bezár
 

art&design

2011. 09. 17.
Jól ápoltak gyülekezete
Ősszel nyílik az Art Market Budapest nemzetközi művészeti vásár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Millenáris „B” épületébe költöznek műgyüjteményük egy részével a vezető hazai galériák október 27. és 30. között, gyakorlatilag arra teremtve ezzel lehetőséget, hogy gazdagok vegyenek műtárgyakat gazdagoktól.
Egészen addig nem tudtam, mi hiányzik, amíg nem értesültem arról, hogy ősszel nyílik a fantasztikus Art Market Budapest, Magyarország első nemzetközi képzőművészeti vására. Október 27-30. között a Millenáris „B” épületébe költöznek a vezető hazai galériák. A rendkívülinek ígérkező rendezvény egyébként azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországot becsatornázza a nemzetközi képzőművészeti vérkeringésbe, és nagyobb reflektorfénybe állítsa az utóbbi években hihetetlenül izgalmas eredményeket felmutató közép-kelet-európai régió művészetét. Ráadásul a jövő lelkes művészetszerető és műkedvelő közönségét is megpróbálják kinevelni.
Sajtó2
„Az Art Market Budapest egyedülálló eszköze annak, hogy Közép- és Kelet-Európa különleges és értékes képzőművészetét megmutathassa a világnak” – fogalmazta meg a sajtótájékoztatón Nancy G. Brinker, egykori amerikai szépségkirálynő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, néhai budapesti nagykövet, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete, újabban pedig a vásár fővédnöke, aki maga is jelentős műgyűjtő hírében áll, és egyaránt nagy rajongója a klasszikus és a kortárs magyar képzőművészetnek.

Nancy impozáns, Szinyei-Merse Pál, Munkácsy Mihály, Moholy-Nagy László és a Nyolcak munkáit magába foglaló gyűjteményét is megtekinthetjük majd a vásár kiállítóterében. A grandiózusnak ígérkező esemény másik fővédnöke Martonyi János, hazánk sikeres külügyminisztere, a nemzetközileg is nagyrabecsült diplomata, aki azért állt az esemény mellé, mert hisz Kelet és Nyugat kulturális újraegyesítésének lehetőségében.

A magas művészeti színvonal érdekében és a biztonság kedvéért a szervezők felkérték a vásár kuratóriumába, részben a közép-kelet-európai térség képzőművészeti életének legmeghatározóbb és leghitelesebb figuráit, köztük Soraya von Stubenberget, a Sotheby’s és az Uniqua kelet-európai tanácsadóját, Nicola Trezzit, a Flash Art International szerkesztőjét, a Prágai Biennálé vezető kurátorát. Továbbá Hegyi Lórándot, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, az egyik legjelentősebb európai kortárs múzeum igazgatóját és Gulyás Gábort, a Műcsarnok új igazgatóját.
sajtó1
Ők fogják kiválogatni a jelentkező galériák, művészeti projektek, non-profit szervezetek, alkotóházak és művészcsoportok közül, hogy kik települhetnek a Millenáris „B” épületébe, és hány négyzetmétert érdemelnek a térből. Az előzetes jelentkezések alapján egyelőre ötven kiállítási standra kell készülni, a vezető hazai galériák természetesen már jelezték részvételi szándékukat a nagyszerű kilátásokkal kecsegtető eseményen. Örömteli tény, hogy közel tucatnyi külföldi kiállító is érdeklődik.

A nagyszerű rendezvény gondos szervezői mindenre felkészültek, így a politikai korrektségről sem feledkezhettek meg: a vásár helyszínén, a galériák standjai mellett előreláthatólag egy cigány képzőművészettel kapcsolatos művészeti program is bemutatásra kerül. Még nem tudni pontosan, hogy mi lesz, de minden ízében látványosnak ígérkezik.

Emellett bemutatkozási lehetőséget kap a világszerte ismert Krinzinger Galéria által kelet-európai művészek támogatására létrehozott Krinzinger Projekte speciálisan erre a helyszínre válogatott kiállítása is, amelynek kapcsán az eseményre az ismert galériatulajdonos, Ursula Krinzinger asszony is ellátogat.
sajtó3
A kísérőprogramok közül természetesen a magyar fotográfia nagyjainak bemutatása sem maradhat el. A 20. század művészetét nagyban meghatározó magyar és közép-kelet-európai kötődésű fotóművészek, mint André Kertész, Brassaï vagy Moholy-Nagy László műveinek közszemlére állítása nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi érdeklődők felé is jelentősen növeli a Budapest Art Market amúgy is elképesztően magas vonzerejét.

A jól ápoltak megfogalmazása szerint a látogatók részesei lehetnek a vásárhoz kapcsolódó „kiegészítő szórakoztató programoknak”, ami a fantáziadús Factory címmel egy zenés szórakoztatóhely kialakítását jelenti a Millenáris épületében.

További naprakész és folyamatosan frissülő információ a parádés Art Market Budapest pompás honlapján.
nyomtat

Szerzők

-- Hercsel Adél --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés