bezár
 

gyerek

2011. 04. 20.
Gyerekkönyvek és tudósítások a XVIII. Könyvfesztiválról
2011. április 15-17., Millenáris
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alább összegyűjtöttük a Könyvfesztivál ideje alatt írt gyerekkönyvekhez kapcsolódó összefoglalóinkat, melyek teljességükben a Könyvfesztivál rovatban olvashatók (és innen linkelhetők).
Átadták az idei Év Gyermekkönyve-díját
Balázs Eszter Anna

Április 15-én 12 órakor a Könyvfesztiválon került sor az idei IBBY-díjak kiosztásása. Az Év Gyermekkönyve 2010-es díjait és a nemzetközi Honour List okleveleket az IBBY magyarországi szervezetének képviselői adták át az alkotóknak és kiadóknak. 
 
  • A részletek itt olvashatók. 
 
Elégtétel Ranschburg Jenőnek
Érzelmek iskolája I., Ranschburg életmű sorozat, Saxum kiadó 2011
Schneider Gabriella
A Könyvfesztivál második napján, pénteken délután mutatta be a Saxum kiadó a fesztiválra megjelentetett - Ranschburg Jenő életműsorozatának első -  kötetét, amely a szerző két korai munkáját tartalmazza: a Félelem, harag, agresszió 1970-ben, a Szeretet, erkölcs, autonómia 1981-ben jelent meg. A kötet megjelenését Ranschburg Jenő már nem érhette meg, néhány hete, 2011. március 10-én hunyt el. A könyvbemutató két házigazdája Vekerdy Tamás és Cziegler Osolya volt.
  • A cikk itt olvasható.
Sárkányok ajándékba
Mircea Cărtărescu Sárkányok enciklopédiája című könyvének bemutatójára a PIM-ben
Nagy Márta
A Könyvfesztivál első napján, 2011. április 14-én délelőtt 11 órakor került sor Mircea Cărtărescu Sárkányok enciklopédiája című könyvének bemutatójára a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az Európai Uniós Díszvendégség programsorozatának keretében. A beszélgetésen a fordítók, Szőcs Géza és Gergely Zsuzsa, a Bookart Kiadó vezetője,  Hajdú Áron, valamint a Román Kulturális Intézet igazgatónője, Brindusa Armanka is részt vettek.
  • A folytatás itt olvasható.

Könyvismertetőnk a Sárkányok enciklopédiájáról pedig itt.


Sírni és nevetni önmagunkon
Balázs Eszter Anna
Kira Poutanen közönségtalálkozójára az Európai Uniós Díszvendégség keretén belül került sor. A Franciaországban élő, 1974-es születésű finn írónőnek egyelőre egy könyve olvasható magyarul, A csodálatos tenger
 
  • A cikk itt olvasható. 

Mengele tuszkolta fel a sárgára festett teherautóra
Boczán Bea
A borítón régi fénykép, fonott copfos lány mosolyog az olvasóra. Teli élettel, vidámsággal. A könyv az ő naplója, tele borzalommal, szomorúsággal. A holokausztirodalom egyik elfeledett alkotása most újra olvasható magyarul. Az Éva lányom című könyvről Bárdos András, Vekerdy Tamás és Margittai Linda beszélgetett.
  • A folytatás itt olvasható.

Könyvismeretőnk az Éva lányomról itt érhető el. 

 
Nagyon zöld író nagyon hiánypótló könyve
Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv, Pagony kiadó, 2011
Schneider Gabriella
Az eddig jórészt illusztrátorként ismert Gévai Csilla a Pagony kiadó jóvoltából íróként is bemutatkozik. A Nagyon Zöld Könyv bemutatóján egy elkötelezett, nagy tudású, igazi pedagógus vénával megáldott, optimista környezetvédőt ismerhettünk meg.
  • A folytatáshoz katt ide

Taburól gyerekeknek
Kortárs európai ifjúsági regények a Mórától
Pásztor Csörgei Andrea
Péntek délután a Millenáris Fogadójában, a Könyvtáros klubban tartotta sajtótájékoztatóját a Móra Kiadó. Dian Viktória és Dóka Péter szerkesztők segítségével négy, elsősorban a tíz év feletti korosztály számára ajánlott könyvet ismerhettünk meg.

 
  • A folytatáshoz katt ide
 
Gazdát kereső bajuszok
Boczán Bea

Vidám fiatalember ül a földön gyerekek gyűrűjében, egy könyvből mesél. Hatalmas papírbajusza van. De nem csak neki, a gyerekeknek is. Kackiás, lefelé lógó, sárga vagy fekete, kinek mi tetszik. Vig Balázs első meseregényét mutatta be a Gyereksarokban.
  • Folytatáshoz katt ide.

Mobilkorszak, mobiltorna
Rozsda lovag a Gyereksarokban
Csobánka Zsuzsa
Míg a felnőttek csöndesen eveznek a könyvek között, a Gyereksarok már a bejáratnál gyerekzsivajtól hangos. Mindenhol 100 centi alatti embergyerek, a földre terített terepasztalon tologatják a kisautót, építik a legóházakat, úgy kell szlalomozni köztük. Jobbra a színpadnak kikiáltott tér, a szereplők már a helyükön állnak, aztán Molnár Orsi felveszi a postás táskát. Hernádi Bea és Rápli Görgyi tanárnők a gyerekekkel szemben szorongatják a szövegkönyvet, instruálnak, jár kezük-lábuk minden koreográfiánál. 
  • A folytatáshoz katt ide.


Sürgés-forgás a Gyerek(b)irodalomban
Játékos ismerkedés a könyvekkel
Balázs Eszter Anna
 
A könyv egy gyerek számára sosem csak olvasnivaló: sokkal inkább használati tárgy. Kapocs a szülőhöz, segítség egyes dolgok megfejtéséhez, kézreálló fegyver vagy épp minta az alkotáshoz. A Könyvfesztivál Gyereksarkában egész nap folytak a könyvekhez kapcsolódó kézműves foglalkozások, és nem volt olyan időpont, mikor ne vágott-rajzolt-színezett-bábozott volna ott egy jópár gyerek.  
  • A cikk itt olvasható.

Tavaszi zsongás
Boczán Bea

Családias hangulatban indul szombat délben az MGYKE könyvbemutatója. Nánási Yvette felkonferálja az eseményen részt vevő hét gyerekkönyvkiadó képviselőjét és máris kezdetét veszi a tavasszal megjelent gyerek- és ifjúsági könyvek seregszemléje.

Minden gyerek egy lecsupaszított idegvégződés
Teodora Dimova, a bolgár díszvendég író bemutatkozása és kötetének dedikálása
Pál Dániel Levente
„Magukra hagytuk gyermekeinket, elfelejtettünk foglalkozni velük, nem adtunk nekik szeretetet. Sebezhetővé váltak, saját elkeseredettségünknek szolgáltattuk ki őket, nem tanítottuk meg nekik az örömöt, a jóságot, a nevetést, az az igazság, hogy nem tápláltuk őket szabadsággal. Mi tettük őket ilyenné.” Teodora Dimova bolgár írónő hét 14 éves történetét írta meg Az anyák című szociomágikus regényében, a bemutatón vagyunk.
  • A cikk itt olvasható
 
A könyvtár manói
Csobánka Zsuzsa

Nem mondom, hogy eddig csak ilyen könyvtárosokkal találkoztam. Mert akik itt ülnek, azok mosolygósak, nyugodtak, árad belőlük a derű és a büszkeség, hogy valami nagyon fontos dolgot képviselnek. Ha van titok, talán csak annyi, hogy szívvel-lélekkel teszik a dolgukat. A Könyvtáros Klubban arról tartott beszámolót Nagy Erzsébet Viktória, Fóthi Zsuzsanna és Kucska Zsuzsa a családbarát könyvtárakról.
 
 
  • A folytatás itt olvasható.

Sünből tüskés szörnyeteg
Könyvfesztivál, 2011. április 17.
Balázs Eszter Anna

Mi történik, ha nem foglalkozunk eleget az álmainkkal? Fellázadnak és ellenünk fordulnak. És mi történik, ha túl sokat foglalkozunk velük? Például elönti a szekrényünket a tengervíz, és már sosem vergődhetünk ki a szárazföldre. Álomlibikóka gyerekekkel.
  • A folytatáshoz katt ide

Húsvét előtti ciróka-maróka
Boczán Bea

Vasárnap délelőtt a Fogadó épületében egyik pillanatról a másikra ugrásszerűen megnő az egy főre eső babakocsik száma. Kisgyerekes szülők igyekeznek a Gyereksarok felé, mert hamarosan kezdődik Jakabosné Kovács Judit játékos műsora, a Kerekítő. Tizenegykor aztán hatalmas buborékfelhő ereszkedik a közönségre, és muzsikaszó csendül.
 
  • A cikk folytatása itt olvasható. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Dev Patel: A Majomember
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés