bezár
 

art&design

2011. 11. 29.
A szerelmi bánat múzeuma
A zágrábi Museum of Broken Relationships-ről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint egy éve, 2010. októberében nyílt Zágrábban egy különös, új típusú muzeális intézmény, a Museum of Broken Relationships, avagy a "végeszakadtkapcsolatok" múzeuma, amelynek gyűjteményes anyaga nem másra épül, mint a régi szerelmekből hátramaradt relikviákra – azokra a különleges tárgyi emlékekre, amelyek képesek magukba sűríteni egy románc lényegét, az együtt töltött idő meghatározó pillanatait.
Az anyag névtelen, hétköznapi emberek adományaiból állt össze, akik ily módon kívánták megosztani, megőrizni egy számukra fontos párkapcsolat emlékét. A 2006-ban, horvát kezdeményezésre indult projekt először ideiglenes, utazó kiállítások formájában működött. Ez idáig több horvát és szerb helyszínen, valamint Berlinben, San Franciscóban, Houstonban, Szingapúrban, Isztambulban vagy Londonban volt látható a gyűjtemény és az anyag egy része jelenleg is turnézik a világban (tudomásom szerint magyarországi bemutatást egyelőre nem terveznek). A körülbelül 100 tárgyat felvonultató állandó kiállítási helyszín Zágráb szívében található, a Felsőváros egyik pittoreszk, 18. századi épületében.
Kiállítótér
A kiállítótérbe belépő látogató számára a látvány első pillantásra kissé szokatlannak tűnhet. A szokványos múzeumi feltételek között (fehér falak, modern világítástechnika, dizájnos, letisztult kiállítótér) a legkülönfélébb tárgyak kerülnek bemutatásra: ruhák, fotók, könyvek, levelek, szerszámok, stb. Az önmagukban kevéssé beszédes, látszólag jelentéktelen kacatok – egy-két darab kivételével – nem képviselnek semmiféle esztétikai minőséget: banális, mindennapi tárgyakat látunk csak.
 
Ám a kísérő rövid szövegeknek, vallomásoknak köszönhetően – amelyek olykor csak egy szóból állnak, máskor inkább hosszabb beszámolók formájában jelennek meg – a különböző holmik életre kelnek és mégiscsak belopóznak képzeletünkbe, szívünkbe. Általuk elmúlt kapcsolatok boldog, érzéki, vicces vagy megható, fájdalmas mozzanatait ismerhetjük meg. Más megvilágításba kerül a giccses plüssmaci, a kopott cipő, az összetört üveglap – hirtelen a szomorúság, a gyász, a nosztalgia, vagy éppen a megkönnyebbülés, a megbékélés beszél belőlük. Megannyi időkapszulává válnak, amelyek magukban hordozzák, megörökítik a múltbeli történéseket, érzelmeket.
Menyasszonyi ruha
Az új intézmény – amely 2011 májusában az idei "European Museum of the Year. Kenneth Hudson Award", azaz az év legújítóbb múzeumának járó különdíját nyerte el – egyértelműen többet nyújt egy szórakoztató, turistacsalogató kiállításnál: egyszerre meglepő és megható. Szerencsére a tárlat kerüli a hatásvadász, vagy túlzottan esztétizáló megközelítést. A múzeum alapítóinak nem áll szándékukban művészeti kontextusba helyezni az általuk létrehozott szakítási "wunderkammer"-t. A múzeum sokkal inkább afféle archívumként funkcionál, amely a megtört kapcsolatok dokumentálására, kategorizálására tesz kísérletet. Teremről teremre, tárgyról tárgyra kirajzolódik a szakítás antropológiája, a szerelmi bánat tipológiája.
"I love you" feliratú plüssmaci
A múzeum emellett egyfajta terápiás eszközként is működik: egyedülálló lehetőséget nyújt az arra vállalkozók számára, hogy kreatívan, pozitív módon zárhassák le életük egy fejezetét. Az adományozók megszabadulhatnak, elbúcsúzhatnak a múltat jelképező ereklyéiktől és mégis biztonságban tudhatják a másikkal töltött pillanatokat, az elveszett kapcsolat emlékét hordozó szimbólumokat: szerelmük egykori "tárgyát".
 
A zágrábi Museum of Broken Relationships állandó kiállítása megtekinthető minden nap 9 és 21 óra között.
 
nyomtat

Szerzők

-- Kovács Zsófia --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés