bezár
 

film

2007. 01. 06.
Kádár él
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kádár él Az ATV-n Pikó András asszisztenciája mellett Paul Lendvai és Moldova György mérte össze nyelvét Kádár-ügyben. A műsor egyórás, a díszletek szerények, vagy ha már az Öregről van szó: puritánok. A képernyő alján piros csík a nézők sms-einek.
Moldova az összes bumfordian bájos és fenyegetően buta mítoszt eldarálja. Frusztráció nélkül megy szembe a vérvörös tényekkel, meg persze a történész-társadalommal. Köp a halottakra és Nagy Imrére. Közel háromszáz ember sírja felett Hajdu mosógéppel mossa a szennyest. Magából kikelve idézi Lendvait, aki azt merte állítani egy hetilapban, hogy nem valódi Kádár János puritánsága. Lendvai hideg gúnnyal replikázik: elismeri, hogy az Elnöki Tanács elnöke kívül-belül szerény volt, hiszen nem akart mást, csak hatalmat.

Pikó nem tolja előtérbe magát, hagyja, hogy kiteljesedjen a vita. Röpködnek az infók Maléterről, Köztársaság-térről, internálótáborokról, NKVD-ről, árulásokról és alkukról. A szabad választást nem ezek vezették be, hanem Németh Miklós – veti oda Moldova, aki nem elfogult, hanem elkötelezett Kádár-hívőnek nevezi magát. Szerinte elkötelezett híve csak annak lehetünk, akit megismertünk. Szinte látom az árkot: nagy az attitűd- és szótárkülönbség. Néha ráközelít a kamera az arcokra, ilyenkor merőkanállal lehet mérni a csöndet.

Igen, nekem is hiányzik Kádár: az ő idejében nem volt ilyen ragacsos a Kapucíner meg a Lotto csoki, mert nem a gaz Suchard készítette, volt kék-piros rolleres bohóc, telexes kisasszonyok, kutyafej nagyságú krémesek, Erika írógép, meg magyar Marlboro. De hogy a rothadást megértsük, nem elég Cseh Tamást hallgatni. Fel kéne emelnünk fejünket a tányérból. Közzétenni az ügynökök, tartótisztek nevét, aztán elkezdeni beszélni, beszéltetni, ahogy '45 után nagyon lassan Ausztriában és az NSZK-ban is elkezdtek.

(Civil a pályán, ATV, 2007. Január 2., 20.00)
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról
Interjú Rév Marcell operatőrrel rendezőkről, trendekről, filmekkel eltöltött évekről
film

Én vagyok Vasember Én vagyok Vasember
Bosszúállók: Végjáték

Más művészeti ágakról

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
irodalom

A boldogság része, a bűntudat áramütése A boldogság része, a bűntudat áramütése
Peer Krisztián: Nem a sajátod
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
zene

A zenész és barátai A zenész és barátai
Aradi Zsolt: Gasner János* emlékére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés