bezár
 

art&design

2010. 09. 01.
WAMP: a hazai designélet centruma
Interjú Mosshammer Kingával (1. rész)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
WAMP: a hazai designélet centruma Az Erzsébet téri Gödör Klubban nyáron kéthetente, egyébként pedig havonta egyszer rendezik meg a Vasárnapi Művészpiacot (WAMP), amely a hazai designélet kiemelkedő alkotóit fogja egybe, hogy e program keretében bemutassák termékeiket és ápolják szakmai kapcsolataikat. Az interjúban a WAMP szerepéről, hatásáról és lehetőségeiről beszélgettünk Mosshammer Kingával, a WAMP kreatív igazgatójával.
PRAE.HU: A múlt hónapban lett négy éves a WAMP, beválasztották a 10 legnívósabb márka közé, Matheidesz Réka (a WAMP ügyvezetője és egyik alapítója) pedig az Ernst & Joung „Az év üzletembere” díj egyik különdíját kapta meg. Mint kreatív igazgató hogyan értékeli a WAMP elmúlt négy évét? Mennyire látja sikeresnek működését?

Az elmúlt négy évet a folyamatos fejlődés és izgalmas lehetőségek, együttműködések jellemezték. A kezdeti művészpiacból designvásárrá nőttük ki magunkat, nemzetközi fesztiválokat szerveztünk, és mi is sokat utaztunk külföldre (Bécsben, Berlinben, Pekingben, New Yorkban, október 6-ig pedig Helsinkiben is láthatóak vagyunk). Adatbázisunkban több száz tehetséges magyar tervezőt képviselünk, kreatív munkákat közvetítünk, moderálunk, cégek marketingtevékenységét kreatív koncepciókkal segítjük. Sikerült kapcsolatot teremteni a tervezők, a nagyközönség és a gazdasági élet szereplői között. Jó látni, hogy egy közös kávézás során felmerült ötletből hová jutottunk.
Mosshammer Kinga
Mivel én magam is az egykori Iparművészeti Egyetem (a mai MOME), hallgatója voltam, tapasztaltam, hogy mennyire nehéz végzett iparművészként láthatóvá válni. Valahogyan meg kell mutatnunk, hogy az idő során hogyan váltunk „iparművészekből” designerekké, s hogy milyen sok jó ötlet van, amivel szebbé, kellemesebbé teheti a hétköznapjainkat. Nagyon örülök neki, hogy mára ez a folyamat, talán nekünk is köszönhetően egy kicsit könnyebbé vált, megindult valami, amitől a magyar designerek egyre ismertebbek, feltűntek a kultúra palettáján, és ebben a WAMP jelentős szerepet vállalt.
A design vásár 
Már a kezdetektől fontosnak tartottuk, hogy meghatározó, karakteres arculattal rendelkezzünk. A minőséget nem csak az általunk válogatott tervezők termékei fémjelzik, hanem az is, hogy mi magunk mit sugallunk, közvetítünk a közönség és a tervezőink felé. Nagyon nagy elismerésnek tartjuk az Ernst & Young Év üzetembere díját, de a Kreatív elismerését is, mellyel WAMP-ot beválasztotta az év legnívósabb márkái közé.
 
PRAE.HU: Mit gondol, mennyi ideig lehet sikeres egy olyan vállalkozás, mint a WAMP?

Jelen pillanatban a WAMP tevékenysége annyira szerteágazó, és annyi minden van még folyamatban, hogy mindenképpen hosszútávban gondolkodunk. Úgy látom, hogy most erősödtünk meg csak igazán, az eddigi tapasztalatok mostanra értek be. Ráadásul, mivel kis cég vagyunk, nagyon rugalmasan tudunk reagálni a minket érintő változásokra, lehetőségekre, amikből szerencsére bőven válogathatunk. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a kreatív ipar szerepe egyre fontosabb, ezért mindenképpen nagy lehetőségeket látunk a WAMP fejlesztésében.
Élet a piacon
PRAE.HU: A WAMP-on részt vevő művészek és általában a hazai tervezők mennyire tudják felvenni a versenyt a könnyen elérhető, kommersz termékekkel?

Többféle verseny van: az árversenyt természetesen nehéz felvenni a Távol-Keleten gyártott termékekkel, de ez nem is cél; mi alternatívát kínálunk a minőség, az esztétikum előtérbe helyezésével. Van egy réteg, aki számára egyértelműen érték a tervezés minősége, az egyediség, a hazai előállítás, és egyre inkább úgy látjuk, hogy a szélesebb közönség felé is tudtunk nyitni, egyre többen kíváncsiak a hazai designra. Nyilvánvalóan nem lesznek tele a lakások egyik napról a másikra saját tervezésű design tárgyakkal, de ha bekerül egy-két különleges tárgy, az már nagy eredmény. Ugyanez a helyzet az öltözködés terén is: az emberek nem járnak tetőtől-talpig designerruhákban, vagyis egyelőre nem ez a jellemző, hanem inkább egy-egy kiegészítő, ruhadarab, szép ékszer, táska az, ami különlegessé teheti a megjelenést. A WAMP egyik fontos célkitűzése az ízlésformálás. Ha valaki kilátogat a design vásárra, a szeme kezd „hozzászokni” a széphez. Egyre többen csömörlenek meg a tömegtermékektől, így egyre nagyobb az igény arra, ami más, mint a többi.
ZAGABO esőkabát 
PRAE.HU: Bevallom nagy rajongója vagyok a designtermékeknek, ruháknak. Azonban vidékiként sajnos csak ritkán tudom látogatni a piacot. Szerepel-e terveik között a WAMP kiterjesztése más, nagyobb városokra?

Igen szerepel, és jelenleg épp a megvalósítás részletein dolgozunk.
A lelkes (vásárló)közönség 
PRAE.HU: Miért alapították meg a Hónap Designere címet, és mi alapján választanak?

Fontosnak tartjuk, hogy a tervezők minél több megjelenési felületet kapjanak, minél többen szerezzenek tudomást arról, hogy ez fontos területe a kultúrának. De a tervezőknek is szeretnénk példát mutatni azoknak a kiemelésével, akik erős vizuális arculattal, jól felépített branddel rendelkeznek, minőségi munkát hoznak létre, megdolgoznak a sikerért. Olyan tervezőt választunk, aki egyfajta minőségi etalon tud lenni, méltóképen tudja képviselni a magyar designereket itthon és külföldön is, aki a feltörekvő fiatal tervezők számára példaképpé válhat.
Augusztusban a Hónap Designere: Lakatos Sándor 
Mi ezzel a díjjal is segíteni szeretnénk a tervezőket az érvényesülésükben. Fontosnak tartjuk a minőség folyamatos fenntartását is, és a rendszeres minőségi szelekciót. 2010-től felállítottunk egy zsűrit, amely segít ebben. Olyan szakemberek ők, akiknek a véleménye meghatározó, hiszen a munkájukkal már bizonyítottak. A zsűri tagjai 2010-ben: László Krisztina (Marie Claire főszerkesztő), Winkler Nóra (a Kultúrház műsorvezetője), Martinkó József (designkritikus), Püspök Balázs (a MOME formatervezési tanszék tanára), illetve én magam.


(Az interjú második része itt olvasható.)
nyomtat

Szerzők

-- Bártfai Míra --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés