bezár
 

film

2009. 07. 30.
Aliengettó Johannesburgban
Neill Blomkamp: District 9
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aliengettó Johannesburgban Augusztus 14-én érkezik az amerikai mozikba (szeptember 24-én pedig Magyarországra) a District 9 című dokumentarista sci-fi, melynek középpontjában a faji (sic!) megkülönböztetés esetei, a társadalmi ellentétek és ezen problémák kezelésének lehetőségei állnak. A kárvallottak ezúttal gettókba üldözött, kollektíve kiközösített idegenek.

A doku-sci-fi szerint 1969 óta a multicégeket magába tömörítő MNU (Multi-National United) és annak privát hadserege uralja a világ gazdaságának nagy részét, mindent ellenőrizve, amiből pénz és/vagy hatalom nyerhető. Kezükben van a mezőgazdaság, az egészségügy, a pénzügy, no meg persze minden más, ami létfontosságú a társadalom számára. Ebbe a már-már orwelli, 1984 hangulatú világba érkezik meg '89-ben egy rakat földönkívüli, akik az udvarias kézfogások és a kölcsönös szimpátia helyett gyűlöletet, kiközösítést, gettókat és általános megvetést kapnak.

A földlakók mindent megtesznek azért, hogy az idegenek tökéletesen alkalmazkodjanak a saját, földi rendszerünkhöz, de ez természetesen nem olyan egyszerű, mivel egy-egy társadalmi csoportot lehetetlen arra kötelezni, hogy elfogadjanak más, egyéni értékrendeket, csak mert ettől leszünk egyedi, megismételhetetlen lények. Az agresszív asszimilációs politika meghozza az eredményét, méghozzá háborús hangulat formájában. 28 évvel később (hehe), azaz napjainkban a kilences körzetben (District 9: utalás a District 6-re az apartheid korából, a '70-es évekből) erősen kiéleződik a helyzet, és beindulnak a furcsa események. A nagy küzdelemben viszont felbukkan egy nehéz kérdés: ki a "jó" és ki a "rossz"? Van egyértelműen pozitív és negatív oldal? A választ valószínűleg csak a mozikban találjuk meg, ha egyátalán megtaláljuk.
 


A District 9 egy Alive in Joburg című kisfilmen alapul, ami szintén Neill Blomkamp nevéhez köthető (ő csinálta a Smallville-ben a vizuális gyönyört). Íme:

Neill Blomkamp: Alive in Joburg

A film nagy dobása a történeten kívül a profi webkettes kampány. Minden létező médiában megjelent a Twittertől a Facebookig. Sőt, mindkét oldalnak saját websiteja van, amin szorgosan pakolják az információkat a nagyközönség elé. Az idegenek az mnuspreadslies.com-on adagolják a dózist, az MNU pedig a multinationalunited.com-on pörgeti az ellenpromót. Így simán beleélhetjük magunkat ebbe a képzelt (?) világba, kommunikálhatunk a marslakókkal és nézelődhetünk az MNU újdonságai között. A kedvenc húzásom tőlük az alábbi buszmegállós kreatív, amivel a cybertérből az utcákra is beköszöntek:

 


A teljesség kedvéért következzen egy háttérkép is a HD trailer előtt.




A hivatalos trailer:


District-9
Színes sci-fi, 2009.
Rendezte: Neill Blomkamp
Szereplők: Sharlto Copley (Wikus), Jason Cope (Grey Bradnam), Nathalie Boltt (Sarah Livingstone), Sylvaine Strike (Dr. Katrina McKenzie), William Allen Young (Dirk Michaels)...
A hivatalos (amerikai) megjelenés dátuma augusztus 14-e!


[
D-9 a hivatalos website-on ]

[D-9 az IMDB-n ]

nyomtat

Szerzők

-- Menyhárt Tibor --


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés