bezár
 

film

2012. 11. 06.
Emberek, sorsok, képek – indul a Verzió
9. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, Budapest, 2012. nov. 6-11.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emberek, sorsok, képek – indul a Verzió Kedden kezdődik Budapesten a 9. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A hatnapos rendezvény idén öt helyszínen párhuzamosan zajlik majd, s a legnívósabb nemzetközi és hazai dokumentumfilmek vetítése mellett számos kapcsolódó programot is felvonultat.
A fesztivált ünnepélyes keretek között kedden 19 órakor, a Toldi moziban nyitja meg Parti Nagy Lajos író, majd ezt követően a vetítéssorozat a világszerte sikert aratott és számos díjjal kitüntetett koreai alkotással, a Csigabolygóval veszi kezdetét. A nyitófilmben egy gyermekkorától fogva siket és vak fiú, valamint testi fogyatékos felesége szerelmének finom líraisággal bemutatott történetét ismerhetjük meg.
Csigabolygó

A fesztiválprogramba bekerült csaknem ötven alkotás idén is rendkívül színes és változatos mustrát ígér, indokolt tehát az öt különböző helyszín a Toldi mozitól a Cirko-Gejzír és a Művész mozikon át az OSA Archívumig, valamint az Odeon Undergroundig, hogy minden film utat találhasson a közönséghez. A Nemzetközi Panoráma nevű szekcióban idén mintegy huszonhárom alkotáson keresztül ismerkedhetünk a világ kurrens dokumentumfilm-termésének legjavával. Díjnyertes alkotások, világszerte sikerrel bemutatott, érdekes és kreatív munkák kerülnek a vászonra, a skála pedig a líraian lágy és kedves történetektől (A földműves álma, Napfogyatkozás) az egészen megdöbbentő és torokszorító darabokig terjed (A 8-as akna, A vírusgazda, Gépemberek).
 
A nemzetközi alkotások mellett az elmúlt években mindig hangsúlyosan jelen voltak a fesztiválon a magyar dokumentumfilmek is, Báron György ezzel kapcsolatban elmondta, idén – noha téma akad bőven – nem volt nehéz végigtekinteni a hazai pályázókat, minthogy a finanszírozási problémák miatt rendkívül kevés alkotás készült az utóbbi két évben. Ennélfogva a 9. Verzión mindösszesen hét magyar dokumentumfilmet tudnak bemutatni, ezek azonban egytől egyig roppant aktuális és fontos témákat feszegetnek. Az alig több mint féltucat alkotásból rögtön kettő börtönfilm; az egyiknek a tököli fiatalkorúak börtönében megrendezett rap-tehetségkutató verseny szolgáltatott apropót (Börtön rap), a másikban a fogvatartottak megtérésük óta élt új életének lehetünk tanúi (A börtön ablakában). Kínosan aktuális témával foglalkozik Somogyvári Gergő a Riksa lázban: magyar fiatalok tömegei költöznek a holland fővárosba, hogy riksázásból szerezzenek pénzt maguknak, ám a szép, új világ ígéretét nem mindenki tudja valóra váltani. Ezzel szemben Forgács Péter már címében is figyelemfelkeltő alkotása, a Német egység @ Balatonnál – Mézföld enyhén ironikus nosztalgiával tekint vissza a hetvenes-nyolcvanas évekre, amikor a Balaton (s vele Magyarország) hőn vágyott úti cél, paradicsomi hely volt a németek számára a kettészakadt családok találkahelyeként. A Házgyár utca 1. a rettegett volt munkásszálló jelenlegi lakóinak életébe pillant bele, a Bosznia, Bosznia! pedig azt mutatja meg, miként térnek haza a délszláv háborúk idején Magyarországra telepített elmegyógyintézet lakói. Végül a Magyar Bajusz című film alapproblémája, hogy az évenként megrendezésre kerülő Bajusz Európa Bajnokságot "magyar bajusz" kategóriában régóta németek nyerik.
 
A fesztivál két tematikus szekciója idén a Fókuszban Oroszország és a Lázadó Tömegek lesznek. Előbbi neve önmagáért beszél: a szekcióban látható filmek mind a jelenkori Oroszország legfontosabb kérdéseiről, problémáiról számolnak be orosz, magyar, holland és lengyel alkotók tolmácsolásában. A Lázadó Tömegek filmjei nem csupán azért lehetnek érdekesek, mert a forradalmi és forradalom-csináló tematika már önmagában is figyelemfelkeltő, hanem további értékük lehet, hogy beemelnek egy fontos történelmi nézőpontot is a munkájukba.


 
A más nemzetközi fesztiválokkal való együttműködés is hagyománynak tekinthető a Verzió életében, idén a One World Romania négy jeles filmjét mutatják be, a Diákverzió program keretében pedig középiskolás csoportok ingyen tekinthetnek meg előzetesen kiválasztott filmeket. Ehhez a kezdeményezéshez idén három fővárosi és egy vidéki iskola csatlakozott.
 
A vetítésekkel azonban messze nem ér még véget a program. A filmeket követően a szervezők közönségtalálkozókat is rendeznek az alkotókkal, továbbá az Amnesty Internationallel közös szervezésben az Arab Tavasz és a migráció témáiban kerekasztal-beszélgetések is bekerültek a programba. A szakma számára ígérkezik érdekesnek lehetőségnek a DocLab workshop, melyen a fesztivál alatt tapasztalt tutorok adják át tudásukat olyan kollégáik számára, akik jelenleg emberi jogi témában készítenek dokumentumfilmet. Ezenkívül olyan nyilvános pitching-fórumon is részt vehetnek az érdeklődők a hét folyamán, ahol tíz új, még be nem fejezett dokut mutatnak be az alkotók.
A szervezők mindezeken túl koncerteket és minden este hajnalig tartó bulit is ígérnek a fesztiválozóknak a Toldi moziban, panaszra tehát senkinek nem lehet oka: az idei Verzió is színesre és érdekesre sikerült, rengeteg filmmel és sokféle különböző kísérőprogrammal, amelyek között mindenki megtalálhatja a maga számításait.

Bővebben: http://www.verzio.org
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Taika Waititi: Jojo nyuszi
J.J. Abrams: Skywalker kora
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Háttérinterjú Osváth Gáborral a fiatal magyar filmről, pályakezdésekről, motivációról

Más művészeti ágakról

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
Két Bohémélet rendezés az Operában
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Tom Hooper: Macskák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés