bezár
 

film

2007. 03. 27.
Műsztárok a műjégen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Műsztárok a műjégen Történelmi pillanatban kapcsolódtam be a Sztárok a jégen eseménysorába. A negyedik döntő párbajjal kezdődött. A megelőző héten kiesett, bordarepedését strammul viselő Rubint Réka még egy esélyt kapott. A bordarepedéstől ágynak esett Dobó Katának viszont meg kellett harcolnia azért, hogy visszakerülhessen a műsorba. „Egy olyan versenyhelyzet alakult ki, ami a világon még nem volt” - nyilatkozza Rubint Réka. Tényleg nem mindennap történik, hogy egy aerobikedző és egy színésznő mérje össze, melyikük tud ügyesebben jégtáncolni bordarepedéssel.
Külföldi csatornákon szörfözve már korábban kiszúrtam a látványos produkciót: hatalmas jégpályává alakított stúdiókban, csillogó kulisszák között nonstop vigyorgó, harsányan lelkesedő droidok műsorvezetése mellett reménytelenül béna jégtáncosok versenyeznek. Biztos voltam benne, hogy a Szombat esti láz jeges változata hozzánk is hamar begyűrűzik. Azon viszont egy kicsit meglepődtem, hogy a Sztárok a jégent a Tv2 tűzte műsorára. Töretlen érdeklődéssel néztem végig a Megasztár három szériáját majd a Megatáncot, de viszolyogva kapcsoltam el a konkurens csatornán futó celeb-táncverseny adásairól. Bár mindegyik telefonos szavazatokra építő, csili-vili sztárgyártó show, a Mega-produkciók esetében támadt egy kis nosztalgikus, kimittudos érzésem. A licencműsor sablonja alól ki-kilógott a valóság. Valódi versenyt láttam valódi téttel; valódi, változó, érő, alakuló személyiségekkel és zsűrivel. Abban az illúzióban ringattam magam, hogy a Tv2 részéről tudatos döntés volt a tökéletesen üres szórakoztatással szemben a tehetségkutatás többletterhét is cipelő programok elkészítése. Talán így is volt. Talán meg akarták mutatni, hogy nemcsak az ülteti le a nézőt a készülék elé, ha hírességek csámpáznak, akarom mondani szambáznak a parketten. Hanem az is, ha ismeretlen tehetségek kortárs táncolnak. Csúnyán tévedtek.

Ezért vagy másért, most ők is bevállalták. A műversenyt, a műhírességekkel, műizgalmakkal, a műjégen. A Sztárok a jégen sem szól másról, mint a már amúgy is mondvacsinált sztárok továbbfényezéséről, vagy a reflektorfény szélére szorult hírességek újbóli köztudatba erőszakolásáról.

Sztárműsorvezetők, sztárzsűri, sztárversenyzők és meghívott (mega)sztárok. Látszólag minden róluk szól. Valójában azonban nem a show van értük, hanem ők vannak a showért. Egy jól kitalált szisztéma cserélhető alkatrészei.

A női versenyzők: egy világszép színésznő, egy playmate, az aerobik két papnője, és az aktfotóiról elhíresült megatáncos. A beválogatásánál szemmel láthatóan az esztétikum számított. Formás lábak miniszoknyákban, gusztusos dekoltázsok - máris leültettek a tévé elé néhány ezer férfi nézőt is.

Rubint Réka jelenlétén csöppet sem lehet csodálkozni. Már tényleg vészesen fogy a galaxis azon pontjainak száma, ahol ne bukkanna fel az update-házaspár valamelyik tagja. Szolibarna, duzzadó izmaival és idomaival amazonként harcolta végig a versenyt, míg másodszor is ki nem esett. De nem bán semmit, mert a kis vidéki lánynak idáig eljutni varázslatos dolog. fotó: tv2.hu Kevesebb sorsértelmezéssel, viszont annál nagyobb beleéléssel, lendülettel, hogy azt ne mondjam mellbedobással vesz részt a versenyben a kislányosan szertelen és ellenállhatatlanul szókimondó nyuszilány, Bódi Sylvi. De nem ő az egyetlen, akire azért figyel a néző, mert látta már ennél kevesebb ruhában is. Megatánc után jégtáncban is kipróbálja magát Karsai Zita. Az idősebbek is elkezdhetik jeligével beválasztott Bíró Icának, mint első kiszavazottnak sajnos már csak sértődött nyilatkozatait hallottam. Viszont szemtanúja lehettem, hogy Dobó Kata és a lidokain hogyan győzik le a fájdalmat.

A férfiak esetében vagy a női szíveket megdobogtató kisportolt formák és a szexis charme, vagy a bénasági elvárhatóság voltak a felvételi követelmények. Elvégre egy dolog ajnározni a celebeket, de kiröhögni, az az igazi! Ennek megfelelően a nők kedvence kategóriában indul Csollány Szilveszter olimpiai bajnok és Hujber Ferenc színész. Érzésem szerint e kategória indulója lett volna a csatorna saját szappanopera-sztárja, Damu Roland is. Mivel azonban mozgása feltűnően koordinálatlannak bizonyult és különben is túl komolyan vette önmagát, a testi és lelki lazaság teljes hiányában átigazolt Nacsa Olivér mellé, a bénákhoz. Fordított a helyzet Nagy Feróval. A rocklegenda, ahelyett, hogy öregesen bukdácsolna a jégen, az egyik legstílusosabb játékosnak bizonyul, aki ha nem is korcsolyatudásával, de ötletességével, könnyedségével és humorával mindenképp lekörözi versenytársait.

fotó: tv2.huA zsűri szintén csak kellék, nincs funkciója, csupán show-elem. A jégtáncban kompetens egyetlen állandó zsűritag (ha nincs jobb dolga, Sallai András is jelen van), Regőczy Krisztina jóságos tanítónéniként simogatja meg a jó tanulók buksiját, de a korcsolyázással kapcsolatos érvei elsikkadnak a férfiak fenekét mustráló és osztályozó szexi démon, Liptai Claudia, valamint a szellemes cinizmus és a bántó személyeskedés határán élvezettel egyensúlyozó Varnus Xavér pontozási módszere mellett.

Ám ők hárman is csak a néző szórakoztatására kiállított díszpintyek, a jégtáncosok közti végleges sorrendet úgy is a telefonon szavazók állítják fel. Erre ötpercenként fel is hívja a figyelmet a bájos műsorvezetőnő, akire egyébként ebben az adásban egy hosszú pulcsin kívül elfelejtettek ruhát adni. A leosztás egyszerű: a showmankedést mérsékelt lelkesedéssel, rutinból nyomó Till Attila az egyéniség, az oldalára biggyesztett nőnek már csak a „mosolyogj és mutass jól” feladat, és a „küldjenek sms-t”, valamint az „elégedett vagy e a zsűri döntésével” mondatok szajkózása marad. Megjegyzem a Kölyökidőből megismert, később délutáni kvízekben felbukkanó Szekeres Nóra mindezt meglepően fesztelenül, magabiztos természetességgel adja elő. Ez persze csak azért érdemel dicséretet, mert láttuk már Görög Zitát is hasonló szerepben.

A felsorolt személyeket heti kétszer (a párbaj ugyanis egy külön show keretén belül, szombaton zajlik), hétvégén, főműsoridőben beterelik a stúdióba, és a többi már megy magától.

A versenyzők szimulált szituációkban mutathatják meg mennyire sportszerűek, mennyire tudnak küzdeni, hogy viselik a vereséget, fel tudnak-e állni, ha megbotlottak. A zsűri éleslátó, humoros, cinikus, kötekedő vagy dicsérő. A szemfülesek azt is észrevehetik melyik pontozónak ki a kedvence, vagy kire pikkel.
fotó: tv2.hu A műsorvezetők könnyed, esetleg a verseny kulisszatitkait firtató kérdéseket tesznek fel, megpróbálják az adás üresjáratait üres beszélgetésekkel áthidalni. Ez a show.

Egy szokásos szappanopera motívumait elevenítik meg. Látványos történettel, háttérben meghúzódó indulatokkal. Ezek pontosítására, őszinte feltárására speciális szaklapok szakosodtak. A pletykalapok „oknyomozó” cikkei és a tv műsor karöltve gerjesztik a néző- és olvasószámot, növelik a jégtáncban kompetens szavazók számát. Akik egyébként akkora szaktekintélyek, hogy már a kűrök bemutatása előtt tudják, kinek a korcsolyatudását érdemes díjazni (szó szerint). Hiszen a Tv2 ezúttal gyakorlatilag péntek kora estétől a szombati adás végéig folyamatosan perselyezteti a nézőket.
Ez meg a business.

Azon nem csodálkozom, hogy a pletykalapok állandó hősei kapva kapnak egy ilyen alkalmon, mely tovább dagasztja sztárságuk léggömbjét. De arra már kevés magyarázatot találok, mi a keresni valója egy ilyen műsorban Dobó Katának, Hujber Ferencnek vagy Varnus Xavernak. Ahogy én látom, ahelyett, hogy ők használnák ki, fordítanák javukra az effajta médiaszereplést, a média nemcsak kihasználja, de el is használja őket. Mindenesetre amíg ők képességeiket, tehetségüket, hitelüket aprópénzre váltják, addig én gyorsan csatornát váltok.
nyomtat

Szerzők

-- Maul Ágnes --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés