bezár
 

film

2011. 04. 27.
Nemes Gyula Buenos Aires-t is megjárt dokumentumfilmjével nyílik a Szemle
42. Magyar Filmszemle 2011. május 5-8.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemes Gyula Buenos Aires-t is megjárt dokumentumfilmjével nyílik a Szemle Nemes Gyula Negatív Magyar Filmtörténet című 47 perces dokumentumfilmje lesz idén a Magyar Filmszemle hivatalos nyitófilmje. "A film sajátos megközelítéssel az el nem készült magyar filmekről szól. Rendezők, forgatókönyvírók mesélik néhány olyan filmjük történetét, amelyek a legkülönbözőbb okok miatt csak képzeletük vásznán játszódott le. "
A dokumentumfilm már bemutatkozott nemzetközi terepen. Triesztben és Jihlavában versenyzett, illetve látható volt a független filmek Buenos Aires-i BAFICI fesztiválján, ahol a különböző művészetek területén megmutatkozó tehetségről szóló Panorama - Arte y Aparte szekcióban vetítették. Most a magyar közönség is megismerkedhet az el nem készült filmek emlékezetével!

Nemes Gyula  Negatív Magyar Filmtörténete ugyanis rendezőket szólaltat meg, akik soha el nem készült filmjeikről, meg nem valósult filmterveikről beszélnek.
Negatív Magyar FilmtörténetJancsó Miklós

Sós Mária filmrendező, a Szemle Szervező Bizottságának egyik tagja külön kiemelte a film nyitófilmként való szerepeltetésének jelentőségét. René Clair-t idézte, aki az 1930-as években mondta, hogy három évnél tovább egy forgatókönyv sem pihenhet fiókban, mert a rendező fejében a film eddigre túl sokszor elkészül, az anyag elfárad. Ám - annak ellenére, hogy a terv nem valósult meg -, fontos tudni, hogy mi forgott a fejekben.
Nemes GyulaNemes Gyula rendező

Nemes Gyula mentális korrajza, negatív filmtörténete, különleges szempontú rendezői portrécsokra ismét állandó operatőre, Dobóczi Balázs képein bontakozik ki. A megszólaltatottak között András Ferenc, Banovich Tamás, Dárday István, Dömölky János, Elek Judit, Gazdag Gyula, Gulyás Gyula, Gulyás Gyula, Herskó János, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly, Mátis Lilla, Mészáros Márta, Rózsa János, Sándor Pál, Sára Sándor, Tímár Péter látható.


Negatív Magyar Filmtörténet
2010, dokumentumfilm, digitális, színes, 47 perc.

Rendező: Nemes Gyula
Forgatókönyv: Nemes Gyula, Lichter Péter, Farkas Gábor
Operatőr: Dobóczi Balázs
Producer: Nemes Gyula
Koproducer: Durst György
Gyártó: Absolut Film Studio, Duna Műhely

Szereplők: András Ferenc, Banovich Tamás, Dárday István, Dömölky János, Elek Judit, Gazdag Gyula, Gulyás Gyula, Gulyás Gyula, Herskó János, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly, Mátis Lilla, Mészáros Márta, Rózsa János, Sándor Pál, Sára Sándor, Tímár Péter

Fesztiválszereplések:
2011 - Buenos Aires BAFICI
2011 - Trieszt Filmfesztivál (versenyben)
2010 - Jihlava Dokumentumfilmek Nemzetközi Fesztiválja (versenyben)


Nemes Gyula filmográfiája:
2001 Papagáj (rövidfilm)
2004 A mulandóság gátja (dokumentumfilm)
2006 Fúga (rövidfilm)
2006 Egyetleneim (nagyjátékfilm)
2008 Letűnt világ (dokumentumfilm)
2010 Negatív Magyar Filmtörténet (dokumentumfilm)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Benedek Ágotával, a film forgatókönyvírójával beszélgettünk
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

art&design

Traumapanoráma Traumapanoráma
Lázár Kristóf: You can’t take another ache inside your body című kiállításának megnyitóbeszéde
színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében
színház

Kinek szól a taps? Kinek szól a taps?
III. Richárd Gyulán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés