bezár
 

zene

2015. 08. 01.
MERSZ?
Rever of Zrem (bevez)
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
MERSZ? Banzaj! Jön az eszkimók fagyhalála és a szénné égett Lajka kutya ugatása. Tárazd be újra tűzköves űrpisztolyod! Legyél helyettem én.

Ez egy népművelő sorozat: Merz Forevör, bármit is jelentsen e képtelenség. Éppen most született, nulla éves, nulla hónapos, nulla hetes, nulla napos, nulla órás – ebben a pillanatban lett 3 perces. Legyen a neve Mersz, a kultművészet kozmonautáinak hordozórakétája. Boldog szű-lí-na-pot, breki.

The Residents: Ima (2015)

Legyen a neve: „merészség”, ami minden földi nyelven azt jelenti, hogy magad mögött hagytad egzisztenciális félelmeidet, és bátran beléptél a kiszámíthatatlanba.

Legyen benne Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij orosz asztrofizikus „можно” szava, aki lehetségesnek tartotta, hogy az ember „fényre és térségre vágyva előbb félszegen behatol a légkörön túli térségbe, aztán pedig meghódítja a csillagok világát”.

Ciolkovszkij ötkopejkás bélyegen (1986)

Legyen benne Kurt Schwitters hannoveri dadaista „merz” szava, amit a patinás Kommerzbank katalógusából vágott ki, és az eladhatatlan (nem eladó) művészet védjegyévé vált.

Kurt Schwitters: Konstrukció nemes hölgyeknek (1919)

Legyen benne a hontalan Marcel Duchamp sakkozó víziója a tartományról, „ahol nem uralkodik az idő és a tér”.

Peter Blake: Sakkozás Traceyvel (2003-05)

Legyen benne a csavargó Kassák Lajos alkotó-mérnöke, aki „a kor ütőerén tartja a kezét”.

Kassák bagollyal

Legyen benne az antropometrikus Yves Klein ugrása a Fontenay-aux-Roses hotel ablakából, amikor a művész a jelen és a semmi, a beton és a felhők: az elképzelhetetlen jövő téridejébe kerül.

Yves Klein: Ugrás az űrbe (Párizs, 1960)

Legyen benne minden, ami „avantgárd”, ami „underground”, ami „alternatív”, csakazértis „tibeti reggel”. 

Legyen benne az eszkimók fagyhalála és a szénné égett Lajka kutya ugatása.

Tárazd be újra tűzköves űrpisztolyod! Legyél helyettem én.

Csontvázak lakodalma, é. n.

KLIKKELJ A KÉPEKRE! VAGY NE KLIKKELJ A KÉPEKRE.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Triceps --


További írások a rovatból

Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről

Más művészeti ágakról

Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
irodalom

„A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek” „A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek”
Beszélgetés Tompa Andreával a Költő a nappaliban eseményén
Erdős Virág: Hősöm, Magvető kiadó, 2020
art&design

A lélek tájképei A lélek tájképei
A magyar performansz története 1966–2018 (6): Nyugati magyar performansz: Nagy József és a Jel Színház (1986-), Kerekes László (1988–2010)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés