bezár
 

irodalom

2013. 11. 04.
Pál apostol kifordítva
2013. október 22., Roham Bár, Bemutatkozik az Új Hormon Csoport
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lidérces lelkifurdalás, újra megszülés és egy rég halott rokon intelmei – ezeket a sorokat is hallhattuk 2013. október 22-én este fél héttől az új Roham Bárban, az Új Hormon Csoport – nem teljes létszámú – felolvasásán. Moderátor nem lévén, a fiatal szerzők nem árultak el magukról többet, helyettük a szövegeik beszéltek. Kerber Balázs, Németh Bálint, Nagy Kata, Kókai János, Izsó Zita, Katona Ágota és Zerza Béla Zoltán olvastak fel.

Nem teljes létszámban jelentek meg, ugyanis a 2009 óta blogon követhető szerzők közül hiányzik például Nagypál István, akit Nagy Katával várunk haza külföldről, ugyanis egy közös vállalkozást tárgyalunk meg a műsor kezdete előtt, aztán elengedem a szerzőt, mert félkörbe kell ülniük a színpadot, és kezdeni a felolvasást.

Moderátor nem ártana, egy-két kérdés erejéig, mert bár a szerzők nagy része nem ismeretlen a hallgatóság előtt, többen már kötettel is büszkélkedhetnek, vagy épp kötetmegjelenés előtt állnak, a csoportról nincs túl sok információ a világhálón. Érdekes volna megtudni, miért éppen ők tömörültek össze és mi célból hozták létre versblogjukat, vagy hogy szoktak-e összeülni és megvitatni egymás szövegeit, de lehet, hogy a szövegek is épp elég beszédesek, több nem is kell.

Ayhan Gökhan - a közönség soraiban

Három körben olvasnak föl, a sorrend marad: Kerber Balázzsal indul és Zerza Béla Zoltánnal zárul a felolvasás. Sem a tematika, sem a műfajok nem kötöttek, bár lehetne gyanítani valamennyi – véletlen – összefüggést, mert Kókai János kórházi atmoszférájú verseiben rokoni kapcsolatokról és elmúlásról esik szó, és Katona Ágota is "egy rég halott rokon" szavait készül megfogadni, és az utolsó körben Izsó Zita Méhkirálynője is kórházi ágyban senyved, míg Nagy Kata Tájékozódás bajban című szövegében újra meg kell szülni a megszólítottat, hogy újra fel is tudjon sírni – az anya-gyerek viszony képzetkörébe szőtt kapcsolat azonban túlmutat a primér kontextuson. Utóbbi szerző írja át Pál apostol sorait a szeretetről, kesernyésen és borúlátón, ugyanis "szeretet van bennem, és mit sem érek" – hangzik el. Németh Bálint lidérces lelkifurdalása novemberi ködként támad, Kerber Balázs egy titokzatos K.-ról olvas nekünk, míg le nem csap az este végén Zerza Béla Zoltán az igazi gyilkossággal.

A felsorolás alakzatára épülő szöveg inkább dalszövegként működne – javasolja Kerber Balázs a szerzőnek, de az este után, már nem a Rohamban; szóval fel sem kellett tennem a kérdést, és megkaptam a választ: igen, a csoport tagjai tanácsadás formájában is támogatják egymást – aztán már csak kapkodom a fejem, mert olyan sebességgel röpködnek a javaslatok körülöttem, mint a neurotranszmitterek.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről
Mika Waltari: Szinuhe, Európa Könyvkiadó, 1978
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról

Más művészeti ágakról

Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről
A 2021. február 19-i előadások
art&design

A faun labirintusa A faun labirintusa
Horváth Gideon „Faun realness” című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés