bezár
 

irodalom

2012. 06. 09.
A székelység szellemi csúcsteljesítményei egy sorozatban
Hollóavatás, Székely könyvtár, és ablakrezgető koncertek Kolozsvárott
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Benkő Levente könyvével bővölt a Fehér Holló újságírósorozat, bemutatták a Székely könnyvtárat, és a koncertek még mindig túl hangosak a 2. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten. Lövétei Lázár Lászlótól a Székely könyvtár részleteiről értesülthetünk.
Hollóavatás is volt a 2. Kolozsvári ünnepi Könyvhét második napján, A Fehér Holló újságírósorozatban – amelyben olyen újságírók munkái jelennek meg, akik már-már a szépirodalom határán írják meg riportjaikat, tudósításaikat, és akik a kisebbségi, vagy éppen a szórványlét problémáival is gyakorta foglalkoznak – ezúttal Benkő Levente tudósításaiból, riportjaiból válogattak össze egy kötetet, Két csűrben csépelve címmel. Mint kiderült, a szerző "tudósításokba fojtott novellákban" járja körül egy-egy település, vagy éppen család problémáját, miközben folyamatosan kiérződik az írások alaphangját is adó "féltés": a nemzetféltés. A cím jelentése egyébként, hogy ketten teljesen másról beszélnek, ráadásul a Székelyfüldön még egy jerlentéssel gazdagodik a cím, hiszen ott az elcsépelni kifejezés jelentése: jól elverni. Nem véletlen ez a címválasztás, hiszen az erdélyi magyarság gyakran tapasztalja, hogy egészen másképpen beszél róla a bukaresti, és a budapesti politikum, de az sem ritka, hogy a szórványmagyarság és a székelyföldi tömbmagyarság is elbeszél egymás mellett.

A Sapientia egyetemnek otthont adó Bocskai-ház Óváry-termében megtartott könyvismertetőt egyébként a téren zajló aktuális koncert egészítette ki akusztikus élménnyel, a hangosítás ugyanis még mindig annyira eltúlzott a kis térhez képest, hogy berezegnek az ablakok a koncertek alatt. Persze ezek a bakik egy ilyen fiatal rendezvény esetében nem meglepőek, hozzá tartozik a kezdetek bájához.

Készül a Székely könyvtár

Szintén az Óváry-teremben, egy valamivel visszafogottabb koncert kíséretében mutatták be a Székelyföld című csíkszeredai kulturális folyóirat szerkesztői a Székely könyvtár című 100 kötetesre tervezett könyvsorozat első öt kötetét, illetve masgát a tervezett sorozatot. Lövétei Lázár László, a folyóirat és a könzvsorozatot megjelentető Hargita Kiadó főszerkesztője elmondta: korábban már volt egy kisebb sorozatuk a Biblioteca Moldaviensis, amely a moldvai csángókkal kapcsolatos könyvritkakságokat tartalmaz, két nyelven (román-magyar), "tudniilik azok adabé nem tudnak magyarul olvasni."

Molnár Vilmos és Lövétei Lázár László

Ferenczes István írónak költőnek, a Székelyföld szerkesztőjének erről a sorozatról, és a Góbé termékeknek nevezett levédett székelyföldi élelmiszerek sikeréről jutott eszébe, hogy a székelység szellemi csúcsteljesítményeiből is össze kéne válogatni egy decens sorozatravalót. A történet azért is szép, mert kiderült: vannak még mecénásszuperhősök válságsújtotta, szürke világunkban, hiszen a Hargita Megyei Tanács mellett a Hargita Gyöngye ásványvízpalackozó cég is jelentős összeggel járult hozzá a projekthez. Bár a szerkesztőbizottság a Székelyföld szerkesztőiből áll, bárki javasolhat könzvcímeket a sorozatba, ezeket a javaslatokat meg hányják-vetik a szerkesztők. Hogy ki kerülhet be a sorozatba, az elsősorban azon áll, hogy székelynek született-e vagy sem, de természetesen igyekeznek ezek közül a székely alapműveknek tekinthető írásokat kiválasztani. A sorozatból évente tíz kötet jelenik meg, így egy matek-pótvizsgásnak sem jelent nagy fejtörést kiszámítani, hogy tíz év múlva zárul le a sorozat. A következő öt kötet egyébként októberben jön ki a nyomdából.

A koncepció az, hogy a székely írott kultúra minden időszakát átfogja a könyvsorozat, tehát a legrégebbi írott emlékektől egészen a kortársakig legyenek képviselők. A jelen lévő szerkesztők hangsúlyozták, nem "góbéskodásról" van szó, egyszerűen szeretnék összegyűjteni a szellemi értékeiket, amelyek által a székely ember jobban megismerheti magát. Az első öt kötet a könyvhéten is megvásárolható: Mikes Kelemen Törökországi levelei mellett a Székely népballadák című könyvet, Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényét, Bözödi György Székely bánja című művét és Kányádi Sándor Válogatott verseit is kézbe veheti az olvasó

Az énekelt vers fesztiválja

Számos zenés és táncos produkció zajlik egyébként napközben a téren felállított színpadon, a gond csak akkor kezdődik, ha valamelyik zenekar márkásabb basszusgitárral érkezik, mert akkor az ember feje lehasad a maximumra tekert hangerőtől. Számos megzenésített vers hangzik el a négy nap alatt, pénteken például a Fűszál együttes szórakoztatta a közönséget, nagy sikert aratva a gyermekek körében. Ma egyébként többek között a Kaláka együttes lép fel, úgyhogy izgatottan várjuk, milyen lehet az altfurulya hangja 70 decibelen.

Fotó: Fodor Enikő

nyomtat

Szerzők

-- Varga László Edgár --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés