bezár
 

irodalom

2008. 11. 30.
Kína - mogyoróhéjban
Polonyi Péter: Kína rövid története
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kína - mogyoróhéjban Hétmérföldes csizmákkal átrohanva hétmillió évet a yuanmoui embertől Deng Xiaopingig mindössze 92 oldalon… Lehetséges volna röviden, mégis olvasmányosan és közérthetően összefoglalni távoli tájak történelmét? Polonyi Péter épp erre vállalkozott Kína rövid története című munkájában.
Polonyi Péter Kína rövid története című könyve a Corvina Tudástár sorozatában jelent meg 2008-ban, akárcsak Barry Kemp a rovatban korábban ismertetett Az egyiptomi Halottak Könyve című munkája. Mindkét kötet összefoglalással próbálkozik, a népszerűsítő művelődéstörténet-írás nehezen meghatározható kereteit feszegeti, és közben igyekszik kikerülni a szájbarágós propagandát vagy a kioktató közhelyeket. Az itt következő írás a Kínáról szóló mű rövid ismertetője, azaz a "rövid történet" még rövidebb összefoglalására tesz kísérletet.

Ha Kína történelmére gondolok, eszembe jut a puskapor, a porcelán, a selyemhernyó, az agyaghadsereg, és az iránytű, ezerszer feltett  iskolai dolgozatkérdések válaszai. Aztán beugrik még pár ködös emlék az ópiumháborúról, a világháborúk borzalmairól, valamint Mao Ce-tung képmásai, melyeken hol látszik a bibírcsókja, hol ki van retusálva, illetve a Tienanmen téri diákok mozgalmának brutális leverése. Meg persze beugrik az a hülye vicc, hogy „minden ötödik ember kínai. Mi öten vagyunk a családban…” -  de nem is folytatom.

Pedig, hogy egy közhellyel éljek, Kína hatalmas ország, hatalmas múlttal. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak ennyit tudjunk róla. Ám hogy hogyan lehet egy ötezer éves, gazdag múltú és kultúrájú ország történelmét egy ilyen kis könyvbe tömöríteni? Polonyi Péter, aki neves Kína-kutató, úgy tűnik, tudja a választ, ráadásul az az érzésünk támad, hogy szinte első kézből tudósít Kínáról.
 
A könyv lényegi fordulópontokat emel csak ki a történelemből. Stílusa könnyed, nem torkollik részletes elemzésekbe. Az ismertetés  a sokat vitatott "bölcső-kérdéssel", vagyis az emberiség eredetével indul, amivel természetesen nagyon szerettek volna a kínaiak büszkélkedni, de amerikai kutatók hatására 2000-ben végül beismerték, hogy az emberiség bölcsője bizony Afrika. A neolitikum kora után rögtön eljutunk az úgymond lényegi részhez, Kína ötezer éves múltjához, kultúrájának születéshez. Részletes ismertetés helyett kedvcsinálóként én is csak néhány címszót említek a könyv  témái közül: jóslócsontok mint első írásos emlékek; vándorfilozófusok; a császárság kialakulása; egység és szétaprózódás, vagyis az örök körforgás jelensége a birodalomban; majd középkor és mongol hódítók; ópiumháború és reformok; angol és  japán agresszió; polgárháború; a Kínai Népköztársaság alapítása; koreai háború; Mao uralkodása; végül pedig ütemgyorsítás Deng Xiaoping módra.

Ha a könyvet nem történészek vagy Kína-kutatók veszik a kezükbe, hanem érdeklődő emberek, netán alaposabb turisták, akik mielőtt kiutaznak Kínába a szokványos útikönyveken kívül kicsit jobban elmélyednének az ország történetében, vagy épp tizenéves útkeresők, akik mindenhol jobban éreznék magukat, mint itthon, azoknak ez a könyv nem biztos, hogy olyan nagy élvezetet fog nyújtani. Ugyanis az esszé hiába tálalja a lényegi eseményeket emészthető mennyiségben, mégis sokat javított volna az élvezhetőségén, ha pár illusztrációval, statisztikai ábrával, diagrammal, netán képpel színesítették volna,  hiszen az olvasó már csak ilyen: szereti egy kicsit megpihentetni a szemét mondjuk Mao arcképén.

Persze az, aki nem retten vissza a betűk és a lapok pőre látványától , sok mindent megtudhat az országról és annak kultúrtörténetéről.


Polonyi Péter:
Kína rövid története
92 oldal, 1600 Ft, Corvina, 2008.

 

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Ughy Szabina --


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés