bezár
 

film

2011. 05. 12.
Cannes: Visszatekintünk az elmúlt évek magyarjaira
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cannes: Visszatekintünk az elmúlt évek magyarjaira A Cannes-i Filmfesztivál beköszönte apropóján összegyűjtöttük az elmúlt évek magyar résztvevőit, és kihirdetjük a "nyerteseket". Mundruczó Kornél viszi a pálmát, ő szerepelt ugyanis a legtöbb filmmel az elmúlt 5 év fesztiváljain. A 2010-es év pedig az eddigi legtöbb magyar filmet vonultatta föl a cannes-i mustra szelekciójában. Ugyan kevés díj született, ám annál több elismerés.
Mundruczó Kornél

Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv
2010 - Verseny - FIPRESCI-díj (Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díja)

Mundruczó Kornél ezúttal a minimalizmus felé közelít. A Frankenstein-történetet gyúrja át a mundruczói világképnek megfelelően: ami a felszínen érzelemmentes, kiüresedett, nyers és kegyetlen, az a mélyben viszont finomrahangolt és drámai gondolatokat rejt. A filmes önreflexió, az apakeresés és a személyes válság közepette a teremtés fogalma is átértelmeződik, miközben Mundruczóé az egyik főszerep.

Korábbi cannes-i szereplések:
Delta (2008 – FIPRESCI-díj Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének díja), Johanna (2005 – Un Certain Regard), Kis Apokrif No. 2. (2004 – Cinefondation)
http://www.frankensteinterv.hu/

Kocsis Ágnes

Pál Adrienn
2010 – Un Certain Regard

Film az élet kegyetlenségei között megkeményedett lélekről és az érzelmek haláláról. Piroska egy kiégett, túlsúlyos ápolónő, olyan, akivel nap mint nap összefuthatunk kórházaink folyosóin. Története mégis arról is szól, hogy vannak olyan pillanatok az életben, amikor a valóság arcul üt minket, aminek köszönhetően kizökkenhetünk az unott, rideg hétköznapokból. A Cannes-t megjárt film most a 42. Magyar Filmszemle fődíját is megkapta.

Korábbi cannes-i szereplések:
A vírus (2006 – Cinefondation, rövid film verseny - 3. helyezés)



Szimler Bálint

Itt vagyok
2010 – Cinefondation

Szimler Bálint Szemle-nyertes rövidfilmje a magyar valóságról beszél fiatal szemmel. Olyan fiatalokról, akik csetlenek-botlanak, szárnyukat próbálgatják. Vagy talán mégsem erről. Idegenekről is ismerősökről. A keresésről. A Jarmusch-t idéző fekete-fehér filmmel Bálint Cannes-ba vitte a magyar korszellem eme szeletét.

Itt vagyok (nyitójelenet) from Varga Ferenc on Vimeo.



Erdélyi Dániel

411-Z
2008 – Rövid film - verseny

Erdélyi Dániel filmje némán beszél a közönyről. A dunai hajósok története allegorikus szinten a hatalomról szóló parabolának is tekinthető: Nemcsak a hajó hossza akadályozza a kormányost, hogy észrevegye a vízben kalimpáló úszót, és a megmentésére siető hajós társát.






nyomtat

Szerzők

-- Veszprémi Patrícia --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés