bezár
 

gyerek

2012. 05. 10.
Játszva csábít olvasásra
Interjú Pásztor Csörgei Andreával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi sikeres tesztév után idén újra indul a Kaméleon Olvasóklub. Az alsó osztályosoknak szóló levelezőjáték elsődleges célja az olvasás megszerettetése. A részletekről Pásztor Csörgei Andreát, a játék főszervezőjét kérdeztük.
PRAE.HU: Rainbow Könyvközösség – Kaméleon Olvasóklub. Mit rejtenek és hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fenti elnevezések?

Pásztor Csörgei Andrea: A Rainbow Könyvközösség olyan független kortárs gyerekirodalmi fórum, amely csaknem harminc különböző gyerekkönyvkiadó legszínvonalasabb kiadványait gyűjti egybe és teszi elérhetővé. Partnerhálózatunkon keresztül az értékesítés mellett igyekszünk minél több alkalmat megragadni az igényes kortárs gyerekirodalom népszerűsítésére. Ennek tudatában keresett meg bennünket néhány pedagógus egy alsó tagozatosoknak szóló levelezőjáték ötletével. Az alapkoncepció azonnal megtetszett, majd azt továbbgondolva-alakítva született meg végül a Kaméleon Olvasóklub jelenlegi formája.

PRAE.HU: Mióta működik az Olvasóklub és kik lehetnek a tagjai?

A négyfordulós levelezőjátékot a 2011/2012-es tanévben indítottuk útjára és nagy örömünkre ezt az első, ún. "tesztévet" sikeresnek könyvelhettünk el. Számtalan pozitív visszajelzést kaptunk pedagógusoktól, szülőktől és – ami a legfontosabb – a gyerekektől egyaránt.

A játékra 1-4. osztályos korú, minimum 10 főből álló csoportok jelentkezését várjuk. A tapasztalat azt mutatja, hogy általában iskolákban szerveződnek a csoportok, de ez nem feltétel. Nagy örömmel fogadjuk könyvtárakon, különféle egyesületeken keresztül vagy akár baráti társaságokon belül létrejött csapatok jelentkezését is. A lényeg, hogy mindig legyen egy felnőtt koordinátor (pedagógus, könyvtáros, lelkes szülő), aki vállalja a feladatlapok kiosztását, beszedését, postázását.


PRAE.HU: Milyen céllal jött létre az Olvasóklub?

Szeretnénk eljuttatni, közelebb hozni az igényes gyerekkönyveket, szövegeket a gyerekekhez és játékos feladatok segítségével olvasásra csábítani őket. Fejleszteni a szövegértésüket és kibővíteni a világról szerzett ismeretanyagukat.




PRAE.HU: Manapság egyre több olvasást népszerűsítő kezdeményezésről hallani. Miért érdemes a Kaméleon Olvasóklubot választani? Hogyan, milyen módszerrel kívánja megszerettetni a fiatalokkal az olvasást?


A fent említett játéknak négy fordulója van, minden évfolyamnak külön-külön feladatsort állítunk össze. 2-4. osztályig a feladatlapok első részébe egy-egy szemelvényt választunk valamelyik kortárs gyerekirodalmi műből, majd ehhez tíz – különböző nehézségű, kreatív és izgalmas – kérdést, rejtvényt csatolunk. Mivel a klasszikus szövegeket épp ugyanolyan fontosnak érezzük, mint a mai szerzők műveit, a lapok második fele valamilyen jól ismert, könnyen hozzáférhető mesére vonatkozik, amivel kapcsolatban öt feladványt kell megoldaniuk. Itt csak a mese címét adjuk meg, és azt a gyerekeknek maguknak kell megkeresni. Ezzel nem titkolt szándékunk, hogy rábírjuk őket, nézzenek szét az otthoni könyvespolcon vagy akár látogassanak el egy könyvtárba.

Az első osztályosok speciális feladatsor kapnak, kevesebb kérdéssel, szem előtt tartva a tényt, hogy az első két forduló idején ők még nem ismernek minden betűt, így az ő feladataikkal kezdetben főleg az írás- és olvasástanulás előkészítését célozzuk meg.

PRAE.HU: Hogyan tudjátok megszervezni a játékot? Vannak, akik támogatnak titeket ebben?

A játék megszervezésében nagyon sok segítséget kaptunk, kapunk a Rainbow-partnereinktől, akik kapcsolataik révén számos pedagógust, szülőt, diákot tudnak közvetlenül megszólítani.

Ezenkívül nagy örömünkre több szervezet is mellénk állt, így pl. a Magyar Olvasástársaság, a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése, a Tanítók Egyesülete és a Könyvtárostanárok Egyesülete is támogatja az Olvasóklubot.

PRAE.HU: Hogyan választjátok ki a feladatlap kérdéseinek összeállításához szükséges könyveket?

Elsődleges szempontunk, hogy gyerekek életkorának és érdeklődési körének megfelelő, igényes szövegrészeket válasszunk. Olyanokat, amelyről azt gondoljuk, hogy a feladatlap megoldása után teljes egészében elolvasnák. Egyik legnagyobb sikerünkként könyveltük el, mikor az egyik iskolából csaknem a teljes második osztály a Lenkát kérte karácsonyra. Merthogy annyira megszerették.


PRAE.HU: Vers és próza egyaránt bekerülhet a kiválasztott művek közé?

Igen, szívesen variáljuk a műfajokat, illetve ügyelünk arra, hogy magyar szerző műve és fordítás egyaránt előforduljon. Sőt! Egy forduló erejéig ismeretterjesztő kiadványokból válogattunk részleteket, ahol a hangsúly elsősorban nem a szövegértésen volt, hanem olyan kényes vagy viszonylag ritkán tárgyalt témákat próbáltunk érinteni, mint pl. a tolerancia, a környezetvédelem vagy akár a művészettörténet.

PRAE.HU: Hogyan motiváljátok a résztvevőket?

Bár reménykedünk benne, hogy az olvasás és a játék élménye már önmagában is elég motiváló, azért természetesen az egyes fordulók végén minden gyerek kap valami apró ajándékot, illetve akik mindvégig szorgalmasan és jól teljesítettek, azokat év végén jutalomkönyvvel lepjük meg.


PRAE.HU: Bármikor be lehet kapcsolódni a játékba?

Mivel ez egy teljes tanéven keresztül zajló játék, így mindig az év elejét adjuk meg jelentkezési határidőnek, ez most 2012. október 15. Idén kedvezményes előjelentkezésre is lehetőség van, 2012. június 10-ig.

Kivételes esetekben természetesen lehetőséget adunk, hogy egy-egy gyerek csatlakozzon egy már meglévő csoporthoz.


nyomtat

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés