bezár
 

art&design

2012. 03. 11.
Az igazi street art
Jon Rafman 9-eyes projektjéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jon Rafman művészete a következő: Google Street Viewból gyűjt képeket, amelyek humorosak, abszurdak, többet engednek látni, mint amit a program célul tűz ki. Lekapott helyzetek, egyszeri, megismételhetetlen szituációk, beavatatlan és tudatlan nézői pozíciónkból kizökkentő, furcsa, őszinte képek részei a 9-eyes-ra elkeresztelt projektnek. – Az utca igazi művészete ez.
A Google Street View 360 fokos horizontális és 290 fokos vertikális panorámát mutat meg a program használójának, közel három méteres magasságból. A program érdekessége, hogy miközben teljesen objektív képet akar festeni a valóságról, sőt lényege szerint a maga virtualitásában a valóság tökéletes leképezése, addig mindenféle konkrétumot, egyediséget – olyat, amilyen valójában az élet – kizár. Ennek legfőbb oka természetesen a privacy megsérthetetlenségének elve, de mégis hogyan fordulhat elő egy olyan visszás szituáció, amelyben a közvetítő tagadhatatlanul mesterséges eszközeivel célul tűzi ki egy panorámaszerű kép reprezentálását, közben mégis tagadja az egész valódiságát, és el is zárkózik annak megjelenítésétől?
Jon Rafman: 9-eyes (részlet)
A valóság inkább apróságokból, váratlanságokból, kiszámíthatatlanságokból, egyszerűségből, egyediségből épül fel. Olyan dolgokból, amelyek megesnek, betörnek az életünkbe, itt és most vannak jelen – ahogy Lyotard ezt a "fenséges" fogalmának tisztázásakor sejteti. A Google Street View a valóság meghamisítása, a valóságról való beszéd paródiája, ha úgy tetszik, megcsúfítása, hiszen laboratóriumszerűségében, kontextusok nélkül, elszeparált egységekben szembesít minket azzal, amit nap mint nap teljes nyitottságában, extenzitásában vagyunk képesek észlelni – az élettel, vagy épp az élet hiányával. A Google Street View számára egy gyilkossági helyszínelés, egy szarvas befutása az úttestre, egy prostituált villantása tiszta műhiba. Zavar a rendszerben.
Jon Rafman: 9-eyes (részlet)
Ebbe a megnyílt talajba ülteti Jon Rafman művészeti projektjét, a 9-eyes címűt. A képeket, ő maga gyűjti egyes honlapokról, és fel is kutatja őket a Google Street View-ban. A képekben van valami őszinteség, naivitás; a kamerák úgy örökítenek meg tájakat, életképeket, hogy a látvány utat talál magának a program rigid rendszerében, és megrepeszti azt. De már az is érdekes, ha egy tájban, szoborban gyönyörködhetünk a programon keresztül, persze gyorsan hozzá kell tenni, hogy ezek kiszelektáltságukban kezdenek izgalmassá válni; fontosságuk, lényegességük tudatossá tétele avatja ezeket a képeket igazi, meghamisíthatatlan művészeti alkotásokká.
Jon Rafman: 9-eyes (részlet) - pillangó a Google Street View-ban
Jon Rafman munkája jogosan nevezhető street artnak, mivel a Google Street View már semmilyen más helyszínhez nem köthető, mint az utcához, matériája az utca szétbogozhatatlan szövete, nehezen emészthető sűrűje. Ilyen módon az utca a program művészeti feldolgozásakor izgalmas esztétikájában mutatkozik meg. Olyan esztétikában, amelyre nem süthető rá, hogy túl közel, túl expliciten dokumentál esetleges tragédiákat – tragikumot. Ezek többé nem a Kevin Carter-kép tulajdonságát hordozzák, amely ellen Ranciére nemrég szót emelt egyik írásában. A 9-eyes projektjében feltárt holttest-képre már nem igaz, hogy a kép létezése lenne kibírhatatlan. A Google Street View kiválasztott képe már olyan ténylegesen gépies megörökítése a valóságnak, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ami tényleg végérvényesen és visszavonhatatlanul igaz. Ahol nincsen választás, és nincs reflexió. Csak a valóság maga.
Jon Rafman: 9-eyes (részlet)
nyomtat

Szerzők

-- Heszky András --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés