bezár
 

irodalom

2016. 06. 10.
Életre-halálra: Esterházy Péter megnyitotta a könyvhetet
A teljes beszéd videófelvételével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dés László improvizációival folytatott dialógust Esterházy Péter, úgy tartotta meg a a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok megnyitóját. 

„Végre egy szöveg…” kezdte. Aztán a fátyolos hangról a maffiafilmekre asszociálva a magyarról magyarra szinkronizálás szükségét is megemlítve jutott el addig, hogy a Magyar Művészeti Akadémia „teljes erővel” ememázik. Ennél a szónál időzött kicsit, mondván, hogy a szó honfoglaláskori, egyidős a magyarsággal, jelentését nem részletezte.

Esterházy rámutatott, a téren nem autók parkolnak, hanem könyvek. Fölemlegetett néhány szerzőt és könyvet. Nádasdy Ádám új Dante-fordítását, Márton László Faust-fordítását. Elhangzott még: Németh Gábor, Nádas Péter, Oravecz Imre, Rakovszky Zsuzsa, Tóth Krisztina, Závada Pál, Térey János, Zoltán Gábor, Darvasi László, Bartók Imre, Kemény István, Lator László, Sándor Iván, Szakonyi Károly, Háy János, Grecsó Krisztián, Marno János, Győrfy Ákos, Szilágyi Márton, Szirák Péter, Szegedy-Maszák Mihály, Bán Zsófia. Mint mondta, szíve szerint megemlítette volna saját könyveit is, de „a szerénység hamis álorcájába burkolózva” kiadójának standját ajánlotta a közönségnek.

Esterházy Péter

A könyvöröm felé taszigálná alkata szerint az olvasót. Hosszan idézte Márai Sándort, aki szerint erővel kell olvasni, áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül, szűkszavúan, előre- és hátrahallgatózva a könyvben, soha nem fitymálva, hanem elegánsan, nagylelkűen, életre-halálra.

Végül a Kis Magyar Pornográfia Regény című passzusához visszakanyarodva a főhősről szólva idézte korábbi írását: „a férfi, aki áll az út szélén, nézi az autók áradatát, és hidegen, fájdalmasan, rémülten és egy kicsit vidáman azt kérdi: Meddig mehet ez így?”

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés