bezár
 

irodalom

2011. 04. 16.
Sírni és nevetni önmagunkon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kira Poutanen közönségtalálkozójára az Európai Uniós Díszvendégség keretén belül került sor. A Franciaországban élő, 1974-es születésű finn írónőnek egyelőre egy könyve olvasható magyarul, A csodálatos tenger.
Az ifjúsági irodalom kategóriájába tartozó mű merész és szókimondó stílusban mutatja be egy mai tizenéves lány nehéz életszakaszának pillanatképeit és hangulatjelentéseit, naplóregény formájában. A hazájában 2001-ben megjelent regény a szerző első műve volt, melyet már a megjelenés évében a legrangosabb finnországi ifjúsági irodalmi elismeréssel, a Finlandia Junior díjjal jutalmaztak. 

Kovács Andrea, a beszélgetés vezetője, először magyarul mondta el kérdéseit, majd finnül fordult a szerzőhöz, Poutanen válaszát pedig Bába Laura, A csodálatos tenger fordítója tolmácsolta a közönségnek. A beszélgetésből kiderült, hogy az író, műfordító és színész Kira Poutanen – mint sok más gyerek – eredetileg állatorvosként képzelte el a jövőjét, de korán megismerkedett a történetkitalálás előnyeivel is, miután egy hosszú esős nyáron át szórakoztatta a kisöccsét saját meséivel.


A 10 évvel ezelőtt megírt könyv aktualitása több okból sem kérdéses: a magyar gyerekkönyvpiacon eleve nagyon kevés a színvonalas és pátosztól mentes “fiatal felnőtteknek” szóló könyv, másrészt a nővé válás és a megfelelési kényszerből való kitörési kísérletek örök témáját dolgozza fel. A regény, mint arra a beszélgetés is rávilágított, általános társadalmi problémát ölel fel: nem annyira az anorexia a központi témája - az csupán a főszereplő Julia lelki problémáinak kivetülése - hanem sokkal inkább szól arról a magára hagyottságról, kommunikációs zárlatról, mellyel egy mai kamasznak is szembesülnie kell.

Nyulas Ágnes, a kiadó vezetője elmondta, a könyv ereje éppen abban van, hogy mindannyiunknak intő jelként szolgálhat: bármelyik, magát jól működő családnak gondoló közösségben megtörténhet, hogy a megfelelési kényszer súlya alatt összeomlik egy tizenéves, és a hozzátartozói ezt észre sem veszik, ő maga pedig nem mer, nem tud szólni erről. Poutanen hozzátette, hogy ugyan sokan kifejezetten anorexiás fiataloknak ajánlják a könyvet, a belső utat közvetítő szöveg inkább a külső elvárásokkal és az önmagunkkal folytatott küzdelem egyik változatát írja le, és az anorexia behelyettesíthető akár az alkoholizmussal vagy bármilyen más pszichés eredetű betegséggel is. Ő maga a nővé válás küzdelmes, lélekfacsaró folyamatát akarta megírni, de azóta szembesült vele, hogy a könyv felnőtt férfiaknak, pszichológusoknak, szülőknek és nagyszülőknek, orvosoknak is konkrét segítséget jelent a kamaszok mellett: még mostanában is, 10 évvel a könyv megjelenése után, heti rendszerességgel kap köszönő leveleket és élménybeszámolókat a legkülönbözőbb korosztályba tartozó olvasóközönségétől.

A moderátor kérdésére az írónő elmondta, hogy a regényt szakdolgozatával szinkronban, egy év leforgása alatt írta meg 27 évesen, és egyáltalán nem ifjúsági regénynek szánta, sokkal inkább saját, belülről jövő kényszert érzett az életrajzi indíttatású könyv megírására, ahogy ez az első kötetes szerzőkkel gyakran megesik.

A szókimondó, őszinte és olykor trágár beszédtől sem idegenkedő stílus kapcsán a szerző elmondta, hogy egyfelől a társadalmi és nyelvi valóságot kívánta ezzel visszaadni, másrészt csakis a fiatalok nyelvén szólva látta lehetségesnek a kíméletlen őszinteség megszólaltatását, a lelki folyamat feltárását. Kovács Andrea kérdésére, miszerint mindig ilyen őszinte-e az életben is, az írónő úgy válaszolt: “a szépirodalomban sokkal egyszerűbb őszintének lenni, mint a valódi életben.”

A csodálatos tengerből való felolvasás után röviden kitértek Poutanen magyarul még nem olvasható köteteire is. A 2009-ben megjelent harmadik regénye óta a szerző a humorosabb, könnyedebb műfajban is bizonyított már – az idén nyáron trilógiává teljesedő Szerelem-sorozata pedig a “chick lit” (chicken literature”) kategóriájába sorolható. A szerző ezt a stiláris váltást a jelenlévőknek azzal magyarázta, hogy mint mindenkinek, neki is több arca van: néha komolyabb témák, máskor a vidámabb történetek és az irodalmi játék vonzza. Poutanen hangsúlyozta, hogy a chick lit kategóráját sokan lenézik, mert bugyutának tartják – ő is először nemet mondott a kiadótól érkező felkérésre, mivel tartott tőle, hogy utána megcimkézik. De később rájött, hogy ebben a műfajban a legfontosabb a számára is központi szerepet játszó humor, komikum és irónia. Egy nőíró esetében pedig talán az a legnagyobb írói erény, ha a szövegben saját magán tud nevetni.


A szerző szombaton, április 16-án 16:00-kor az F9. standnál dedikál!

Eddig megjelent művei:
Ihana meri, 2001, magyarul: A csodálatos tenger, 2009, Cerkabella Könyvkiadó
Katso minua!, 2004, ’Engem nézz!’
Kotimatka, 2009, ’Hazaút’
Rakkautta au lait, 2009, ’Szerelem au lait’;
Rakkautta al dente, 2010, ’Szerelem al dente’
Rakkautta on the rocks, várható megjelenés: 2011 május, ’Szerelem on the rocks’.

A csodálatos tengerről Lovász Andrea kritikája itt olvasható.




Fotó: Zoltán Csaba
nyomtat

Szerzők

-- Balázs Eszter Anna --


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés