bezár
 

irodalom

2023. 09. 23.
Összefonódva
A Grecsó fivérek estje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összművészeti alkotással találkozunk a Várkert Irodalom rendezésében bemutatott Többet magunkról című előadáson, mely a Grecsó fivérek önálló estje. Az est hangvétele nagyon személyes. A családtörténetek és önvallomások mellett kirajzolódik a két testvér közti összetartozás. Az összetartozás a közösen megélt családi múlton, transzgenerációs mintákon túl cinkossággal, jó adag humorral és iróniával társul. 

Grecsó Zoltán táncművész a tánc, Grecsó Krisztián író a próza és a vers formanyelvén vall magáról. Nonverbalitás és verbalitás találkozása, dialógusa ez. Jelen van még egy kihagyhatatlan elem, a zene. Zene nélkül nincs tánc. Zene, tánc és próza összefonódva. Valahogy úgy van ez, mint a Gestaltpszichológiában: a részek által létrehozott egész több mint a részek összege.

Grecsó Krisztián prózája adja a kiinduló pontot, az origót, melyre a zene és a tánc reagál. A válaszokat a pillanat szüli. Minden előadás más. Minden esetben a pillanat adta ihlet szüli meg a zenei ívet és a tánc mozdulati ívét.

Grecsó Krisztián

Zenében és táncban az a csodálatos, hogy nem kell megmagyarázni. Képes formába önteni azt, amit szavakkal nem tudunk kifejezni. Fodor Réka gyönyörű énekhangja, Kézdy Luca improvizatív hegedűjátéka mégis az előtte elhangzó prózára adott válasz, így az író szájából elhangzott szöveg érzelmi töltetét, hangulatát varázsolták zeneivé, ezáltal az értelmezést és az esztétikai élményt egyaránt kitágították.

Grecsó Zoltán és partnere, Temesvári Zsófia közti összhang magával ragadó. Ritka és a mai világban egészen szokatlan, hogy két ember ennyire figyel egymásra, reagálnak a másik apró rezdüléseire és elemi szinten kapcsolódnak.

Az előadás egyik meghatározó pillanata az, amikor Grecsó Krisztián felolvassa a Levelek a frontról című megindító prózáját, mely a nagyszüleik kapcsolatáról szól. A szöveg elhangzása után a két táncosban nem tudtam nem Juszti mamát és Márton tatát (a Grecsó fivérek nagyszüleit) látni. A táncos ölelésben életre kelt a „két szerelmes ember”, próza és tánc összeölelkezett.

Grecsó Zoltán és Temesvári Zsófia

A sokszínű esztétikai élményt nyújtó előadásban a legnagyobb érték a figyelem, a kapcsolódás és a dialógus. Látszólag egyszerű dolgok ezek, de ha jobban belegondolunk, ritka kincsek. Az előadás másik kiemelkedő pillanata is ehhez a tematikához kapcsolódik. A Tudta? című Grecsó-próza az elfogadásról, toleranciáról szól. Az elfogadás gyönyörű metaforája az idős olasz asszony története, aki nézi a tengert, majd két és fél percig száll be az autóba, melyet a mögötte álló autósok türelmesen kivárnak. Amikor ez a szöveg elhangzott, szem nem maradt szárazon. Mellettem édesanyám ült, mióta csípőtörése volt, bottal jár, tudna mesélni. Potyogtak a könnyei. A színház közösségi élmény. Úgy éreztem, aznap este a színházteremben mindenki éhezte az elfogadást. És ha a színház közösségi élménye ezt el tudta érni, akkor az egész több, mint a részek összege.

 

Többet magunkról – A Grecsó fivérek estje

Előadók: Grecsó Krisztián író, Grecsó Zoltán táncművész
Közreműködik: Fodor Réka (ének), Kézdy Luca (hegedű), Temesvári Zsófia (tánc)
Díszlet és Jelmezterv: Ottlik Julianna
Fénytechnika: Vajda Máté
Színpadra alkalmazta: Grecsó Zoltán

Bemutató ideje, helye: 2020. október
Várkert Bazár

Fotók: Fejér János, Várkert Bazár
nyomtat

Szerzők

-- Nikolett Fantoly --

A színház szerelmese vagyok. Táncművészként kezdtem a pályámat, majd színészként folytattam. Jelenleg is játszom. Az Anyaszínház független színházi társulat állandó tagja vagyok. Az ELTE BTK-n hallgatok film- és színházesztétikát. A színi beszámolók írása, hála Pikli Natália tanárnőnek, szívügyem lett.


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés