bezár
 

zene

2013. 11. 20.
Befejezés nincs, abbahagyás van
A rubik.erno.quintet új lemezéről
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Befejezés nincs, abbahagyás van Az idilli csendet csak ritkán töri egy-egy roppanó rőzse, vagy egy felszálló madár hangja. Északi táj ez, hideg széllel, melegítő tűzzel, távoli faépületekkel elkoszolódott ablakából derengő fényekkel és sejtelmes aurora borealisszal...
A lemezen nincsenek címek, illetve a címeket formázatlan szöveges impressziók helyettesítik, melyek formailag jól párhuzamosíthatók a hangzó anyaggal. Ezek azonban hosszúak ahhoz, hogy címként említeni vagy megjegyezni lehessen.A lemezen hosszabb-rövidebb tételek hallhatók, melyek hangulataiban olyannyira összefüggők, hogy egy zenemű tételeiről inkább lehet beszélni, mint egy ciklikus műről, noha a cím – Telling Tales – inkább ez utóbbira utalna.

Kellemesen kontrasztos és dinamikus kezdés után a zene lelassul, lehalkul, s végig marad a pianissimo hangszintjén, mintha annak hallgatója egy erdőben sétálna. Ezt az idilli csendet csak ritkán töri egy-egy roppanó rőzse, vagy egy felszálló madár hangja. Északi táj ez, hideg széllel, melegítő tűzzel, távoli faépületekkel elkoszolódott ablakából derengő fényekkel, és sejtelmes aurora borealisszal.  A hangzáskarakter Morton Feldman kompozícióit, a  tételek hangulata pedig akár Selma Lagerlöf meséit idézik. A zenészek, mintha titkolni akarnák a hangszerek megszokott hangjait, és leginkább a mese eseményeit ábrázoló halk zajokat, teszik különös rendbe. Például a szaxofon billentyűzaja szinte gyakoribb, mint a megfújt hang,  s a kellő ritkasággal elhelyezett zenei hangok mintegy megtörik ezt a különös hangulatot.Ha kategorizálnom kellene, akkor minimalista szabad improvizációnak nevezném, bár a tételek formailag annyira hasonlóak, ami inkább a kompozíció irányába mutat, mint egy esetlegességeket is tartalmazó rögtönzés.

A lemezen hallható elektronika is az akusztikus hangszerek hangzásvilágát követi. Direkt elektronikus hang is megszólal, ritkán és diszkréten, például egy visszacsatolásos ornamens az első tétel végén.Minden tétel korrekt módon befejezett, ám a befejezéseknél, nem hagyományos kadenciákra kell gondolni, hanem azok tervezettségéhez hasonló de a tételek folyamatából nem elkülönülő lezárásokra.

A negyedik tételtől egyre gyakoribb a csend, így a tételszünetek már fel sem tűnnek, a beillesztett csendek azonban nem a gesztusok elfáradására utalnak, hanem egy  alvó táj végtelenségét sugallják.  

Némely tétel ott kezdődik, ahol az előző befejeződött, nem rontják el a mesélés folyását fölösleges kontrasztokkal, vágósnittekkel, hangulatidegen felütésekkel.Így is igen nagy figyelmet igénylő zene, élő előadásban ezt a figyelmet könnyebb lehet fenntartani. A változatosságot finoman megoldott hangszín-modulációkkal, halk, ostinatoszerű  basszusmozgással, diszkréten megszólaló ütőseffektekkel biztosítják, ám ezek a megszakítások, inkább a figyelmet tartják fenn, és nem zökkenti ki a hallgatót a meditatív állapotából..

Bizonyos feszültségek a kerek történetekhez illenek, amit néha basszusdallammal, szaxofon és a, zongora felcsattanásaival illetve a melodika éles hangjaival ábrázolnak. Ám ezek a színezések nem törik át a harsányság határát, s nem fokozódnak soha lármává, hanem minden esetben visszatér a mese békés, földöntúli hangulata.

A zenészek alig észrevehetően irányítják hallgatóságuk képzelőerejét. Ha akad is néha egy sikoly, egy nevetés, azok gyorsan lecsengenek, a mezzopianónál hangosabb motívumok pedig crescendókkal előkészítettek. És minden esetben a gyors reminimalizálás után már csak kevés hang, néha csak egy rövid csattanás, máskor pedig hosszú sóhaj. Az elbeszélés monotóniáját nem zavarja semmi.

Az utolsó tétel hangulata hasonló az elsőéhez. E két tétel kategorizálható leginkább a free jazz műfajába. Free, mert nem kötődik zárt formákhoz és motívumokhoz, jazz, mert virtuózan improvizatív. Befejezés nincs, abbahagyás van.

Az együttes tagjai:

Lawrence Williams - alt-és tenor szaxofon
Rubik Ernő Zoltán - pianínó és digitális zongora, melodika; Bolcsó Bálint - élő elektronika
Hock Ernő – nagybőgő, basszusgitár
Sárvári Kovács Zsolt – dob

A lemez az olasz dEN records gondozásában jelent meg 2013. október 8-án.

Meghallgatható és megvásárolható közvetlenül a zenekartól, az alábbi linken:

https://rubikernoquintet.bandcamp.com/album/telling-tales-live-at-jazzaj

A koncert az Első JazzaJ Fesztiválon került felvételre a Mika Tivadar Mulatóban.


A beágyazott videókról

2010.12.09 - A múzeum körúti szalon első eseményeként a rubik.erno.quintet utó-mikulás-napi koncertet adott. Minden szám improvizáció volt, különböző apró megkötésekkel, szabályokkal.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Weber Kristóf --

Pécsett születtem 1959-ben. Voltam kántor, kocsma-, és utcazenész, underground művész, zenei szakíró, és színházi komponista. Jelenleg szabadfoglalkozású zeneszerzőként dolgozom, emellett a PTE Művészeti Karán oktatok. Szoktam fotózni is.


További írások a rovatból

lemezismertető
Interjú Harcsa Veronikával művészi elköteleződésről, érvényesülésről, önkifejezésről

Más művészeti ágakról

színház

Mese kicsiknek és nagyoknak Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
A Mirrén titkának könyvbemutatója
színház

Ítélkezés nélkül Ítélkezés nélkül
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adél című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés