bezár
 

film

2017. 01. 26.
Menekültek északon
Rune Denstad Lango: Üdvözöljük Norvégiában!
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A menekültválság témájának megfilmesítéséhez nem feltétlen a vígjáték műfaját találnánk legalkalmasabbnak, ez a norvég film azonban többé-kevésbé sikeresen hozza össze a kettőt. 

A migrációs válság már jó ideje megkerülhetetlen ügyévé vált az európai embernek, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a filmipar vajon miképpen dolgozza fel ezt a rendkívüli helyzetet és a hozzá kapcsolódó közhangulatot. A skandináv országok különösen sok menekültet fogadnak be, ebből adódóan születhetett meg az Üdvözöljük Norvégiában! is, ám a várakozásokkal szemben módfelett könnyed tónusban. Rune Denstad Langlo 2009-es, fesztiválbarát Északja után új filmje szintén a kietlen, hófödte Norvég vidékre kalauzol minket, sárga fakunyhói és konzervatív lakói közé. A történet letisztult, de eredetinek mondható: Primus, a családjával a semmi közepén veszteséges hotelt vezető norvég férfi jó üzletet remélve befogad ötven Európába érkező menekültet. A hatalmas summát viszont csak akkor kapja meg a norvég bevándorlási hivataltól, ha megfelelő körülményeket teremt az idegeneknek, de az épület közel sincs kész, és nem elég nagy ennyi ember számára. Ráadásul miközben az eltérő kultúrákból és szokásokból eredő problémákon próbál felülkerekedni, házas élete is válságba kerül.

Üdvözöljük Norvégiában!

Nem egy harsányan nevetős vígjátékra kell gondolni, de a jelenetek többségében számottevő a komikum. Akinek bejön a tipikus skandináv humor, jól fog szórakozni. Nem annyira a párbeszédek tartalma mulatságos, hanem inkább a zavarba ejtő helyzetek, melyek például abból fakadnak, hogy Primus nem ismeri (és nem is akarja ismerni) az iszlám különböző ágai közötti különbségeket. Vagy például ahogy hosszú köszöntő monológja végén veszi csak észre, hogy senki sem értette meg, amit mondott. Mindezt fűszerezi az a tény is, hogy Primusék menekültszállás helyett eredetileg családi farm tervével érkeztek volna erre a hófödte kietlen tájra, és erre a dühös felesége gyakran emlékezteti is őt. Tehát minden a finom skandináv abszurdra van kihegyezve: a kultúrák ütközését árnyaltan mutatja be a film, de a valóságban olykor komoly konfliktusokat okozó különbségek humorosan jelennek meg. Nem kell magyarázni, mennyire aktuális a téma, Rune Denstad Langlo mégsem politizál direktben. Ehelyett egy leegyszerűsített képet fest a helyzetről, s épp csak vázol olyan kérdéseket, amelyeket éppenséggel komolyan kellene vennünk. De nem tekinti feladatának a mély elemzést. Jól példázza ezt az a jelenet, amikor, miután a menekültek kedvenc focicsapata veszít, az egyikük dühösen kitöri az ablakot. Ez bírhatna idegenellenes mondanivalóval, de egyáltalán nem így jön ki. Itt csak az számít, hogy kitört az ablak, és Primusnak most ezzel is foglalkoznia kell az egyéb sok dolga mellett.

Üdvözöljük Norvégiában!

Érdekes hibrid ez az alkotás, mert egyszerre szól a menekültválságról és mégsem: a kulturális ütközésekből származnak a konfliktusok, de ha Primusék hoteljébe arabok helyett más távoli népek érkeztek volna, akkor sem alakultak volna nagyon máshogy az események. A második felétől már némileg döcög és vontatottá válik a cselekmény, mert mire odaérünk, lényegileg mindent elmondott a film, amit szeretett volna. Jóságot és együttérzést hirdet a másikkal szemben, de nem válik árnyalatlanná vagy túlontúl cukormázassá. Egy-két szócsatát a családtagok közt rövidebbre lehetett volna vágni, nem veszítettünk volna sokat, de összességében minden alapanyag jó arányban van. A norvég rendező kétségtelenül megcsillogtatja itt-ott direktori képességeit: a menekültek szócsöveként fellépő Slimane Dazi és Olivier Mukuta elég jók, a kamera is esztétikusan libben ide-oda a hotel folyosóin, a forgatókönyv kimunkáltságról tanúskodik. Egészében véve egy átlagon felüli mozi a könnyed, kellemes humorú és szomorkás végű Üdvözöljük Norvégiában!

 

Üdvözöljük Norvégiában! (Welcome to Norway)

Feliratos, norvég vígjáték, dráma 90 perc, 2016.

Rendezte: Rune Denstad Lango

Forgatókönyv: Rune Denstad Lango

Operatőr: Philip Ogaard

Vágó: Vidar Flataukan

Zene: Ola Kvernberg

Szereplők: Anders Baasmo Christiansen (Primus), Slimane Dazi (Zoran), Olivier Mukuta (Abedi),  Nini Bakke Kristiansen (Oda) Marianne Meloy (Heidi), Kristoffer Hjulstad (Pobel)

Országos bemutató: 2017. január 26.

Forgalmazó: Cirko Film

Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

nyomtat

Szerzők

-- Horányi Péter --

Horányi Péter az ELTE Filmtudomány Tanszék mesterszakán végzett 2019-ben. 2016 óta jelennek meg filmes kritikái és írásai. Érdeklődési területe az ezredforduló utáni magyar film, a dokumentum és a fikció határterületei, valamint a szerzőiség helyzete a kortárs filmművészetben. 2020-tól a MOME Művészettudomány PhD képzés doktorandusza.


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés