bezár
 

színház

2007. 01. 12.
Három nap plusz egy este (1.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három nap plusz egy este (1.) Második alkalommal rendezi meg Dunaújvárosban a Monotánc Fesztivált a Nemzeti Táncszínház, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, valamint az Alternatív és Független Színházak Szövetsége. A háromnapos seregszemlének a Bartók Kamaraszínház ad otthont. Idén a magyar táncélet művészei mellett cseh és szlovák alkotók is bemutatkoznak. A Hajónapló Műhely tagjaként a fesztivál ideje alatt tánc-kritikai-szemináriumon veszek részt. A meghívott előadók Gál Eszter és Jászay Tamás.
2006. december 28. csütörtök

Reggel havazás lep meg minket, de a rettenthetetlen Hajónapló Műhely elindul Dunaújvárosba. Délre meg is érkezünk, lepakolunk, majd felfedezzük a menzát. Korgó gyomorral nem lehet okosodni. Délután Gál Eszter tánctörténeti szakszemináriumot tart. Átfogó ismereteket szerezhetünk a modern tánc történetéről, felvételeket nézhetünk a legnagyobbakról. Figyelem Isadora Duncan, Martha Graham, José Limón és Thrisa Brown táncát. Nem csak a testük táncol, hanem az arcuk, a lelkük is. Belső metronóm diktálja a ritmust. A tánc szenvedélyes szeretete. Ez az, ami ma mérhetetlenül hiányzik. Valaminek a szenvedélyes szeretete. Ahogy a pék egymásra pakolja a kisült kenyereket, vagy ahogy egy jó pincér diszkrét, derűs nyugalommal (mert van rá idő) bort ajánl. Vagy ahogy a színházban a jegyszedő mosolyog, ahogy a ruhatárossal beszélgetsz, ahogy a nézők a teremben elfelejtenek mindent, mert ez most valami más, ehhez meg kell nyugodni, szóval a színház szenvedélyes szeretete, ami hiányzik.
Eszter felállítja az egész társaságot: mozgásgyakorlatokat végzünk. Néhány percre megérezzük, mennyi koncentráció szükséges egy-egy mozdulat pontos kivitelezéséhez. Odafigyelés. Szintén hiányzik.

Szkéné színház

A szeminárium után marad egy kis idő, megnézem Dusa Gábor fotóművész kiállítását. A téma Ladányi Andrea. Kortalan, nemtelen, könnyed, ő maga a tánc.

Este előadásokat nézünk. Legelőbb az egonegonegon-t. Gergye Krisztián és Gresó Nikoletta táncolja. Az előadás után vita kerekedik a szóló tánc határairól. A fent említett produkcióban két táncos vesz részt, Gresó passzív, Gergye aktív tagként. Egon Schiele festményei elevenednek meg, a művész és a múzsa viszonya, az alkotás folyamata, vagy ha úgy tetszik, a férfi és a nő kapcsolata. Útkeresés egy olyan társ felé, aki már nem figyel ránk, aki nem tud vagy nem akar nyitni felénk. A cselekvés az útkereső félé, a mozdulatlan jelenlét azé, akit megérinteni kíván. Nézőpont kérdése, hogy szóló vagy duó táncnak aposztrofálom a látottakat.
Változatok fadarabokra. Pálosi István koreográfiáját Bálint Péter adja elő.
A sötét térben egy neonfényű bokor fényeit látjuk. Aztán a bokor megmozdul. A táncos testére erősített foszforeszkáló falécek a meghosszabbodott erővonalakat jelzik. A mozdulat irányát. A neonfényű rudak lassan lefoszlanak Bálint testéről, s a növekvő színpadi fényben újjászületik a táncos.
Marta Poláková: Kapcsolódva. A szlovák előadó alapító tagja Dajv társulatnak, mely a táncművészet és más művészeti ágak közös többszörösét keresi. A Kapcsolódva is ennek az útnak egy állomása: a vizuális művészetet és a táncot olvasztja egy előadásba.
Finita la Commedia: Message. Fehér Ferencre, és a mögötte lévő hatalmas vászonra zsizsegő szarkalábakat vetítenek. Diszkóban érzem magam. Aztán ez az érzet elmúlik, mert Fehér táncával bejárja és átértelmezi a teret. Egy meghasonlott ember viselkedésének metamorfózisát látjuk, azt, hogy miként változtatja meg a viselkedési normákat a médiából ránk zúduló információ-áradat. Meddig bírjuk elviselni, hogy belénk sulykolják, hogyan éljünk, mit szeressünk, mi legyen az értékrendszerünk? Hol a határ, mikor fordítunk hátat az agymosásnak? Egyáltalán kell-e, akarunk-e hátat fordítani?
Az üzenet a gondolkodásra való késztetés.

Este Bányász András fuvolaművész adott koncertet, de ezt már nem vártuk meg, betértünk a színházzal szemközt lévő Béke Country Clubba vacsorázni. Hazafelé sétáltunk az éjszakától még fehérebb szűz hóban. Gyönyörű. Az idei tél első szépsége.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szántai Edina --


További írások a rovatból

színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, első nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Intellektuális játékfutam Intellektuális játékfutam
Thomas Mann Tonio Krögere a Fészekben
színház

Két óra Madách bonctermében Két óra Madách bonctermében
Interjú Visky Andrással, az előadás dramaturgjával

Más művészeti ágakról

irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról
art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés