bezár
 

irodalom

2015. 04. 27.
A spájzból a hálószobába
Szlovák díszvendégség 2016 - sajtótájékoztató
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap  a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál utolsó napja. Az olvasók még az idei könyvtermésből válogatnak, az idei sztárokkal dedikáltatnak, de a szervezők már a jövő évi eseményekre koncentrálnak. A szlovákok már a spájzban vannak címmel vasárnap délutánra összehívott sajtótájékoztatón a 2016-os szlovák díszvendégség már most tudható részleteiről esett szó.  

Miroslava Vallová a szlovák Irodalmi és Információs Központi vezetője elmondta, azért látogattak idén Budapestre, mert mindig is lenyűgözte őket az a mód, ahogyan a magyarok szerzőiket "gondozzák", azaz az olvasóközönséggel megismertetik itthon és külföldön egyaránt. Ezenkívül kíváncsian figyelik, szervezői oldalról hogyan is zajlik egy olyan esemény, mint a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Vallová beszélt korábbi szlovák és magyar irodalmi együttműködésekről, és hogy a jövő évi díszvendégség már most mennyi szervezési munkát jelent. Reméli, ha idén még csak a spájzban is van a szlovák irodalom, jövőre már eljut a hálószobáig.  

Hushegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója is úgy gondolja, hogy kivételes alkalom ez a két ország irodalmi életének viszonyában, hiszen egy kissé eltávolodott egymástól a két nemzet, ezt mutatja az is, hogy néhány évig nem volt jelen saját standdal Szlovákia a Könyvfesztiválon. Hushegyi felhívta a kiadók és a sajtó képviselőinek a figyelmét arra, hogy a Szlovák Intézet  egész évben készen áll arra, hogy intenzíven együttműködjön az szervezésben érdekeltettek, és segítsék a szlovák könyvek fordítását és megjelentetését magyar nyelven.

Esterházy Péter arról beszélt, hogy megszoktuk, hogy – Batsányi Jánost idézve – Párizsra, azaz Nyugatra, a nagy nemzetek felé néz tekintetünk, de nem igazán szoktunk Kolozsvárra, Pozsonyra vagy Szabadkára figyelni. Nem ismerik egymást az egymás mellett élő nemzetek, pedig képletesen szólva az ablakaink ugyanarra az udvarra néznek. Létezik valamiféle közös tudásunk, ami csak akkor lenne képes működni, ha formát találnánk hozzá. A jövő évi Könyvfesztivál szlovák díszvendégsége  jó alkalom lehet arra, hogy saját  magunk kisszerűségére és korlátoltságára is rálássunk, azokra az előítéletekre és nagyképűségekre, ahogyan Szlovákiához viszonyulunk. Sok terhet e téren egy ilyen könyves rendezvényre persze nem szabad rátenni, legyen könnyed a program, de a bemutatandó szerzők és könyvek, a megrendezendő programok révén – akár észrevétlenül is – végbemehet mindez. Ha vannak közös traumáink, akkor lehetne végre közös Traumunk, azaz közös álmunk is, de az is még nagyon sok munkát jelent. 

szlovák

Pavel Vilikovský az ezeréves együttélésről és ebből következően a gondolkodásmódunk, világérzékelésünk hasonlóságáról beszélt. Voltak ugyan törések, konfliktusok, amelyek elválasztottak bennünket, és most az ellenkező oldalon "traumázunk", de ez nem jelenti azt, hogy ami a másik oldalon történik, ne lenne érdekes. Esterházyhoz hasonlóan ő is felemlegette a provinciális gondolkodást, mint egyik akadályát a sikeres együttműködésének, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezt a rossz tulajdonságot idővel mindkét oldalon sikerül lerázni magunkról. 

Kőrösi P. József a Noran Kiadó képviseletében úgy fogalmazott, hogy számára sokkal szimpatikusabb, ha kis népek mutatkoznak be a könyvfesztiválon, mert az ő irodalmunk népszerűsítésének valóban nagyon sokat jelent egy ilyen díszvendégség. A kiadó a jövő évi rendezvényre a Modern Dekameron címet viselő, egy-egy nemzet huszadik századi irodalmát bemutató sorozat szlovák kötetével és egy a kortárs prózát bemutató antológiával készül.

Szigeti László, a Kalligram Kiadó vezetője szerint a díszvendégség egy kicsit a beidegződéseket is felülírhatja majd, és a gondolkodásmódban árnyalatnyi hangsúlyeltolódást eredményezhet: ne a szlovákok érezzék nagy megtiszteltetésnek a meghívást a Könyvfesztiválra, hanem a magyar olvasók, hogy a szlovák irodalommal ismerkedhetnek. Szlovákia egy erős, modern állam és nemzet, amelynek megvan a maga határozott identitása, és ennek egy hangsúlyos vetülete, hogy a szlovákok pontosan tudják hova akarnak tartozni, sokkal erősebb az európaiságtudat náluk, mint Magyarországon. A jövő évi szlovák díszvendégség tehát e téren is szolgálhat majd hasznos tanulságokkal. 

 

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

Lázár Bence András: Kávé, tejjel című könyv kötetbemutatója
Láng Orsolya: Személyes okok, Prae Kiadó, 2021
irodalom

A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom
Beszélgetés Keserű József új monográfiájáról
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerőknek: Balatoni Sándor
gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés