bezár
 

art&design

2011. 03. 16.
Textilszendvics három részből
European Art Quilts VI.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Inch-blokkok, textilmontázsok, foltmozaikok: kulcsszavak a talán legkevésbé ismert textiltechnika, a quilt művészetének megértéséhez. Az angol nyelvterületről érkező (folt)varrás és anyag-kombináció elsősorban a 19. századtól kapott fontos szerepet a textilművészetben. Többet is megtudhatunk ennek a területnek a finomságairól az European Art Quilt Foundation által szervezett utazó tárlat óbudai Textilmúzeumbeli állomásán, ahol 39 textilkép kerül bemutatásra.
A Quilt esetén a három anyagréteg összeöltésével létrehozott textilfelület változatos textúrákat eredményez, melynek legfontosabb felső része blokkokból áll össze. A középső, általában valamilyen puha kitöltő anyag adja a textilkép „húsát”, míg a hátsó oldala a merevítésért felelős.
 European Art Quilts VI. nemzetközi textil kiállítás
Az anyag összeválogatásáért felelős öttagú (textiltervező iparművészekből és egy művészettörténészből álló) zsűri 170 pályázati műből választotta ki azt a Textilmúzeumban látható közel negyven alkotást, mely Anglia, Hollandia, Magyarország, Németország, Írország, Belgium, Izland, Olaszország, Svájc, Finnország, Izrael és Ausztria quilt művészetéből ad ízelítőt. A vándorkiállítás anyaga tehát elsősorban Európa quiltművészetére ad izgalmas és átfogó rálátás. A mozgókiállítás nyitását 2010 augusztusában az Egyesült Királyságban a Birmingham-i Quilt Fesztivál szervezte. Innen Hollandiába, majd hazánkba érkezett az anyag. A budapesti kiállítást Simon Prins Alapítványi elnök nyitotta meg.
European Art Quilts
Hazánkat Bornemissza Eszter képviseli, a 2009-es Organic City című quilt alkotásával. A rá jellemző képszerkesztés nemcsak a légifelvételszerű térképeket, de a levélrostok erezethálóját is felidézi. A holland textilművész Anco Browers- Branderhorst 2010-es Favourite blue című alkotása a sűrű, egymást keresztező ágak sorozatának vertikális és horizontális hullámzásából áll össze. A textilképen a kuriózumszámba menő 1957-es Marimekko pamutanyag, a kék szín és a geometrikus formajáték dominál.
Bornemissza Eszter: Organic city, 2009. 64X176 cm
A brit Christine Chester 2010-es Fragmented Networks művében édesapja emlékének töredékeit illeszti össze egyetlen memento-kollázzsá. A széttöredezett múlt-képet a művésznő a pasztózus színhasználattal és speciális koptatási eljárással varázsolta időtlenné.Christine Chester: Fragmanted Networks 2010. 138X153 cm
A belga Lia Flemings 2010-es Dance Basics textilobjektje az egyetlen a budapesti kiállítás darabja között, amely tárolóban kapott helyet. Speciális japán szövetkezelési eljárással és kézzel festett 15 azonos selyemdarab a tánc lehetséges formaabsztrakcióit jeleníti meg csavart, redőzött felületeivel.
Lia Flemings: Dance Basics 2010. 85x105x15 cm
Ann Fleeton 2010-es Enclosures című műve egy változatos ír vidéki tájkép élethű madártávlatát szimulálja. A kézi hímzés és változatos anyag applikációk révén kirajzolódnak a történelem előtti erődök falmaradványai, valamint a földtulajdont elkülönítő határsávok.
Ann Fleeton: Enclosures 2010. 125x112cm
Az olasz származású Mariana Frühauf 2009-es Sister című kézzel festett munkája az erdő és az évszakok királynőjét formázza meg szintetikus és pamut anyagkombinációkból. A textilképen mohafoszlányok, száraz fatörzsek és sziklatöredékek elevenednek meg.
Mariana Frühauf: Sister 2009. 112x175cm
Beatrice Lanter svájci képzőművész 2010-es Flowers all over nevet viselő műszálas organza-virágesőjének minden egyes virágszirmát forrasztópákával égette ki, majd varrógéppel állította egységbe. 
Beatrice Lanter: Flowers all over 2010. 77x115 cm
 
A Vajk Éva által vezetett óbudai Textilmúzeumban 2011. február 10-e és április 4-e között látható tárlat később Németországba, majd Dániába kerül, ahol 2012. január 15-ig tekinthetik meg a vándorkiállítás anyagát az érdeklődők. 

 

nyomtat

Szerzők

-- Heilmann Anna --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés