bezár
 

gyerek

2022. 03. 22.
Magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar stand a Bolognai Gyermekkönyvvásáron Saját standdal és katalógussal mutatkozik be a magyar ifjúsági irodalom hétfőtől a műfaj legrangosabb nemzetközi seregszemléjén, a Bolognai Gyermekkönyvvásáron a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében.

A Petőfi Kulturális Ügynökség új, angol nyelvű válogatása, a New Hungarian Childlit 10,2 Tales / 2022 című katalógus a tavalyi év legjobb gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveit mutatja be, elsősorban a külföldi gyerek- és ifjúsági könyvkiadóknak, szervezeteknek és irodalmi ügynököknek. A Petőfi Ügynökség harmadik éve jelenteti meg a magyar irodalom különböző műfajait és területeit bemutató katalógusait, melyeket a pandémia miatt kétszer is elmaradt bolognai könyvvásáron idén először tud fizikailag is bemutatni a lehető legszélesebb közönségnek.

A 2020-ban két rangos reklámszakmai díjat nyert, Pál Dániel Levente által főszerkesztett sorozat friss gyerekirodalmi kiadványának célja, hogy a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyves fesztiválon minél több külföldi kiadó számára bemutassa a magyar gyerekirodalom legjobb könyveit és szerzőit. A tíz magyar szerző és illusztrátor kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy olyan könyvek kerüljenek a katalógusba, amelyek témája és képi világa nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, és lefedik a magyar gyerekkönyves szakma minden szeletét. A kiváló kortárs mese és az ismeretterjesztés különleges ötvözésének példája a Harmónia a hangok birodalmában Tarr Ferenctől. A könyv kompakt világához nagyban hozzájárul Baranyai (b) András illusztrátor munkája. A kisebbeknek szóló irodalmi kiadványok közül a Homoklakót választották sajátosan kifordított nézőpontja és humora miatt. Dániel András maga írta és rajzolta Kuflik-sorozata a nonszensz 21. századi megvalósítása miatt érdemli meg a figyelmet.

A New Hungarian Childlit 10,2 Tales válogatásban Kolozsi László A hold emlékei (Pagony); Tasi Katalin és Mészely Ilka (illusztrátor) A homoklakó (Csimota); Samuel Allo és Szimonidesz Hajnalka (illusztrátor) A két csillag (Kisgombos); Turi Lilla Amire emlékszem (Csimota); Haszán Míra Spicc/pipa (Móra Kiadó); Tarr Ferenc és Baranyai (b) András Harmónia, a zene birodalma (Pagony); Molnár Jacqueline Bújócska (Móra Kiadó); Gáspár András Gáspár és Gulyás Marcell (illusztrátor) Héjnélküli (Móra Kiadó); Laboda Kornél és Jásdi Juli Gavarin és az álomantenna (Pagony); valamint Dániel András Egy kupac Kufli (Pagony) című kötetei kaptak helyet.

A bolognai könyvvásár magyar standján az új kiadványon kívül a Petőfi Kulturális Ügynökség best of sorozatában korábban megjelent gyerekkönyves válogatásai is szerepelnek majd. Így az érdeklődők kézbe foghatják a New Hungarian Childlit 10,0 Tales 2020-as és 2021-es válogatását, valamint a 11 magyar illusztrátort bemutató Best Hungarian Artists 11,1 Illustrators kiadványt és a Childrens's books from Hungary Publishers' Selection című, kiadók ajánlásait tartalmazó katalógusokat is, valamint az ajánlott könyveket és kiadóikat megtalálhatják a magyar stand környékén.

Az 58 éves múltra visszatekintő Bolognai Gyerekkönyvvásár a világ legnagyobb gyerekkönyves szakmai seregszemléje. Több mint 30 ezer látogató és 90 országból 1400 kiállító érkezik az észak-olasz városba, hogy a március 21. és 24. közötti négy napban bemutassa saját gyerekirodalmát az országok standjain vagy a 240 program valamelyikén.

Négyzetes kép a leadben: Bologna Children's Book Fair Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés