bezár
 

film

2011. 07. 17.
Egy tálca sütemény és a sors keze
Hannleena Hauruval beszélgettünk a második Nemzetközi Véletlen Filmfesztiválról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén a lengyel kis falucskát, Bór Zapilskit fogadta kegyeibe a véletlen jószerencse. A második alkalommal megrendezett International Random Filmfestival (Nemzetközi Véletlen Filmfesztivál) lelkes filmkészítőkkel és vájtszemű mozirajongókkal töltötte meg a sziléziai kis települést egy hétvégére. A véletlenszerűen működő fesztivál ötletének egyik kiötlőjével és fő szervezőjével, Hannleena Hauruval beszélgettünk arról, miben is áll ennek a friss és fiatalos filmmustrának az egyedisége.
PRAE.HU: Honnan jött a véletlen filmfesztivál ötlete?

Még 2009 júniusában, egy meleg nyári reggelen barátommal és kollégámmal, Synesszel a fesztiválok filmválogatásának rendszeréről beszélgettünk. Mindketten filmkészítők is vagyunk, így elég sok fesztiválon megfordultunk már, és mindketten felfigyeltünk arra, hogyan küzdenek a fiatal filmesek a bejutásért, az elismerésért a filmes fesztiválokon - anélkül, hogy megkérdőjeleznék azok filmválogatási módszereit, vagy azt, hogyan osztják ki a díjakat.

Az IRFF-et azért hoztuk létre, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a kérdésekre. A művészi teljesítmény elismerése fontos, de a trófeaosztás helyett a filmalkotókat (akár kezdők, akár tapasztaltabbak) inkább azzal kellene bátorítani, támogatni, hogy megnézzük a filmjeiket, megvitatjuk őket, és visszajelzést adunk számukra. Így a mi fesztiválunkon a filmeket véletlenszerűen válogatjuk, és a díjakat is a sors kezére bízzuk.

PRAE.HU: Milyen többletet ad ez a véletlenszerűség a filmfesztiválhoz?

A véletlenszerűség esélyt ad bármilyen filmkészítőnek, hogy a filmjét levetítsék. Ezzel a módszerrel mindenféle játékidőt érintő vagy műfaji kötöttség nélkül lehet egy igazán széles filmválogatást bemutatni. Az idei helyszín
PRAE.HU: A véletlen a fesztivál előkészületeiben játszik igazán fontos szerepet: a filmek válogatásában és a helyszín kiválasztásában. A módszer évről évre más és más. Idén mi volt a válogatás metódusa?

Az idei válogatás során csokis süteményt szolgáltunk fel 25 tálcáról a Bécs utcáin járó-kelőknek. Minden tálcán 7-8 sütemény volt, minden szeletbe egy nevezett film címe volt belesütve. Amelyik szelet sütemény utoljára maradt a tálcán az került be a fesztiválprogramba. Így válogattuk össze a nemzetközi kínálatból a 25 levetítésre kerülő filmet. A helyszín kiválasztásához pedig a Wikipedia Lap találomra  (Random article) funkcióját használjuk (ez egy állandó módszer), és az első kiadott település idén Bór Zapilski volt.

PRAE.HU: A fesztivál másik fázisa, amelyben a sors keze nagy szerephez jut, az maga a díjkiosztás. Hogyan történik a díjazott filmek kiválasztása?

A díjakat is találomra osztjuk ki. Az idei fődíjat a tavalyi év nyertese (Ilja Rautsi) húzza ki. De a másik két díj is a díjátadó ünnepségen kerül kisorsolásra. (A fesztiválon a Random Grand Prix-n és a The Goldfish Awardon túl egy magyar kötődésű díj is kiosztásra kerül, melyet Lengyel Kata táncművész és koreográfus után neveztek el. A díjról és Katáról további információk at a fesztivál honlapján illetve a http://www.katalinlengyel.com/ oldalon olvashatnak  – szerk.)

PRAE.HU: Milyen az idei filmszelekció?

Nagyon örülünk, hogy a rövid filmtől a játékfilmig, az animációtól az élőszereplős filmig, a fikciótól a dokumentumig minden akad. A filmek mind az öt kontinensről érkeztek. Számos spanyol animáció kerül levetítésre, ami szerintem annak köszönhető, hogy az egyik producerük nagyon aktív volt, és minden általa készített filmet benevezett. Annyi kikötésünk azonban van, hogy rendezőnként egy filmmel lehet nevezni. Ám mivel a filmeket először a vetítéseken látjuk, nagy izgalommal várjuk, mit tartogat a szerencse számunkra idén.A vetítőterem
PRAE.HU: Hogy fogadták a filmfesztivál ötletét Bór Zapilski lakosai, amikor először felkerestétek őket?

Nagyon meglepődtünk azon, hogy a polgármester milyen kedves fogadtatásban részesített bennünket és a fesztiválunkat. Sokat segítettek, támogattak minket a vetítő felállításában, szállást, zuhanyzási lehetőséget biztosítottak, ami nagyon fontos egy ilyen fesztiválon.

PRAE.HU: Mi a fesztivál üzenete a jövő filmeseinek, akik az IRFF-re szeretnének nevezni filmjeikkel?

A következő a fesztivál hivatalos kikötése a filmesek felé:
  • Ne küldjenek filmet kismacskákról (nem számít, milyen aranyosak)!
  • Ne küldjenek filmet fákra lövöldöző részeg fickókról!
  • Ne küldjenek felgyorsított városi bringás felvételt (nem számít milyen frankó az anyag)!
Én pedig hozzátenném még azt is, hogy ha készítettél egy filmet, amit szeretnél bemutatni nemzetközi közönség előtt, nevezd be hozzánk!

PRAE.HU: Lehetséges, hogy egyszer Magyarországra is eltéved a fesztivál?

Minél több Wikipédia cikk kerül föl az Internetre akár az ország kis településeiről is, annál nagyobb esélye lesz Magyarországnak arra, hogy a Lap találomra gomb egy magyar helyet fog kidobni, így lehetőséget kaphat fesztiválunk vendégül látására. Most is több magyar film volt a nevezettek közül. Reméljük legközelebb már a fesztiválprogramba is bekerülnek majd. Fesztivállogó

Mindeközben kisorsolták a díjakat, amelyeket a katowice-i Rialto filmszínházban nyújtottak át július 11-én este. Illetve a fesztivál szabályaihoz hűen kisorsolták a jövő évi fesztivál időpontját és helyszínét is. 2012-ben irány Észtország! A 3. International Random Filmfestival március 10-én nyit Anija Parish-ban.

Kövesd nyomon a fesztivált:
www.randomfilmfest.com
http://www.facebook.com/randomfilmfest?sk=wall


Idei fesztivál-trailer:

IRFF Festival Trailer 2011 - Bór Zapilski, Poland from IRFF on Vimeo.


nyomtat

Szerzők

-- Veszprémi Patrícia --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés