bezár
 

színház

2009. 08. 31.
Szteppkoncert
Savion Glover a bécsi ImPulsTanz Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szteppkoncert Bare Soundz a címe a bécsi kortárs táncfesztiválon vendégszereplő tap dancer superstar produkciójának, mely megtölti a Museumsquartier művészeti komplexum legnagyobb csarnokát is. A Bill Clinton által is nagyra tartott (Savion Glover at the White House című felvétel ezt jól bizonyítja) harmincöt éves sztepptáncos Bécsben is bebizonyította, a sztepp és a dzseszz tulajdonképpen ugyanaz.

Szkéné színház

A produkció címe nem véletlen: Glover lemond mindenféle zenei kíséretről, és két társával ízületeikből maguk rázzák ki a zenét. Ahogy ugyanis a színpadon elhelyezett három fadobogón (látszólag) állnak, mozognak, billegnek, táncolnak, az végigdübörög a hangárszerű csarnokon, fel a kakasülőig, és a közönség morajlásával felerősítve tér vissza.

Ez a rasztahajú, fekete, cingár alak, öt számmal nagyobb ingben-pólóban hol magába feledkezve ropja, hol fentről megtévesztésig mozdulatlannak tetszően egyre gyorsuló, egyre hangosabb dübörgést csal elő hangszeréből: a puszta deszkadobogóból. Minden sallang nélkül, a televíziós szteppsztároktól soha nem látott egyszerű, eszköztelen varázslatot hoz létre. Produkciója nem puszta trouvaille, mert átalakul azzá, ami eredetét tekintve a sztepptánc mindig is volt: zenévé.

A sztepp ugyanis a rabszolgatartó Amerikában alakult ki, a feltételezések szerint az elkobzott-betiltott hangszeres zene helyettesítésére. Előbb csak a facipő puszta talpa, aztán fémbetétek variálták a hangzást, amelyet a baletthoz hasonló módon, de jobbára dzseszzkifejezésekkel leírt mozgássorok produkáltak. Bells, bridge, chorus, buffalo – éppoly kifejezések a szteppben, mint a pas de deux a balettban.

De amit látunk, olyannyira érzéki, hogy nem tűri az intellektuális távolságtartást. Glover produkciója felbonthatatlan elemeire.

Nem is a mozgás számít, hanem a ritmus, a hangzás, a zene – a mozgás eszköz, nem cél, így nem csoda, ha a koncert felétől átengedem magam a zsigereimbe behatoló, elringató zenének, és csukott szemmel élvezem a három táncos által előadott ütőskoncertet. Találó a cím is: csupasz hangok.

26. ImPulsTanz Fesztivál

2009. július 22.
Bécs, Museumsquartier, E Csarnok
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Cseicsner Otília --

Anglista-műfordító-szerkesztő-dramaturg


További írások a rovatból

színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
színház

Az önmagába zárt én Az önmagába zárt én
Világszínház otthon: Bodó Viktor Peer Gynt rendezése a bécsi Volkstheaterben
színház

Mese a jó csábításáról Mese a jó csábításáról
Mikszáth Kálmán: A fekete kakas Fabók Mariann előadásában

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A siker az ember élete A siker az ember élete
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
építészet

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés