bezár
 

színház

2023. 11. 11.
Közmédia szerepléstől a színházi ihletforrásig
5x5: #szabadaPad – így telt a Ráday Utcai Színházi Találkozó első napja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is megrendezték a Ráday Utcai Színházi Találkozót (RUSZT), november 2. és 5. között. Ebben az évben a szervezők egy rendhagyó eseménnyel is készültek a nézők számára.

Színházkedvelőként megfordulhat a fejünkben, hogy a mindennapok kötelességei mellett nincs már kapacitásunk kísérletezni, eddig felfedezetlen színházak után kutatni annak ellenére, hogy tisztában vagyunk az újdonság élményének üdítő érzésével. Az 5x5: #szabadaPad elnevezésű esemény remek lehetőséget nyújtott ennek feloldására egyetlen pénteki este alatt. A Ráday utcában elhelyezkedő öt színháznak öt produkcióját lehetett megnézni, mégpedig öt író, Egressy Zoltán, Fábián Péter, Formanek Csaba, Szabó Imola Julianna és Tóth Réka Ágnes húszperces alkotásait. Így az esemény olyan volt, mint egy tartalmas kóstoló, ahol a különböző színházak karakterébe lehetett egy pillanatnyi betekintést nyerni, ahogy a nézősereg vetésforgóban váltotta egymást, azáltal hogy együtt épületről épületre vándorolt.

Szkéné színház

A Pinceszínház, a Kettőspont Színház, a MáSzínház, az Itt és Most Társulat és a Stúdió K Színház a 9. kerületi, valóban Ráday utcai vagy környékbeli kisebb teátrumok összetartó erejét megragadva közös témát választottak a jelenetek elkészítéséhez. A közélet eseményeiből merítkezve az országszerte hírnevet kapott, „színváltós” Tompa utcai pad szokatlan történetét vették alapul, mely lehetőséget nyújtott arra, hogy az utca embereinek és állatainak gondolatait vigyék a deszkákra a realitástól átitatott és azon túlmutató formában. RUSZT

A Pinceszínházban a múlt szellemiségének is teret engedtek a jelenünk konfliktusaiból kibontakozó kérdéseken keresztül, azáltal hogy Kölcsey Ferenc szellemisége életre kelt, talán a misztikus pad erejének segítségével.

A Kettőspont Színház frappáns párbeszédekkel, abszurdan humoros játékával szórakoztatott, ahogy a mesei, népi elemekből kiindulva leképzett egy groteszk valóságot két hajléktalan férfi belső vágyain, törekvésein keresztül.

A MáSzínház szívmelengetően kedves és nevettető módon mutatta be a reggeli kutyasétáltatás mindennapi körülményességeit, és ezzel párhuzamosan a jelenet az emberközpontúságot is megtörte, melynek során az utca ábrándos madarai merényletet hajtottak végre a köztéri ülőalkalmatosságon.

Az Itt és Most Társulat színtereiben a köztéri padokat körüllengő misztérium már-már metafizikai magasságokba emelkedett, miközben a lakóközösségben padvédők és padellenzők is megalakultak a furcsa történések következtében.

A Stúdió K Színházban Szent István napja elevenedett meg, ahol a tűzijátékra várva, feszültségek közepette, különös kapcsolódások születtek az egymásba botlók között. De talán csak arra a pillanatnyi időre, amíg a padot örökre fel nem számolják, amit mindenki érthetetlen módon más színűnek látott. 

Az 5x5: #szabadaPad elnevezésű este igen sokszínű volt, nem csak az általuk választott “múzsa” miatt, hanem önmagában a megvalósítás mögött érezhető kísérletező kedv is hozzátett az élményhez. Érdekfeszítő volt látni, hogy mi lesz abból, ha öt kisebb színház együtt, összefogva alkot, de a nagy egészt tekintve mégis megőrzik önmagukat. Így a közönség nevében merem remélni, hogy egy ehhez hasonló rendhagyó formációban lehet részünk jövőre is a RUSZT-on.

Egressy Zoltán: A halhatatlan (Pinceszínház, FREESZFE)
rendező: Farkas Dorottya
szereplők: Szekeres Blanka, Udvari-Kardos Tímea

Fábián Péter: Tavaszvárás (Kettőspont Színház)
rendező: Formanek Csaba
szereplők: Vaszkó Viktor, Spilák Lajos, Béres Miklós, Formanek Csaba

Formanek Csaba: A légypapír íze (Itt és Most Társulat)
rendező: Varju Nándor
szereplők: Bernát Tímea, Borbás Gergő, Szőke Gábor, Gregus László, Bán-Horváth Veronika

Szabó Imola Julianna: Pük-pük-pük (MáSzínház)
rendező: Illés Márton és Balogh Rodrigó
szereplők: Demeter Orsi, Grisnik Petra, Takács Gergő, Szegedi Tamás, Inoka Péter

Tóth Réka Ágnes: Szent Margit orra (Stúdió K Színház)
rendező: Szenteczky Zita
szereplők: Homonnai Katalin, Lovas Dániel, Nagypál Gábor, Nyakó Júlia, Pallagi Melitta, Szacsvai István

produkciós asszisztens: Balla Anett

2023. 11. 03. 19.00
Budapest, Ráday utca
Fotók: Oláh Gergely Máté

nyomtat

Szerzők

-- Pozsgai Anna Flóra --


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Dev Patel: A Majomember
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés