bezár
 

film

2012. 02. 02.
Hitelesen benne lenni a valóságban - Magyar versenyfilm a Berlinalén
2012. február 1., Anker klub, Sajtótájékoztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A február 9-19. között 62. alkalommal megrendezésre kerülő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon idén Fliegauf Benedek nagyjátékfilmje képviselheti hazánkat a hivatalos versenyprogramban. A Csak a szél szerda délelőtti sajtótájékoztatóján jártunk, a belváros egyik felkapott szórakozóhelyén, az Anker klubban.
A beszélgetés résztvevői voltak Mécs Mónika és Muhi András, a film két vezető producere, Andrew G. Vajna kormánybiztos, Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkár és Bereczki Csaba, a Filmalap nemzetközi igazgatója. Fliegauf Benedek igazoltan hiányzott, mivel - mint a producerektől megtudtuk -, az utolsó simításokat végzi a filmjén Berlinben.

Mécs Mónika röviden elmondta, hogy a film egy négy tagú roma család egy napját mutatja be, ami az este végével tragédiába torkollik. A másfél órás filmet bár amatőr szereplőkkel forgatták, nem azok saját életét látjuk megjelenítve a vásznon, a forgatás során végig fikciós forgatókönyv alapján dolgoztak. Fliegauf még előző, Womb című nagyjátékfilmjén dolgozott 2008-2009 között, mikor a romagyilkosságok is történtek. Az eseménysor mélységesen megrázta, és ennek hatása alatt egy forgatókönyv írásába kezdett. A film készítéskor az egyetemes mondanivaló mellett a kirekesztetteknek való emlékállítás vágya hajtotta az alkotókat. Mécs mesélt a nehézségekről is, 2010-ben már majdnem elindult a film, de az MMK működésének hirtelen leállása miatt bedőlt a forgatás. 2011-ben újra kezdték a stáb összeszervezését, amihez nagy hit és erő kellett. Mindemellett sok hazai támogatója is volt a filmnek (NEFMI, Szerencsejáték Zrt., MVM Zrt., Paksi Atomerőmű Zrt., Eurimages), de mivel a magyar pénz nem bizonyult elégnek a befejezéshez, ezért külföldi partnereket kezdtek keresni. Így lett a film magyar-német-francia koprodukció (The Post Republic, Paprika Films).

Muhi András, a film másik producere a szót átvéve elmondta, az egész stáb nagyon boldog, mivel a berlini filmfesztivál versenyprogramjába kerülni a szakma csúcsának számít. Fliegauf eddigi munkái is formai-filmnyelvi kísérletek voltak, most pedig mint magyar értelmiségi fordult a valóság irányába, amit egyébként kötelezettségének is tekint. A kézi kamera és az amatőr szereplők használatát - mondhatni, dogma körülményeket - Muhi a magyar film egyik régi adósságának tekinti, mivel hitelesen benne lenni a valóságban ma általában az angolok és a románok terepe szokott lenni. A két producer által közösen vezetett Inforg-M&M Film stúdió egyébként is érzékeny a roma témák iránt, és nem is látnak okot a kiszállásra, elkötelezettségüket pedig most Berlin is visszaigazolja.

Bereczki Csaba, aki anno Helsinkiben személyesen képviselte a filmet az Euroimages előtt, elmondta, hogy az igazgatóság a plenáris ülésen egyhangú igennel döntött a film elkészítése mellett. Bereczki kiemelte, hogy nagyon ritka a százszázalékos döntés, Fliegauf filmjének esetében döntő indok volt a témaválasztás, és hogy a film európai szintű problémát szólít meg.

Balog Zoltán elmondta, hogy Fliegauf filmje, bár fikciós történet, nagyon fontos alkotás, mivel a művészet eszközei által szembesít a roma gyilkosságok ügyével és problémájával, ami az egész társadalomban bénultságot váltott ki. Valamint Balog megjegyezte, hogy mindenkinek fel kell tennie magában a kérdést: hogyan tud fellépni a gyilkosságsorozatokkal szemben, mert amíg nem tudunk kulturálisan is közelíteni szociális ügyekhez, addig megoldásokat sem tudunk felmutatni.

Andrew G. Vajna végszóként röviden a producerekhez fordult gratulációját és büszkeségét fejezve ki, remélve, hogy aratni fognak, sok sikert és izgalmas két hetet kívánt.

Az újságírók kérdéseire a producerek elmondták, hogy a film költségvetése 150 millió forint volt, ami még Magyarországon is nagyon olcsónak számít. A magyar részről összeszedett hetven millió forint különösen low budget, a film hiányzó költségeit pedig a külföldi producerektől szerezték meg. A Berlinale után hamarosan bemutatják a filmet, világforgalmazója a Match Factory lesz, Fliegauf előző filmjét is ők forgalmazták már. Mécs Mónikáék továbbá fontosnak tartották, a kemény és áldozatos munka után, hogy a vezető stábtagokat kiutaztatássák a fesztiválra, vagyis 25-en kelnek útra február közepén, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.


Csak a szél / Just the Wind
(2012, játékfilm, 35mm, színes)
Koprodukciós országok:
Magyarország, Németország, Franciaország

Rendező: Fliegauf Benedek
Forgatókönyv: Fliegauf Benedek
Operatőr: Lovasi Zoltán
Vágó: Xavier Box

Szereplők: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György, Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő

Producer: Mécs Mónika, Muhi András, Rebekka Garrido, Pierre-Emmanuel Fleurantin

Gyártó: Inforg-M&M Film / Hu, The Post Republic / De, Paprika Films / Fr
Világforgalmazó: The Match Factory.

A film berlini világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor február 16-án, a Berlinale Palast díszvetítésén.

nyomtat

Szerzők

-- Muhi Zsófi --


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés