bezár
 

zene

2010. 09. 20.
Everton forever – Reggae Camp 2010. körkép
Reggae Camp 2010. Monorierdő július 27-31.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén immáron 18. alkalommal rendezi meg a Ladánybene 27, a reggae stílus magyarországi nagykövete a Reggae Camp-et. Kezdetben ugyan csak nyári tábornak indult, lassan azonban kinőtte magát nyári nemzetközi fesztivállá, 1999 óta pedig Reggae Camp-nek hívják.
A tábor célja kezdettől fogva az volt, hogy a reggae zenével bármilyen szinten foglalkozó, a már befutott és feltörekvő előadókat, dj-ket, sound systemeket, weboldal-szerkesztőket, illetve a stílus iránt elkötelezett közönséget összehozza egy adott helyen, és együtt ünnepeljék e zenei irányzatot.

A rendezvény nemzetközi jellegét erősíti és színvonalát nagyban emeli a jamaikai autentikus előadók részvétele a fesztiválon, amelyekből idén három is jutott (Mr. Perfect, Everton Blender és Lutan Fyah). A rendezvény sokszínűségét jellemzi, hogy szinte valamennyi reggae stílusirányzat (roots, dancehall, ska, dub, rocksteady…) képviselteti itt magát.

A Camp története során több helyszínt megélt (pl. Ladánybene és Százhalombatta) idén - második alkalommal – a Monorierdő adott otthont a rendezvénynek. A helyszínhez közeledve és megérkezve rögtön megérthetjük, miért ideális ez a terep.

A Budapesttől kb. 1 órányi utazásra lévő vasútállomástól könnyebb gyalogtúra vezet a kempinghez, amely az utolsó háztól is legalább 1 km-re helyezkedik el egy fákkal körülvett erdőszéli tisztáson. Minden Camp helyszínnek jut elég hely: a meglévő faházak mellett több kis tisztás is alkalmas a sátorverésre.

A központi helyen lévő koncertszínpad előtt nagyszámú közönség is jól érezheti magát, miközben bőven jut hely a koncertek után induló Soundsystem-sátornak, etióp kultúráról szóló előadásnak, régebbi camp-videók vetítésének és étel-ital fogyasztásnak egyaránt.

A nagyobb távolság miatt a helyieket kevésbé zavarják az éjfél utánig tartó koncertek majd az ezt követő afterpartik, sőt a szervezők a bevásárló turizmus elkerüléséről is gondoskodtak: alapélelmiszereket minden nap lehetett a Camp területén vásárolni.

2010.07.29. csütörtök

Még jóval naplemente előtt érkeztem a helyszínre, így rögtön egy új, feltörekvő zenekart, a nagyszínpadon debütáló Di Equal-t hallhattam fellépni.

Di Equal

Igazán üdítő első élmény volt, rögtön ízelítőt kaptam egy dallamos, táncolható, autentikusnak ható reggae zenéből .

Reggae Camp 2010. 07.29. Di Equal

Emlékeimben élénken él a dobos (Krecsmáry Zsolt) élményszámba menő, extázisközeli játéka, melyet különös arckifejezései még tovább fokoztak. Pozitív véleményemmel nem maradtam egyedül, a nagyszínpad előtti tér fokozatosan megtelt a zenére lazuló rajongókkal.

Di Equal

Ezután következett a CopyCon és a Freedom Fighterz. A korábban Szolnokon, most már Budapesten tevékenykedő formáció régóta ismert a rap-hiphop-reggae-ragga kedvelők körében. Az énekes különlegessége, hogy akár öt különböző hangszínen képes megszólalni. (Az már kevésbé tetszett, hogy egy dalban gyors egymásután mutatta be ezeket a hangszíeneket.)

Reggae Camp 2010. 07.29. CopyCon

A színpadi látvány sokkal jobban megmaradt bennem, amikor Copy Con, a frontember és a két vokalista, Lego és Vera mozgásukkal teljesen „belakták” a színpadot.

Mr Perfect

Az est fénypontja a jamaikai Mr. Perfect volt, de komoly elismeréssel kell szólnom az őt kísérő és saját számokat is játszó Budapest Riddim Band-ről is, akik a készülésbe komoly munkát fektetettek és végül sikeres zenei hátteret adtak a jamaikai sztárnak.

Mr. Perfect nevéhez méltó magabiztos színpadi fellépésével, extravagáns turbános megjelenésével hamar felforrósította a nagyszínpad közönségét.

Reggae Camp 2010. 07.29. Mr. Perfect

Talán a jamaikai előadóknál ércesebb hangszíne miatt, vagy talán azért, mert nem a saját zenekarával lépett fel, nálam a katartikus élmény elmaradt.

2010.07.30. péntek

Az előző naphoz hasonlóan, pénteken is naplemente előtt érkeztem a 2005 óta működő Riddim Colony koncertjére és most is, bemelegítésként igen színvonalas koncertet hallhattam. Az élményt tovább erősítette, hogy nem szintetizátoron, hanem kürtön, harsonán, szaxofonon játszották a reggae zenére jellemző fúvós graftokat.

Riddim Colony

A frontember (Komáromy Gergő) rutinos színpadi jelenlétét azonnal érezni lehetett, ahogy a közönséget énekeltette, táncoltatta; improvizatív, szabad előadói stílusával szórakoztatta.

Riddim Colony

Reggae Camp 2010. 07.30. Riddim Colony

Ezután következett a ska stílusban hazánkban, de nyugodtan mondhatjuk, hogy Európában is professzionális Pannon Allstars Ska Orchestra (PASO). Itt tényleg érezni lehetett, hogy nemcsak egy együttes, hanem egy komplett zenekar játszik: 4 fúvós, 3 gitáros, elektromos hegedűs, billentyűs, dobos és énekes. Nem csak létszámuk, hanem összeszokott játékuk, egyedi színpadi megjelenésük, arculatuk is tükrözte, hogy itt egy kész zenekarról van szó.

PASO

A fronténekes fehér zakója és kalapja, ferdén előredőlő, szökdelő táncstílusa /PASO-1.mov/ már-már a zenekar védjegyévé vált. Másfél órás koncertjük alatt pedig komoly szerepet kaptak a fúvósok is, igazi pörgős hangulatot varázsolva az estének.

Reggae Camp 2010. 07.30. PASO

Végre elérkezett a nap fénypontjának számító Everton Blender koncertje, aki 2007 óta először turnézott Európában. A jó koncert esélyét tovább emelte, hogy a három jamaicai előadó közül Everton Blender volt az egyetlen, aki saját zenekarával, a Blendamic Band-del lépett fel.

A PASO-koncert után a hangosítóknak rövid 20 perc alatt kellett átállni az új zenekarra. Már a hangpróbák alatt felcsendülő dallamokból is érezni lehetett azonban, hogy nem mindennapi élményben lesz részünk. A rövid idő ellenére a hangosítás tökéletesre sikeredett, a színpad előtt állva kristálytisztán szólaltak meg az egyes hangszerek.

Isha Blender

Bemelegítésképpen az előadó 25 éves lánya, Isha Blender adott elő két számot, majd felkonferálta édesapját, aki igen érdekes öltözékben jelent meg: jamaicai trikolor bőrsapkában és kötött sálban, fehér színű lezser ruházatban és öregemberes stílust kölcsönző kampós bottal.

Everton

Az első két, saját szám után Isha másodmagával, vokalista szerepkörben és szexi tánccal támogatta a produkciót, miközben apja öregembert meghazudtoló egyedi mozgásával, különleges hangszínével, szabályosan babonázó nézésével bűvölte el a közönséget.

Énektudását „a capella” számában külön megvillantotta. A kiváló hangosítás, az autentikus zene, a tiszta vokálhangok, a kristálytisztán megszólaló szólógitár - párosulva Everton Blender magával ragadó előadásmódjával - mind-mind hozzájárultak a katartikus koncertélményhez.

Reggae Camp 2010. 07.30. Everton Blender


A vizuális élményeket mellőzve, szememet lehunyva még intenzívebben éreztem a „positive vibration-t”.

Reggae Camp 2010. 07.30. Everton Blender

2010.07.31. szombat

Köszönhetően a hétvégének, a teljes szombati line-up-ot sikerült végighallgatnom. Már megérkezésemkor érezni lehetett, hogy ezen az utolsó napon lesznek a legtöbben.

Reggae Camp 2010. 07.31. Riddim meets Another Day

Kezdésképpen a Budapest Riddim és az Another Day tagokból álló formáció gondoskodott a jó hangulatról.

BR - Another Day

Ezután következett az Európai Reggae Contest győztese, a cseh származású Junior Tshaka, aki akusztikus, lágyabb stílusával megmutatta, hogy ilyen árnyalata is lehet a reggae zenének.

Junior Tshaka

Reggae Camp 2010. 07.31. Junior Tshaka

Gyors hangbeállás után pedig eljött a sokak által várt régi nagy reggae ikon, a Ladánybene 27 koncertje.

LB 27 

Igazi koronája volt ez a koncert az egész heti reggae fesztiválnak, valódi örömünnep sok együtténekléssel, s a zenekar frontemberével, László Miksával együtt táncolással. Így történt ez az együttes első riddim albumának címadó dalánál, a Judge Day-nél is.

A közönség soraiban felbukkant az együttesből nemrég kivált billentyűs, Lewy Brandy is. Jó volt látni, ahogy Brandy együtt énekelte az egykori közös szerzeményeket Miksával. A Junior Tshakával közös produkció pedig, amely egyébként az együttes második riddim albumán, a Color Dem-en jelent meg, kitűnő példa arra, hogyan támogatják egymást a különböző zenekarok e műfajon belül.

[cmovie16686]


Lutan Fyah

Akár a jó ebéd után a desszert, úgy érkezett a harmadik jamaikai nagyágyú, Lutan Fyah zárókoncertje. A háttérben a magyar High Grade Band profin kísérte a sztárt.

Lutan Fyah

Lutan Fyahnak legjobban talán a fiatalabb generáció örült, aki végig ugrálva, táncolva a jamaikai koncertjét az LB 27 után még inkább kitombolhatta magát. Stílusa azonban nem áll túl közel hozzám, így itt is elmaradt a katarzis.

Összegzésül elmondható, hogy az idei öt napos, Jamaikával fémjelzett Reggae Camp hírnevéhez méltóan sikeres volt, köszönhetően a nagyszerű szervezésnek, helyszínnek, hangosításnak, és nem utolsó sorban a meghívott hazai és külföldi előadóknak.

Mindhárom nap más-más élmények miatt volt különleges, számomra mégis, egyértelműen a legkiemelkedőbbet, a legautentikusabb élményt Everton Blender és a Blendamic Band szerezte – szóval Everton forever! 
nyomtat

Szerzők

-- Janó Katalin --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Alex Garland: Polgárháború


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés