bezár
 

zene

2008. 02. 04.
A zombinemzet harmadik felvonása
Zombienation 3 – Synth/futurepop est a Gyárban 3 DJ-vel, köztük az amerikai Decay-el
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A  zombinemzet harmadik felvonása Az Electric Body Night 3 után elgondolkoztam azon, mi kivetnivalót találhat az utca embere az extrém cyberpunk öltözködésben, amikor sok más szubkultúrával ellentétben ez senki politikai/vallási identitását nem sérti. Minekutána azonban újabb gyári látogatásom során szembejött velem egy 5 cm-es tüskékkel kivert, hatalmas lakkplatform (meg úgy mellékesen a hozzá tartozó hústest), hírtelen úgy éreztem, megértem guvadt szemű szájtátiékat…
Jómagam

Elgondolkoztam azon, mi kivetnivalót találhat az utca embere az extrém cyberpunk öltözködésben, amikor sok más szubkultúrával ellentétben ez senki politikai/vallási identitását nem sérti. Minekutána azonban szembejött velem a Gyárban egy 5 cm-es tüskékkel kivert, hatalmas lakkplatform (meg úgy mellékesen a hozzá tartozó hústest), hírtelen úgy éreztem, megértem guvadt szemű szájtátiékat… de ez az érzés egy pillanat alatt el is múlt.

Platformok

Már a flyeren is felkaptam a fejem, de igazából csak a bulin tudatosult bennem, hogy az ipari jóságokat szolgáltató DJ-k között DJ Decay néven egy külföldi, nevezetesen amerikai lemezlovas is bemutatkozik az este. Elöljáróban elég annyi, hogy liquid lötyögős (az elektronikus zenék lassú, szintetikusan tüccögő alapját és a pop tiszta énekét ötvöző) synth-pop-szetje, illetve Davina könnyedebb industrial összeállítása után (és a listán azért ott figyelt a Combichrist is) jót tett a bulinak Decay táncosabb, slágeresebb összeállítása: láthatóan mindenki örült neki.

A harmadszor megrendezésre kerülő Zombienationt ugyanaz a liquid szervezi, aki a nagysikerű Future Dream partisorozatot. Az extrém bulik szervezéséről, ill. a Gyárról kérdeztem őt:

liquid






























PRAE.HU
Mesélnél egy keveset arról, hogyan zajlik egy gyáros buli szervezése?

LIQUID
Első körben a Gyárral egyeztetem le az időpontokat, jó előre - pl. az idei bulik időpontjai megvannak júniusig, ezeket már év végén megigényeltem. Majd az állandó DJ-társaimmal (pl. Future Dream: Sis, Floorkiller: Estee, tuli) leegyeztetem, hogy ez nekik megfelel-e, és ha igen, akkor véglegesítem. A következő lépés az est programjának kitalálása: vendég DJ-k, esetleg fellépők hívása, flyer-tervezés, és még sorolhatnám.

PRAE.HU
Nyugodtan sorold: mint a gyáros industrial (ez esetben synth/future-pop) estek szervezőveteránja, igazán beszélhetnél arról, hogy egy bulira hogyan/mennyiért lehet elcsábítani a DJ-ket…

LIQUID
A végső dátum után kezdek/kezdünk el gondolkodni, hogy az est programját hogyan tehetnénk színesebbé vendég DJ-k, vagy performanszgárdák meghívásával. Most csak egy példa: a márciusi Future Dream-en a nagyteremben Sick-Ram és Nuclear_Die lesznek a vendégek. Sick-Ram-ot már nagyon régóta ismerem, anno, mikor nem dj-ztem még, sokat jártunk a bulijaikba (PeCsa kisterem, Kashmir); mostanában kevesebbet zenél, így mivel szeretem a blokkjait, rákérdeztem, hogy volna-e kedve zenélni, és rábólintott. Nuclear_Die szetje meg tetszett a K10-en, és mindig szeretek teret engedni az újgenerációs DJ-knek (én már kezdek kiöregedni), így gondoltam, ő lehetne a következő "áldozat" (az előző V.e.N. volt, és nagyon jó programot nyomott). Gyorsan rábólintott ő is. Mivel nagyrészt ismerősökről, haverokról/jóbarátokról van szó, ezért az anyagiakon gyorsan átlépünk, elvégre mindenki nagy zenefan - egy selectorkodás, DJ-zés pedig mindennek a csúcsa, ugye.

PRAE.HU
Honnan jött az ötlet, hogy elhívd az amerikai DJ-t?

LIQUID
Ő jelentkezett Davinánál és nálam a MySpace-en, hogy idelátogat ezen a hétvégén (amúgy magyar származású: a nagymamája költözött ki az USA-ba, és most először jár itt, nálunk) és kérdezte, hogy volna-e olyan buli, ahol zenélhetne. Decay egyébként az amerikai Death Guilty DJ-csapat tagja, San Franciscóban szokott legfőképp zenélni, de elmesélte, hogy szinte végig-dj-zte már egész Amerikát.

… no igen, mindezt mi se mutatta jobban, mint a Gyár előtt parkoló sokmilliós BMW Z4-es. Decay egyébként egészen figyelemreméltó jelenség, már csak külsőre is, alább több képen is ő és a barátnője látható. Egyébként kritika érte a bulin lötyögő közösség tánckultúráját: Decay barátnője, mint hardstyle cybergoth olyan táncot mutatott be, hogy a megjelentek mind a tíz ujjukat megnyalhatták.

Decay barátnője
Decay

Érdekes módon, még 10 óra magasságában is alig lehetett fizetővendégeket látni: a hangulat lapos, a megjelentek többsége pedig inkább a ’wannabe’ tini kategóriába besorolható volt… mókás volt az a színpadi ’performansz’, amelyet az egyik lakkruhába öltözött tinilány mutatott be. Az ’egy bolond százat csinál’ törvény alapján a színpadon bohóckodó ’nagyonvagány’ deviáns kishölgyet még vagy 10 másik követte fél órán belül, aminek következtében az amúgy se zsúfolt tánctér még szellősebbé vált.

Zombienation_1

Miközben fejcsóválva kacarásztam ezen, próbáltam odafigyelni az éppen aktuális DJ szetjére: liquid után, fél 11 magasságában Davinát (az Electric Body Night szervezőjét) láthattuk, hallhattuk a boxban. Volt ott minden: népszerűbb előadók synthpoposabb számai, meg a szokásos party industrial felhozatal FLA-vel és társaikkal.

Davina

A szet a közönségnek (már amennyiben a 10-15 fizetővendég közönségnek minősül) csak a kisebb részét tudta megmozgatni, a hangulat csak nem közelítette meg az ipari bulikon elvárhatót: még éjfél magasságában is langy volt a légkör, és annak ellenére se élveztem a partit, hogy a DJ-k tényleg tetszetős számokat játszottak. Azért kiszórakoztam magam a tánctéren vonagló lányok figyelemfelhívó, extrém öltözékének megcsodálásával, meg - úgy mellékesen - néhányszor én is beálltam közéjük.

Zombienation_2
Zombienation_3
Zombienation_4

A lapos hangulat feloldásában a jelzett Decay-féle slágeres szet jelentett némi előrelépést: rögtön az elején egy torta jelent meg a box mellett, ami pillanatok alatt az egyik születésnapos bulizóhoz vándorolt… tényleg jó volt látni az ünnepelt meglepett, hálás arcát, illetve a barátok arcáról sütő melegséget. Ahogyan a mellékelt ábra is mutatja: összetartás a társaságban, na, az van bőven. Mintegy varázsütésre, felhangzott a Combichrist egyik témábavágó örökzöldje, a Happy Fucking Birthday. Innentől kezdve egyre forróbbá vált a tánctér hangulata (a csúcs pedig egyértelműen a VNV Nation-féle Destillat remix volt) - amit azért erősen visszavetettek a szetbe vágott synthpop számok.

Zombienation_5
Zombienation_6


Később, amikor liquid került a műszerek mögé, egyre több ’károgós’ szám keveredett a langyosan tüccögők közé, a ’pózernek’ csúfolt bandáktól (Hocico, Dulce Liquido). Aztán Davina pattogósabb, feszesebb szetje jött, de ekkorra már lement az a szám, ami nélkül nincs ipari buli: a Combichrist Blut Royaljára még egyszer megráztam magam, de mivel lendület már nem költözött az est hátralévő részébe, nem sokkal Decay második szetje előtt elhúztam a csíkot. Ekkor lehetett vagy 30-40 vendég összesen: ennyi emberrel egyetlen buli sem az igazi.

Őszintén szólva nem hiszem, hogy a Zombienationnek nagy jövője lenne idehaza, főleg ha a keményebb ipari bulik elszipkázzák a közönségét. Próbálkozni persze lehet, de most mindenki érezte, hogy ez még a közepesnél is kevesebbre sikerült.

Fellépők:

21:00 Liquid
22:00 Davina
23:00 Decay
23:45 Liquid
01:15 Davina
02:00 Decay
03:00 Liquid

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Sárosi Ádám --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés