bezár
 

film

2010. 01. 28.
Báránybőrbe bújt ragadozók
David Twohy: Pokoli édenkert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem megalapozatlan az a képzet, hogy egy thriller legideálisabb helyszínéül mindenképpen sötét, romos szobák és kanálisgőztől párás, mocskos sikátorok szolgálnak. Kivételek azonban mindig is léteztek, ezek közés sorolható a Pitch Black-22 évente sötétség rendezőjének új filmje is.
A helyszín ugyanis a Hawaii szigetcsoport, amelyről - valljuk be - elsősorban nem a rémálomszerű testi-lelki tortúrák jutnak eszünkbe.

A Pokoli édenkertben is az édeni oldala mutatkozik meg először a szigetnek, friss házasok érkeznek a paradicsomi állapotokat mindmáig megőrző földi Kánaánba. Cydney (Milla Jovovich) és Cliff (Steve Zahn) lelkesen belevetik magukat az aktív kikapcsolódás gyönyöreibe, túrabakancsba bújva, a szükséges engedélyek birtokában indulnak a varázslatos táj felfedezésére. Már-már mi is nyaralunk lélekben, ám a fiatalok lelkesedése kisvártatva megcsappan egy vészjósló hír hallatán. Igen, a szigeten természetesen gyilkosság történt, a két áldozat pedig egy nászutas pár. Az anyatermészetben meglehetősen esetlenül mozgó Cliff és felesége hamar találkozik is két hasonló párral, akik mindannyian gyanússá válnak, viszont a helyzet úgy hozza, Ginával (Kiele Sanchez) és Nickkel (Timothy Olyphant) közösen folytatják útjukat. Az ő talpraesettségük is nyugtalanító, de a fejlett túlélő-ösztön egyúttal mégis hasznosnak bizonyul.


 
Mindeközben a dialógusokból felszínesen megismerkedünk a szereplőkkel, a forgatókönyvíró Cliff és a valódi kalandor, mellesleg szuperkommandós Nick között vetélkedés kezdi bontogatni szárnyait, miközben a két nő bensőséges beszélgetés folytán közelebb kerül egymáshoz. Az események lassan csordogálnak, az aggodalom fokozódik, mígnem hirtelen a rendőrség rajtaütés-szerűen elfogja a gyanúsítottakat. Elmúlt a veszély. És ekkor következik a legváratlanabb fordulat, mely a szereplőknél csak bennünket lep meg jobban.
 

 
Innentől a Pokoli édenkert több értékes pillanatot is felvonultat, melyekből azért még egy kicsivel több kellene ahhoz, hogy film az olyan korábbi természet-thrillerekhez csatlakozhasson, mint a Gyilkos túra vagy a Veszélyes vizeken. Az akciójelenetek némelyike Sylvester Stallonét és a Függő játszmát juttatja eszünkbe, noha a hegymászók és terroristák véres küzdelme a Sziklás-hegység hófödte csúcsait állítja a leghatalmasabb szereplő pozíciójába, mely, mint olyan, beleszólhat a végkifejletbe, előnyei-hátrányai kiaknázhatók. A Pokoli édenkertben a természet inkább szolid háttérszereplő, akár giccsnek is nevezhetnénk a fantasy-festményt idéző Hawaii-t, azért mégis az győz, aki ösztönösebben mozog göröngyein, buckáin, szikláin és vizein.  
 
Valami mindig gyanús
 
Nem várt képességekre derül fény a film utolsó harmadában, mind a megformált karakterek, mind a színészi kvalitások tekintetében, és a mozi így váratlan mértékben elszakad a közönség-thriller szokott kliséitől. Két apróság fölött térhetünk csak nehezebben napirendre. A hirtelen események magyarázatának filmnyelvi megoldása talán kissé szájbarágósra sikeredett, és utólag visszagondolva a szereplők korábban tanúsított viselkedése is komolyabb erőfeszítések árán magyarázható csak meg, némi pszichoanalízist is latba vetve.


Ezektől függetlenül a mozi bőven az élvezhető kategóriába sorolható a multiplexek kínálatából a közelmúlt talán egyik legjobban sikerült thrillere. Hatszereplős kamarathriller a természet grandiózus ölén. Rejtély, milyen produceri megfontolás áll annak hátterében, hogy a bemutató a téli hónapokra került. Minden esetre üdítőleg hat a latyakos, szürke január már-már letargikus hangulatára a vérgőzös hawaii őstermészet teremtette feszültség-teljes atmoszféra.



Pokoli édenkert (A Perfect Getaway)
Színes, feliratos, amerikai thriller, 98 perc, 2009.
16 éven aluliak számára nem ajánlott.
Dolby Digital

Rendező: David Twohy
Forgatókönyvíró: David Twohy
Operatőr: Mark Plummer
Vágó: Tracy Adams
Szereplők: Steve Zahn (Cliff), Milla Jovovich (Cydney), Timothy Olyphant (Nick), Kiele Sanchez (Gina)


 
nyomtat

Szerzők

-- Pusztai Bence --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés