bezár
 

zene

2010. 04. 23.
English(gentle)man in Budapest
Alan Wilder a Diesel Clubban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
English(gentle)man in Budapest Több szempontból is emlékezetes marad Alan Wilder (ex-Depeche Mode / Recoil) budapesti látogatása. A szervezők 3-4 hónapos előkészületeit kis híján meghiúsította az izlandi Eyjafjallajökull vulkán április 14-i (szerdai) kitörése és ennek folyományaként az Egyesült Királyság légterét lefedő csütörtöki hamufelhő.
A pénteki Diesel Clubos Recoil-est főszereplője épp’ a gatwicki reptérre tartott, mikor az esetleges repülőjárat törlésekről kezdtek szivárogni a hírek.

A következő Alan-től érkezett E-mailben már a London-Brüsszel vonatcsatlakozás lehetőségét fontolgatta hősünk, de aztán ez - a járatok telítettsége miatt - nem jött össze. Utólag, talán jobb is így, mert addigra már gyakorlatilag egész Nyugat-Európa légi közlekedése lebénult.

De a szervezők is bénultan ültek laptopjaik, és mobiljaik kijelzője előtt, hogy ez a speciális koncert esetleg lemondásra kerül. Pont mivelünk történjen mindez? Alan 1993. júliusa óta nem járt nálunk, és most megint ne láthassuk őt, akinek legendáját a Depeche Mode-rajongók hazai bázisa folyamatosan életben tartja? Akinek a kritika által is elismert, két legtökéletesebb Depeche Mode-album (Violator, Songs Of Faith And Devotion) megismételhetetlen hangzásvilágát köszönhetjük? Akinek színpadi sármja annak idején Dave Gahan női rajongók feletti egyeduralmát veszélyeztette? Nem, ezt nem teheti velünk!
Alan Wilder @ Diesel
És az az 1%, amiben még bízhattunk, hirtelen 100 %-ossá vált! Alan-től, és a turnén őt kísérő jó barátjától, PK-től is megerősítést nyert a hír: kocsiba ülnek, és nekivágnak a nagy útnak - talán ők is érezték, mennyi rajongói szív törne össze, ha ez a buli most elmarad!

Kérdem én, hány nagy sztár tenné meg ezt a hívei kedvéért? Azt hiszem, kiegyezhetünk abban, hogy elég egy tenyéren számolgatni!

Alan pedig jött és győzött!

Még a próbák alatt felmerülő apróbb technikai malőr sem szegte kedvét, mosolyogva osztotta az instrukciókat, és minden igyekezetével azon volt, hogy egy tökéletes produkció álljon a színpadra.

Nem hisztizett, nem csapkodott, nem hivatkozott a fáradtságra. A Neten keresztül megismert barátokat - köztük e sorok szerzőjét is - néven szólította. A gentleman fogalom előttünk öltött alakot!
 
A koncertet szemlélő közönség sem láthatta rajta a színpadra lépést megelőző 1800 km-es autóutat, a produkciót végig jókedvűen vezényelte le, PK-vel együtt.
Alan Wilder & Paul Kendall @ Diesel
És ha ezek után gyorsan elvonult volna szállodai szobájába, akkor sem lehetett volna egy szavunk sem. De nem, ő fáradhatatlanul rendelkezésére állt azoknak, akikből a hosszú útra erőt merített: a backstage-ben összegyűltek mindegyike kapott autogramot, egy-egy kedves mondatot, és a közös fotó élménye sem maradt el.
 
Azt hiszem, ez az este minden szempontból felejthetetlen marad mind a rajongók, mind Alan Wilder számára!

És talán nem sértődik meg József Attila, ha az ő soraival zárom ezt a cikket:

… Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

Köszönjük, Mr. Wilder! Visszavárunk!
 
Képek: Recoil / Gellén „Disp” Imre

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
Interjú Spányi Miklóssal a régizenei mozgalomról, külföldi tanulmányokról, zenei interpretációról
Tool-koncert, 2022.05.24., Papp László Budapest Sportaréna
Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje könyvbemutató

Más művészeti ágakról

Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Neked már megvan a heti Praedád?
színház

17. Gyulai Shakespeare Fesztivál
Egy házasság helyzete (2. évad)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés