bezár
 

art&design

2014. 01. 26.
Stílus és egyéniség, avagy ismerd meg önmagad
Lakatos Márk: Te & Én – Divat- és stíluskalauz. Alexandra Kiadó, 2013.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Stílus és egyéniség, avagy ismerd meg önmagad Lakatos Márk második alkalommal jelentetett meg stíluskalauzt 2013 decemberében. Okulva az első, 2012-es könyv tapasztalataiból, most személyesebb, "Lakatos Márkosabb" produktumot tett le az asztalra. Vannak szabályok, vannak kerülendő és ajánlott fogások, léteznek örök darabok, de jó, ha néha váltunk. Nem árt, ha tudjuk, hány évesek vagyunk, de azért az egyéniség, az egyéni alkat sok mindent megenged, lehetővé tesz, legalábbis sokan szeretnénk hinni ebben. A Te & Én többek között ezekről is szól.
Stíluskalauzokkal találkoztunk már. Az elsők vagy a legismertebbek nagy valószínűséggel Párizsból indultak útjukra. Korábban éppen az Alexandra Kiadó jelentette meg a Párizsi sikk című, hasonló témájú kötetet, mely szórakoztató módon viszi el olvasóit a divat fellegvárába. A stílus fiatalít, állítja a francia írás. Igen, nem árt, ha stílusosak vagyunk, és még mennyi mindenre jó, ha valakinek egyáltalán van stílusa, tehetnénk hozzá. Lakatos Márk nyilván az igényekből, saját és mások szükségleteiből indult ki.
Lakatos Márk: Te & Én – Divat- és stíluskalauzA divattanácsadó kötet megjelenése alkalmából a szerző a Lotz terembe invitálta barátait, munkatársait és a sajtót. Divatbemutató ezúttal nem volt, viszont Lakatos Márk zongorás kísérettel énekelt az egybegyűlteknek, megvillantva spanyol nyelvtudását és a zenéhez fűződő egyre szorosabb kapcsolatát. Lakatos Márk forgatható, két címlapborítós könyvének az Ismerd meg az én világomat feliratú részében Kosztolányi Dezsőhöz fordul egy idézetért: "A stílus mögött egy ember van, az ember mögött egy élet van." Sokan még ma is csak legyintenek, ha a megjelenésről, az outfitről van szó. Pedig...
 
Nézzünk néhányat a fejezetcímekből. Formás arcok – Arcformák: az egyes arcformák fő karakterisztikus vonásait ismerhetjük itt meg. Az ismert, kerek, szív, szögletes, ovális vagy hosszúkás alakú formákon kívül itt találkoztam először például a gyémánt alakú arc fogalmával. A tuti frizura az arcforma függvénye is. A Gyöngyvirágtól lombhullásig című rész a színanalízist taglalja. Nem mindegy az sem, hogy melyikünk milyen évszakhoz köthető. Négy alaptípusba vagyunk sorolhatóak mindannyian. Emiatt sem mellékes, hogy milyen színt viselünk. A forma tartalma fejezet tartalmazza talán a leghasznosabb tanácsokat. Itt az oszlopféléktől a körte, alma és homokóra alakú hölgyekig mindenki kap tanácsot arra vonatkozóan, mi áll jól, mi előnyös, mi hátrányos az adott típusnak. Megtudtam, hölgyek között létezik az úgynevezett nyalókaforma is. Tudták? Sok hasonló érdekességgel, újdonsággal szolgál még a kötet.
Lakatos Márk Te & Én című könyvének bemutatójánEzért jó, ezért hasznos egy ilyen divatkalauz – még ha csak most tanulgatjuk is a formáját, vagy úgy is mondhatnánk, ennek az outfitjét és a használhatóságát. Lekövethetőek a külföldi példák, a már említett Párizsi sikkben például értesülhetünk az ottani trendi helyekről, az egyik ilyen a Chez Georges, ahol klasszikus század eleji bisztróhangulat uralkodik. Persze, mi itt élünk Magyarországon, én például Budapesten, ebből kell kiindulnunk. Lakatos Márk könyvének másik fele fővárosunkat, annak kulturális helyszíneit éppúgy sorra veszi és reklámozza, mint a legjobb gasztro- vagy bulihelyeket és a shoppingolásra ajánlott pénzköltő területeket. Még recepteket, kávézót, mi több, fogászt is ajánl nekünk. Most már csak legyen anyagi fedezetünk lekövetni a divattanácsadó mozgását. Én vele tartanék, mint ahogy ez elő is fordult az életben azért már egyszer-kétszer.

Ahogy már említettem, a másik oldali borítón ezt olvassuk: Ismerd meg az én világomat. Az biztos, hogy színes az a világ, melyet Lakatos Márk felvonultat. Átalakításait ismerhetjük már TV-műsoraiból, és itt is jó pár fotón látható, mennyire meghökkentőek néha a változások. Felcsillan a remény, hátha tényleg számít egy-egy jó fogás, egy új frizura, egy kis odafigyelés. Lakatos Márk a könyv bemutatóján is köszönetet mondott szép számú munkatársának, a fotósoktól a szerkesztőkig és tördelőkig, a varrónőktől a fodrászokig és sminkesekig. Az ötlethalomból mégis kiemelendő a grafikusok találékonysága és kreativitása, a rajzokon is Márk viszi a prímet – mint egy animációs film vázlatához készült főhős –, minden formában, rendkívüli humorral egy egész világot vonultat fel, napernyővel, thonet székkel vagy éppen szíves pólóval.
Lakatos MárkAz ördög Pradát visel, vagy minden bizonnyal a részletekben rejlik – ezzel a szlogennel indítja Lakatos a kötet egyik fontos fejezetét, a Kiegészítőket. Ez pedig, mint tudjuk, az ördög lakhelye. Itt olvasható a könyv egyik, talán a legfontosabb üzenete, mely Karl Lagerfeldtől származik: "A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek egymástól." Ugye értik?!
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Baróti Éva --


További írások a rovatból

art&design

Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag
Interjú Borsos Lőrinc művészpárossal az eddig elért eredményekről, az alkotói én fejlődéséről és a magyar művészek kitörési lehetőségeiről
art&design

Reflektált emlékezet Reflektált emlékezet
DENIGOVA – Remind me what it means to feel alive című kiállításáról
art&design

Mi a baj a posztmodernnel? Mi a baj a posztmodernnel?
Recenzió a Cynical Theories című könyvről
art&design

„Mégis vitték valamire” – női sorsok feketén-fehéren „Mégis vitték valamire” – női sorsok feketén-fehéren
Élménybeszámoló a 2B Galéria „A numerus clausus és a lányok” című kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

A csengésből a fülkagylódban A csengésből a fülkagylódban
Weeber Luca Borbála volt a Kötetlenül sorozat negyedik vendége
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés