bezár
 

irodalom

2022. 02. 26.
OGM Fotónapló - 2022 február
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A Hársfa utca a magyar őskőkorszaki művészet egyik legfontosabb lelőhelye. A budapesti "0" kilométerkőtől mintegy 2450 méterre keletre, a Blaha Lujza tértől 280 méterre található.  

2022-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Budapest főpolgármestere azt tervezi, hogy a turisták számára a barlang „hasonmás” változatát is létrehozzák, mivel az eredeti rajz állapota a látogatások miatt leromlott. A nyilvánosság számára 1917-ben megnyitott, 1924-ben nemzeti múzeumi státuszt elnyert barlangot a turizmus fejlődésével ugyanis olyan sok látogató kereste fel – 1973-ban például 174 ezer –, hogy az a mikroklíma jelentős megváltozását okozta, ezért a barlangot 1977-ben bezárták, majd 1982-ben azzal nyitották meg újra, hogy a látogatók számát évi 8500-ban maximálták. Tervezik, hogy a világörökségi helyszínné nyilvánítást kiterjesszék további 17 környező utcára, ezeket ma együttesen VII.-VIII. kerületi paleolitikus barlangi művészet elnevezéssel illetik.

A barlangot 1888-ban fedezte fel egy helybeli lakos, Munk Ignácz, amikor vadászat közben a sziklák közti mélyedésben rekedt kutyáját akarta kimenteni."

Altamira

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés