bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Sárosi Ádám --

felhasználói adatlapja

Sárosi Ádám portfólióját ide kattintva éred el.

Sárosi Ádám által feltöltött cikkek:

Ipari utóhúsvét
Industrial Boom - Reboot fesztivál, Barba Negra Music Club, 2012. 04.27-30.
Az Industrial Boom hiánypótló fesztivál: az egyetlen olyan hazai rendezvénysorozat, ahol ipari elektronikus és darkwave előadók adják a felhozatalt. A Reboot alcímű rendezvény – mely a sorban már a második minifesztivál – három tematikus napja lényegében a színtér legjelentősebb előadóit hozta el – az amúgy kalózos témájú – Barba Negra Music Clubba. Németországban ez Balaton Sound nagyságú rendezvény lenne – nálunk kicsit másképp alakult. Merítés következik a kis magyar WGT eseményeiből.
Clan of Xymox és Mesh
2011. május 21., Dürer kert
Kulturális mumifikálódás helyett a hónap ajánlata ezúttal melankolikus aprítás és modern gótikus romantika, de vigyázat: a kórosan érzékeny rituális elektronika rajongók fokozottan veszélyeztetettek a rohamszerű haláltánc-produkálás miatt.
Színházi gótdizsi
Covenant, De/Vision és Black Nail Cabaret koncert a Szikra Cool Tour Houseban, 2011. február 19.
Ennél kontrasztosabb és mégis kontraszttalan koncertet keveset látni mostanában. Képzeljük csak el: elektronikus klubest egy moziszínházban enyhe diszkós felhanggal, underground közönséggel és pezsgővel a páholyban. Aki nem volt ott, most megtudja mit hagyott ki!
Februári darkwave döngölős
Covenant, De/Vision, Black Nail Cabaret koncert, február 19, Szikra Cool Tour House
A Black Head Agency következő nagy dobásával a darkwave és synthpop zenék európai óriásait hozza el Budapestre. Február 19-én svéd Covenant és a német De/Vision lép fel a Szikrában; ráadásként a szcéna legeredetibb magyar képviselője, a Black Nail Cabaret kíséri őket.
Digitális Protokoll-marathon
Térey János Protokoll című könyvének felolvasóestje
December harmadikával az irodalmi felolvasások holdra szállása is megtörtént: megvalósult Magyarország első élő, digitálisan streamelt irodalmi felolvasása. A kitüntetett könyv, a jelentőségteljes lépés Apollo-11-e Térey János új, a Magvető kiadó gondozásában megjelent verses formájú regénye, a Protokoll volt, melyet a Klauzál 13 Könyvesbolt és Kortárs Galériában, a Negyed6Negyed7 fesztivál keretein belül színészek olvastak fel.
Ezeregy diszkó meséi
mind.in.a.box, Front Line Assembly és Leæther Strip koncert a Diesel Clubban, október 16.
Igazán szívet lelkesítően nagyszabású és meghatározó koncertnek kevés, lagymatag diszkónál sokkal több volt - a rendezvény inkább a bevett formák és bevett fogások alkalmazásának tökéletesítésében tekinthető mérföldkőnek. Annak ellenére is, hogy az előadás a két húszéves legenda első közös budapesti debütálását jelentette.
Hanghullám a klaviatúrám
Ultrahang Fesztivál 2010, október 6-10. a Merlin színházban
Az Ultrahang Fesztivál nem kisebb feladatot vállalt magára, mint a természetes és mesterséges zajok közti igencsak vékony és persze minden tudományosságot nélkülöző, ám sokakban mégis élő hipotetikus határ lerombolását. Ezt a bizonyos zenestílusokat méltatlanul diszkrimináló berlini falat mi más döntheti le, mint egy olyan rendezvény, amely tán az unalomig is belénk égeti: zongora és keverőpult, gitár-wah és egy jó öblös gong is képes a fület teljesen hasonlóan stimuláló hatásokat kelteni.
Ipari legendák Budapesten
Front Line Assembly és Leæther Strip koncert ajánló
Október 16-án a dán Leæther Strip és a kanadai Front Line Assebmly teszi tiszteletét Budapesten. Az ipari elektronikus zenei világ két régi motorosa a Black Head Agency jóvoltából lép fel a Diesel Clubban. Amit a két óriás 2010-es lemezturnéja kínál: az eddiginél sokkal technikásabb és dinamikusabb elektronikus darabolás, illetve sokkal finomabb és érzékibb ipari tánchangulat.
Farkasok estje
Ulver és Void ov Voices koncert az A38-on, 2010. február 20.
Metál vagy ambient, technikás vagy inkább atmoszférikus, kísérletező vagy címkézhető, konvencionális vagy kevésbé – az ehhez hasonló, velős kérdések alakítják a skandináv alternatív gitárzene-szcéna egyre csúcsosabb pályaívét. Miután az Arcturus bedobta a törülközőt, a Borknagar pedig igencsak túlhaladta az első lemezek korszakát, Norvégia legelismertebb experimentális óriása, az Ulver először látogatott Budapestre.
Aum és metál
2009. október 27, A38 - Sunn O))) koncert
A világ tán legismertebb drone együttese látogatott el Budapestre. Annak ellenére, hogy nem volt különösebb felhajtás az esemény körül, nem nyom nélkül zajlott le, hiszen a fülsiketítő-gyomorfelforgató zajár valószínűleg az A38 teraszán ücsörgőknek is okozott kellemetlen perceket. Nem úgy a formáció rajongóinak, akik számára a drone nem csak zenetechnikai bravúr, de spirituális élmény is egyben.
Angyalok nyelvén hápogott
Relatív (Át)Hallások Nemzetközi Független Kortárs Zenei Találkozó az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban, 2009. május 31.
Az experimentális zene másik érdekessége, hogy nincs egzakt helye vagy ideje: a zenei kompozíció örök, nincs kezdete és nem is lehet befejezni – a koncert mindig csak egy szelet, egy parányi elemi elvonatkoztatás. Paradox, mert miközben elvonatkoztat a fizika világától, azon keresztül hat: a zene csak hullámok áriája, már nincs benne semmi magasztos, Bach forog a sírjában, miközben Ben Patterson miniatűr faszékeket tologat az Artus színpadán.
Játszottál már Singer varrógépen?
II. Relatív (Át)Hallások Nemzetközi Független Kortárs Zenei Találkozó az Artus Kortárs Művészeti Stúdióban
Az experimentális zene legnagyobb erénye, hogy mindig képes újat mutatni: experimentális koncerten a zenei konvenciók váratlanul eltűnnek, a néző egyszer csak azon kapja magát, hogy voltaképp már rég elvonatkoztatott a hangszerek és a dallamok, ritmusok világától. Mégis, csodálatos, hogy egyes művészek képesek arra, hogy alkalmasint valódi, konvenciók nélkül elemi dallamokat és ritmusokat idézzenek meg…
Funker vogt/Head-Less Budapesten
2009. június 27., Budapest, K2 (Üllői út 51)
A 2006-ban feltámadt Bizarre Klub csapata nagyszabású koncertestet hírdetett meg a budapesti CLUB K2-ben, az Industrial Fusion csapat közreműködésével. A klubban a jól ismert nóták és talán kevéssé ismert remixek mellett állandó szereplők a stílusrokon zenei irányzatok, amik a hőskorban is minden DM-buli állandó hangjai voltak. A fesztiválon inkább ezen stílus képviselőit hallhatjuk - mely az aggrotech, illetve a dark electro lesz.
vÁLSÁG a Gyárban
Memento Mori művészeti est a Gyárban, a fellépők többek között a Durch Heer und Kraft és a Living Totem
A recesszió kellős közepén csodák-csodájára undergroundéknál is témává vált a – módfelett nagybetűs – Válság. A rendezvény neve inverz tipográfiával íródott, talán egyszerűen csak egy szójátékról van szó, mindenesetre a várttal ellentétben kevesebb protestálás, a jeles alkalom tiszteletére viszont annál több kiváló zenei produkció düböröghette végig a Gyár nagytermét.
Rituális zaj
Empusae, Tzolk'in, Flint Glass és mások a Gödör Klubban, február 7
Időről-időre bebizonyosodik, hogy a szakrális célokat szolgáló zenék kíválóan átültethetőek extrémzenei szférákba is: a Drótanya és az Industrial Fusion csapata különleges, hibrid kortárs experimentális, illetve tribal, dark electro koncerttel nyitotta az új évet. Ezúttal olyan zenékről lesz szó, amik egyszerre hajaznak monoton sámánzenére, univerzumtágító dark ambientre és agyvelő-rezegtető, indusztriális zajzenei árra.
Barokk és metál
Haggard és Remember Twilight koncert a Diesel klubban, 2008. november 17.
Kevés olyan együttest ismerek, amely képes cáfolni a hagyományos nézetet, miszerint a komolyzene és a metál közötti szakadék nagyjából akkora, mint a távolság Timbuktu és Budapest között. A német Haggard azonban bebizonyította: alattunk a sátáni metál, felettünk az angyali barokk, s a Haggard a létránk e két világ között!
Folk, sörlengetés, feszülős bőrnadrág
Finntroll, Primordial, Eluveitie, Catamenia, Equilibrium és Månegarm koncert a Diesel klubban, november 16.
A folk metál mondhatni a metál Lagzi Lajcsija: a kulcsszó itt a hangulat és a mulatás mellett kissé ellentmondásosan a sör és a primordialitás, no meg a feszülős bőrnadrág. A Heidenfesten öt mulatós-metál kiválóságot és egy kevésbé mulatós metál-kiválóságot láthattunk – a móka és metál legfőbb felelőse a Finntroll és a Primordial volt.
Temetőzene zombivokállal
Inquisition, Negură Bunget, Vesna koncert, After Music Club, október 14.
Nagy esemény, ha olyan - európai szemmel egzotikus - országból érkeznek hozzánk zenészek, akik ebben a kultúrkörben is híresek produkcióikról. Az Egyesült Államokra ez persze nem áll, ám ha figyelembe vesszük azt, hogy az Inquisition zenészei kolumbiai bevándorlók, már más a helyzet. Budapest első latinos black metál eseményének lehettem szem- és fültanúja.
Az elit-alakulat
Spetsnaz koncert a Kék Yukban, október 11.
Energia, feszültség, ritmus, agresszió és regresszió: e szavakkal kiválóan leírható az EBM. Olyan zenei stílus, mely egyesíti az ipari zajzenék gépiességét a 80-as évek elektronikus punkzenéjével, majd táncolhatóvá tupírozza azt. A svéd Spetsnaz ezt hozta, és nem többet: pokoli elektronikus diszkót adott le.
Havizaj16
Tamagawa, B°tong, Rovar17 és Idealisten koncert a Gödörben, 2008. szeptember 30-án
A Havizaj névre hallgató zajzenei minifesztivál idén már 16. alkalommal került megrendezésre, s az est ezúttal a Gödörben kapott helyet. Nagy képmutatás lenne azt állítani, hogy a rendezvény ismertsége ezzel szintet ugrott, hiszen ugyanolyan családias hangulatban zajlott, ahogy eddig is. Ezúttal két ismertebb nyugat-európai előadó látogatott el hozzánk csalódás, illetve katarzis formájában.
Black metál langyosan
Lord Belial, Graveworm, Apostasy és Eastern Front koncert az Avalon Clubban, szeptember 26-án.
“Black Curse Over Europe Tour” címen öt neves melodikus black metál formáció kezdte meg a körútját a kontinensen: vigyázat, a látszat csal! A feszülő bőrnadrág, a szöges bakancs, a kifestett arc és az okkult köntös mind a tudatalatti önmenedzsment adaléka. Nonkonform, mégis kommersz koncerten jártam.
Katolikus punkok támadása
Von Thronstahl, Rose Rovine E Amanti, Days Of The Trumpet Call koncert a Gyárban
Meglepő, de szerencsére még vannak olyan, a populista közönség számára ismeretlen zenei szférák, amelyeknek ugyan „hagyománya” még nem épült ki, de fontos színalatti mozgalmaival láthatatlanul formálják századunk zenei arculatát. Szeptember első szombatján a kultúreurópaiság, a történelmi konzervatívitás, a (katonai) hagyományok és a (katolikus) keresztény összetartozástudat legendás zászlóvivője, a martial industrial zenét játszó Von Thronstahl látogatott el Budapestre. A Zöld Pardonból az esemény csupán apró rebbenés egy nyugodt óceán felszínén, a színpad előtt viszont elképesztő erejű tájfun söpört végig.
Nile vs. Iron Maiden
Nile, Belphegor, Grave koncert az A38-on
Cinikus oldaljegyzet: Minden műfajnak van Iron Maidenje. Még a legritkábban hallgatott zenei stílusoknak is. Úgy alakult, hogy a death metálnak épp a Nile lett - s most kevesebb cinizmussal jegyzem meg: az Iron Maiden kommersz gitárhuligánkodása lényegesen kevésbé Iron Maiden, mint a death metal Nile-ja - mind zenei hozzáértés, mind technikai elismertség szempontjából magasan az egyik legjobb metál bandát köszönthettük végre a budapesti színpadon.
Hunderground – a zene
Interjú Khrullal – II.
Az utca embere számára a zenei "sampling kultúra" talán legszembetűnőbb következménye - nagy áttételekkel, de - a zenei extremitás megjelenése: többszáz deviáns hazai kisegyüttes alakult az utóbbi 20 évben, villámgyorsan kijelölve a magyar underground meddigjét és hogyanját. Khrul ezúttal saját projektjeiről mesél.
Hunderground – a szubkultúra
Interjú Khrullal – I.
Metál - egy vadhajtás a zene edzettebb szerelmeseinek. Egyesek szerint a műfaj a Slipknottal kezdődik és a Hammerfallal ér véget, mások vallják, hogy a hasonlóan nehezen emészthető muzsikák igazi esszenciája az aktív színalatti zenélésben rejlik; nem az MTV által lebutított változatban. Idehaza (Csihar Attila mellett) talán a legtöbbet emlegetett színalatti sötétmetál komponista magát csak Khrulnak nevezi: talán ő szolgálhat a legtöbb gondolattal a szubkultúráról - a lentiekben vele fogok beszélgetni.
A legfeketébb ambient
Interjú az orosz Karnával
1997-ben kezdődött. Oroszországban három zenész zajokkal kezd el kísérletezni: előkerülnek az extrém norvég gitármetál alapok, egy sor furcsa hangszer és többszáz szintetikus / kevésbé szintetikus hangfelvétel. A végeredmény: egy pontig finoman torzított disszonáns zaj, azon túl sötét szimfónia, elmúlt korok siratója, rémálmaink temetőzenéje. Ez a Karna: talán a legöregebb black ambient banda Kelet-Európában.
Első Fesztivál
No Thanx, The Moog, Bëlga koncert, Első Fesztivál (Érd), június 14.
Zenei fesztivál Érden? Hol, mi, kik, mikor? – hangzott az érdeklődő kérdés az esemény előtt… majd ugyanez, immáron értetlenkedve, utána: megvolt az első 200 fős nagyfesztivál-élményem. Nagyobb hazai nevek, profi szervezés, csillagos 5-ös hang és fénytechnika: minden megvolt a jó bulihoz, csak a közönség nem – méretét és összetételét illetően sem.
Undead fesztivál – Második felvonás
Depths Of Depravity, Archaic, Casketgarden, Inactive Messiah, Devian, Septic Flesh, Vader koncert, Avalon Club
A lengyel Vader immáron 25 éve meghatározó együttese a szupranacionális európai metál életnek: a death metal banda a görög Septicflesh-Inactive Messiah párossal, illetve a svéd Deviannal közös európai turné 38. állomásaként érkezett Budapestre – az Undead fesztivál második napjára. Az együttes mindjárt be is bizonyította: nem véletlenül tisztelik a világ talán legjobb halálmetál formációjaként.
Undead fesztivál – Első felvonás
Undead fesztivál, I. nap – Arson, Kill With Hate, D.S.D, Remorse, Agregátor, N.P.I., Fagyhamu, A Losing Season, Neochrome, Dim Vision, Nadir koncert
Élőhalott fesztivál – A kétnapos undeground metal koncertsorozat meglehetősen vegyes fellépőgárdája mindenfajta sötétebb tónusú metál rajongó igényét kielégíthette: metalcore, hardcore, régivonalas death és újabbfajta göteborgi, pogány black, grind. Jöttünk, láttunk (és hallgattunk), jövőre is visszamegyünk.
Első Magyar Burzum
Az A Hungarian Tribute To Burzum – Life Has New Meaning albumról
Az underground talán leghírhedtebb, mára már legendásnak mondható együttese a norvég Burzum: Varg Vikernes egyszemélyes black metál projektje régóta központi szerepet tölt be a sötétebb tónusú zenék világában. Számtalan külföldi tribute lemez után a hazai metál szcéna egy új feldolgozás-lemezzel adózott munkássága előtt.
Zenés est, két pólussal
Level Exit, Kill With Hate, Stigma, Almost Saint, Baskíria és Depths Of Depravity koncert a Kék Yukban, május 17
Bőrgatyában f*sz feláll, nincs jobb mint a black metal!” – Hangzik a Tesstimony Tóth Balázsának örökérvényű jelmondata. A Kettőnégy parodisztikus tudósításában elhangzottakra igencsak rájátszani látszik a hazai metál fellegvárának, a Kék/Vörös Yuknak keményzenei közönsége. Az észak-budai klub darabolós fémzenenei rendezvényén kezdtem az estét, s Dél-Pest egyik leghírhedtebb underground klubjában, a Gyárban fejeztem be. Szubkultúra-fasizmusom kétpólusúságáról alább lehet olvasni.
Disznómetál
Dilemma Complex, Paediatrician, Limb for a limb, Fostartály koncert a Viper Roomban, április 12
Amikor az ember hétvégi programot keres magának, a kiválasztásban rengeteg dolog játszhat közre: az április 12-ei móka ajánlójának esetében nekem első körben a fellépők között villogó hírhedt Fostartály, a másodikban pedig a koncertest hangzatos Anus Dei MMVIII címe ragadta meg a tekintetem. Poéngrind, hörgős-morgós suttyóskodás, szándékos zenei analfabétizmus: ez már a dolgoknak az a legalja, ami inkább mulattat, mint megríkat. Disznómetál esten voltam - a tanulságokat alább.
Izraeli sátánmetál Budapesten
Sickening Horror, Melechesh, Immolation koncert a Kék Yukban, a PlanetNoir Industries szervezésében
Az Immolation mindig kedvelt vendég volt idehaza: emlékezetes budapesti koncertek garmadái állnak az amerikai death metál óriásegyüttes mögött. Az Immolation szcénán belüli jelentőségének mutatója az a majd’ 20 éves életmű, amellyel az egyik legnagyobb death metál banda a világon: az est főszereplőjének kijáró fiktív trónust azonban az izraeli Melechesh ragadta el.
Éljen a death metál 2008-ban is!
Malediction, Depths of Depravity, Long Pig, Kill With Hate koncert a Kék Yukban, a PlanetNoir Industries szervezésében
Agylezúzó dübörgés, dobhártyaszaggató grindolgatás, gyomorból előhívott masszás vadállati bőgés, robbanó basszusfutamokkal megfűszerezett nyers tekerések a gitárokon: üdv' 2008 első valamirevaló death metál koncerthetén! Viszlát Obituary, ave magyar death metál együttesek: február 1.-én négy ütős hazai bandát láthattunk a Kék Yuk színpadán.
A zombinemzet harmadik felvonása
Zombienation 3 – Synth/futurepop est a Gyárban 3 DJ-vel, köztük az amerikai Decay-el
Az Electric Body Night 3 után elgondolkoztam azon, mi kivetnivalót találhat az utca embere az extrém cyberpunk öltözködésben, amikor sok más szubkultúrával ellentétben ez senki politikai/vallási identitását nem sérti. Minekutána azonban újabb gyári látogatásom során szembejött velem egy 5 cm-es tüskékkel kivert, hatalmas lakkplatform (meg úgy mellékesen a hozzá tartozó hústest), hírtelen úgy éreztem, megértem guvadt szemű szájtátiékat…
Ipari zaj a Gyárból
Electric Body Night 3.0 - 4 DJ és egy „Special Hour” a Gyárban, január 18.
Régivonalas industrial/EBM buli az extrém rendezvényeiről elhíresült Gyárban: az elektronikus zenék hazai fanatikusai egyöntetűen felkapták a fejüket a program hangulatos flyerét látva. A hely, a zene, a közönség a régi: a Future Dream Partyhoz hasonló ipari bulik deviáns fiataljai, illetve a Gyár régi rókái is megjelentek – ahogyan az várható volt. Az elektronikus bulisorozat 3. állomása ezúttal is jól sikerült.
Extrém előszilveszter baskírokkal
Paediatrician, Total Rekall, Teurgia, Baskíria, Almost Saint és Bornholm az Avalon Clubban. 2007 december 29.
Nagyszabású évzáró black metál koncert ígéretes fellépő-listával, egy csomó ismerőssel, egy új, szinte felavatatlan klubban: nem kellett több a 2007-es év végi eufóriához. A kiírás szerint a Baskíria (és az Almost Saint) lemezbemutatójaként megszervezett bulin az i-re a pontot a Bornholm tette volna fel…
Deviáns ünnep pogány módra
Frost lemezbemutató a Vörös Yukban. Fellépők: Frost, Athame és Teurgia. 2007. december 21.
2007 vége ismét a pogányoké: a hazai színalatti keményzenei körök egyik legkedveltebb, legnépszerűbb zenei irányzata, a pagan black metál ismét több új, az eddigieknél jóval ütősebb lemezt adott közönségének. A Bornholm mellett talán a legnagyobb népszerűségnek örvendő Frost a novemberben kiadott Black Shining című lemez bemutatójaként koncertet szervezett a Vörös Yukban: minden valamirevaló pagan black metál fan tudta, hogy ott a helye.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés