bezár
 

irodalom

2016. 06. 09.
A Fríg Kiadó a Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fríg Kiadó a Könyvhéten A Fríg Kiadó újdonságai az Ünnepi Könyvhéten

Faragó Imre: BER BERE BERÉNY avagy helynévadás a Kárpát-térségben

A helynevek nyelvi alakulatok, amelyek földrajzi helyeket jelölnek. Nélkülük lehetetlen a tájékozódás. A nyelv e részei ugyanolyan fontosak, mint a mindennapi közszavak, hiszen a tájékozódás, a helyváltoztatás, még kis területen is, a napi emberi tevékenység része. Ezért a helynevek, más néven földrajzi nevek, már akkor megjelentek, amikor az emberi beszéd kialakult, és mindez a messzi õsidõkbe nyúlik vissza. Milyen nyelven, milyen nyelvi alapokon nyugszik a helynévadás a magyarság mai lakóhelyének környezetében? Milyen nyelvi alapra vezethetõk vissza a ma a Kárpátok környezetében hallható és olvasható földrajzi nevek? Kik voltak a névadók és kik használják ma a neveket? Hogy fejlõdtek, változtak, alakultak a nevek írott formái? Ezekre a kérdésekre ad választ e könyv, kevesebb nyelvészeti, de annál több helynévi példával, térképekkel, táblázatokkal, a laikus számára is érthetõen.

Faragó Imre: BER BERE BERÉNY avagy helynévadás a Kárpát-térségben

 

Faragó Imre dedikálja a könyvét a Fríg Kiadó 73-as pavilonjánál:

Június 10. péntek 16 óra
Június 11. szombat 14.30
Június 12. vasárnap 14.30

 

dr. Horthy László: Monte Grappától a tengerig - Olasz front, albániai fogolytábor


Izgalmas I.világháborús hadinapló, az iskolapadból egyenesen az olasz harctérre kerülő, Balassagyarmatról származó fiatalember tollából, aki élete alkonyán elkerülhetetlen szükségnek érezte az utókorra hagyni front-élményeit.

"Igen, ez a háború, ez a fogság, ez a hazától, a szeretteinktől való kényszerű, erőszakos, állandó életveszéllyel megterhelt távollét, a halálba vagy legalábbis a halálközeliségbe tett Nagy Kirándulás. Szerzőnk 1921-ben éppúgy emlékezett és emlékeztethetett, mint 1957-ben vagy 1964-ben. Elénk vetítve, kibeszélve és megörökítve, amit átélt - nem önként, de rengeteg szenvedés, megpróbáltatás, gyötrelem tanújaként-részeseként. Hogy őt magát idézzük: „de hát így akarta a sors.” 

"Az ember pedig mindig ott áll, kényszerűen és figyelve, a történések középpontjában, odavetetten és sokadmagával is magányosan." (Idézet Domonkos László Előszavából és összefoglalójából)

Mire a falevelek lehullanak, a fiúk hazatérnek.” – mondta a bölcs császár.

Ezekben a napokban töltötte be 15. életévét egy magas szőke fiú, a mainál kétszer nagyobb Nógrád vármegye egykori székhelyén, Balassagyarmaton. Egész nap nézegette a menetelő katonákat, akik a Monarchia színes egyenruháiban különböző nyelven vígan énekeltek és reménykedtek. Apja soha katona nem volt, politikával nem foglalkozó négy gyermekes vármegyei tisztviselő ekkor mondta a legidősebb gyermekének, a magas szőke fiúnak: „még Téged is el fognak vinni.” (Idézet Horthy Ákos, a szerző fiának utószavából)

dr. Horthy László: Monte Grappától a tengerig - Olasz front, albániai fogolytábor

http://www.frigkiado.hu/monte-grapp-t-l-a-tengerig-olasz-front-alb-niai-fogolyt-bor

A könyvet a szerző fia, Horthy Ákos dedikálja:

Június 10. péntek 16 óra
Június 11. szombat 16 óra

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés