bezár
 

film

2007. 01. 06.
Kádár él
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kádár él Az ATV-n Pikó András asszisztenciája mellett Paul Lendvai és Moldova György mérte össze nyelvét Kádár-ügyben. A műsor egyórás, a díszletek szerények, vagy ha már az Öregről van szó: puritánok. A képernyő alján piros csík a nézők sms-einek.
Moldova az összes bumfordian bájos és fenyegetően buta mítoszt eldarálja. Frusztráció nélkül megy szembe a vérvörös tényekkel, meg persze a történész-társadalommal. Köp a halottakra és Nagy Imrére. Közel háromszáz ember sírja felett Hajdu mosógéppel mossa a szennyest. Magából kikelve idézi Lendvait, aki azt merte állítani egy hetilapban, hogy nem valódi Kádár János puritánsága. Lendvai hideg gúnnyal replikázik: elismeri, hogy az Elnöki Tanács elnöke kívül-belül szerény volt, hiszen nem akart mást, csak hatalmat.

Pikó nem tolja előtérbe magát, hagyja, hogy kiteljesedjen a vita. Röpködnek az infók Maléterről, Köztársaság-térről, internálótáborokról, NKVD-ről, árulásokról és alkukról. A szabad választást nem ezek vezették be, hanem Németh Miklós – veti oda Moldova, aki nem elfogult, hanem elkötelezett Kádár-hívőnek nevezi magát. Szerinte elkötelezett híve csak annak lehetünk, akit megismertünk. Szinte látom az árkot: nagy az attitűd- és szótárkülönbség. Néha ráközelít a kamera az arcokra, ilyenkor merőkanállal lehet mérni a csöndet.

Igen, nekem is hiányzik Kádár: az ő idejében nem volt ilyen ragacsos a Kapucíner meg a Lotto csoki, mert nem a gaz Suchard készítette, volt kék-piros rolleres bohóc, telexes kisasszonyok, kutyafej nagyságú krémesek, Erika írógép, meg magyar Marlboro. De hogy a rothadást megértsük, nem elég Cseh Tamást hallgatni. Fel kéne emelnünk fejünket a tányérból. Közzétenni az ügynökök, tartótisztek nevét, aztán elkezdeni beszélni, beszéltetni, ahogy '45 után nagyon lassan Ausztriában és az NSZK-ban is elkezdtek.

(Civil a pályán, ATV, 2007. Január 2., 20.00)
nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

Prikler Mátyás: Hatalom
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról
Interjú Szakonyi Noémi Veronikával és Vincze Máté Arturral

Más művészeti ágakról

Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés