bezár
 

építészet

2006. 12. 13.
Kormánypláza
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kormánypláza Mára az internetes ügyintézés olyan méreteket öltött a lakosság körében, hogy a korábban létezett intézményrendszer, melyet az emberek bürokráciának hívtak, és az azt fenntartó hivatalnokok oly mértékben visszaszorultak, életterük annyira lecsökkent, hogy a kihalás veszélye fenyegeti őket.
Ezért felmerült az igény egy olyan rezervátum létrehozására, ahol az érdeklődő honpolgár megtekintheti a korábban még nagy számban létező hivatalnokokat. A feladat nem egyszerű, a város különböző pontjain még fellelhető hivatalnokokat össze kell gyűjteni, és biztonságosan átszállítani, egy megfelelően kiépített zárt területre. A helyszín kiválasztása nagyon fontos. Számos szempont megvizsgálása után a szakemberek végül úgy döntöttek, legmegfelelőbb telek e hivatalnokrezervátum részére az állatkert melletti terület lesz. Így a vasárnap délutáni családi programba könnyen beilleszthető: a Városliget, állatkert, hivatalnok kert után egy jó kis vásárlás a közeli bevásárlókomplexumban. Távlati tervek között szerepel ezen intézmények együttes lefedése, így mindegy lenne, tél vagy nyár, az emberek bármikor ugyanolyan klímában sétálgathatnának.

A kijelölt helyszínnel kapcsolatban egy aggály merült föl, amit a szakemberek nem tekintettek nagy méretű problémának. Pillanatnyilag a területen felbecsülhetetlen értékű sínleletek találhatóak, melyek megőrzése mindannyiunk érdeke. Ezek megóvása és az utókor számára való átmentése érdekében az a kitűnő, frappáns ötlet a legkézenfekvőbb, hogy eme síneket lefedjük egy hatalmas vasbeton tetővel, és efölé épülne a hivatalnokkert.

Nyilvánvaló hogy ez a megoldás többletköltségekkel jár, de más területek, esetleg a város peremén található üres telkek nem megfelelőek e grandiózus terv megvalósításához. Sem jelentőségét tekintve, sem város szervezés szempontjából. Célunk a kesze-kusza, áttekinthetetlen helyett egy homogén, funkcionálisan átlátható város megteremtése. Sajnos az utóbbi évek téves várostervezési szemlélete, miszerint a városi zárványokat, az ipari és rozsda területeket, az egyéb, elzárt zónákat - mint például volt laktanyákat - integrálni kell a város szövetébe, sok kárt okozott. Eltűntek a városból e könnyen ellenőrizhető önálló mikroklímával rendelkező kis oázisok. Ezért a mai beruházóknak törekedni kell az ehhez hasonló, tévesen városi sebeknek nevezett, zárványok létrehozására.

HIRDETÉS

banner
KertbenMilyen is lesz a hivatalnokkert, a budapestiek új és kedvenc kertje? Először is hatalmas területen fog elterülni, ez önmagában már lenyűgöző. Az 1866-ban felépített állatkert mintájára pavilonos rendszerben, különböző házakban helyeznék el a hivatalnokokat. A pavilonokat sétautak kötnék össze, melyeket parkok szegélyeznének. Mivel a hivatalnokkertet a sínek miatt erre a nagy vasbeton teknőre építenénk, ezért a parkokban be kell érnünk fűvel, kisebb virágokkal és cserjékkel. A fákat a ma kapható divatos műfával pótolnák, ami összetéveszthetetlenségig hasonlít az igazi fára. A parkokban és a házak környékén kis tavakat, szökőkutakat hoznának létre, melyek párájukkal segítenék a házak közötti fülledtséget a júliusi kánikulában. Sajnos ez a kitűnő vasbeton teknő a nyári forróságban az elviselhető mértéknél jobban felmelegszik, ontva a hőt a sétautakra és az alatta található vasúti területre, viszont télen megóvja a síneket a rájuk eső hótól, illetve esőtől. Mellesleg a lezúduló csapadék elvezetésére időszakosan működő kisebb patakokat, illetve folyamokat létesítenének, melyek partján a vidám hivatalnokok örömmel élnének és dolgoznának.

Magukat a pavilonokat ünnepelt sztárépítészek álmodnák meg, és a hazai kivitelező gárda valósítaná meg. Az elképzelések szerint a könnyebb tájékozódás miatt a különböző pavilonok különbözőképpen néznének ki. Ez a különbözés, a különböző különbségek mellett a mára leegyszerűsödött építészeti eszköztár miatt leginkább a magasságukra, illetve a színükre lesz jellemző és természetesen a méretükre. Ha valaki mégse tudna eligazodni a pavilonok között, a parkokban elhelyezett információs bódékban kaphat felvilágosítást.

Természetesen a hivatalnokokat etetni tilos, az étkeztetésükről egy hatalmas etető fog gondoskodni. Gazdasági okokból, az alapanyagok odaszállítása és a hulladék elszállítása miatt, célszerű egy központi etetőben gondoskodni a táplálásukról.

SzafariAz idelátogató családok részére létesítenek játszóházat, ahol ki lehet próbálni a könyökvédőt és a stemplizőt, lesz az infantilisok számára egy kezdőhivatalnok-simogató, ezeken kívül pedig természetesen ajándékbolt, kávézó és étterem. Éjszakánként csoportos túrákat tartanak majd, vezetővel, amikor is a túlórázó hivatalnokokat figyelhetjük meg munka közben.

Most, hogy a döntés megszületett, immár elérhető közelségbe került a hivatalnok kert.

A tervek szerint 2008-ban birtokba vehetik a hivatalnokok és a szabadidejüket töltő családok.

Éljen!

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.
építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
építészet

Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy Vallásos és profán csodák tárháza: Gellérthegy
Budapesti kultúrtörténeti séták III. Gellérthegy. Fekete Sas Kiadó, 2017, szerkesztette Saly Noémi

Más művészeti ágakról

irodalom

Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út? Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út?
Deborah Feldman: Unorthodox – a másik út (Libri, 2020)
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés