bezár
 

zene

2017. 06. 25.
Elkezdtem itteni underground zenéket hallgatni
Interjú Tim Atkinsszel, a The Luckies énekesével (Orfű, 2017. június 23.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A The Luckies frontembere angliai turnéjukról, kedvenc magyar zenekarairól, a közös zenehallgatás fontosságáról beszélt a prae.hu művészeti portálnak.

PRAE.HU: Most jöttetek haza az első angliai turnétokról, tudnál erről mesélni egy kicsit?

Fantasztikus élmény volt az egész zenekar számára. Nekem azért volt különösen fontos, mert félig angol vagyok, ott jártam suliba, ott is mindig zenéltünk, és nagyon jó volt a régi spanok előtt játszani. Kisebb klubokban léptünk fel, maximum 50-60-an voltak egy koncerten, de kapcsolatépítési szempontból nagyon jó volt. Az egészre úgy tekintettünk, mint egy közös nyaralásra, ami persze nagyon fárasztó volt, rögtön az első héten hat koncertet adtunk. Két egész napig ültünk a kocsiban, életre szóló élmény volt, nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért.

PRAE.HU: Azt mondtátok - és Orfűn hallhattuk is -, hogy a turnén átírtatok pár régebbi számot. Ennek mi az oka?

Tim: Az új számokat még nem akarjuk ellőni, de azért van pár szám, amit eléggé ununk már játszani. Vannak olyan dalok, melyeket minden héten többször el kell játszanunk, ezekbe belenyúltunk egy kicsit, és funkosabb aláfestéssel próbáltuk meg őket átdolgozni.

PRAE.HU: Ezek szerint írtok új számokat. Ezen kívül terveztek még valamit, esetleg egy EP-t, single-t, vagy videoklipet?

A nagylemezt sajnos mindannyian csalódásnak éltük meg, kicsit elsiettük a végén, mert minél hamarabb ki akartuk adni. Mostanra megtanultuk, hogy sokkal több időt kell tölteni a számírással, kell, hogy érjenek a dalok, úgyhogy most - ami a közönségnek nem annyira jó -, nem akarunk olyan gyorsan kiadni újakat. Inkább várunk, hogy legyen valami koherens és koncepciózus anyag. Lesznek single-ök is, az egyik reményeink szerint pár héten belül meg is jelenik, amihez később klip is jön… de nem sietjük el ezt sem.

PRAE.HU: Az LP-vel már nagyobb színpadokon játszhattok, mint régen. Miben más ez, mint tavaly a fesztiválok kisebb színpadain, vagy akár a klubokban zenélni?

Tavaly is nagyon szerencsések voltunk, például a Szigeten is egy nagyon jó színpadon játszottunk. Viszont idén már nyilván több a fesztivál, összességében nagyobbak a színpadok, úgyhogy egyértelműen úgy érezzük, hogy megléptük a szintet.

PRAE.HU: Nagyon sokféle cover-t hallhatunk tőletek, a Black Magic Woman-től - amihez session videó is készült - egy izlandi együttes, a Kaleo egy számáig. Hogy választjátok ki azokat a dalokat, amiket feldolgoztok?

Egy zenekarban nagyon fontos hogy közösen is hallgassunk zenét, mi ilyenkor döntjük el, hogy egy számot muszáj játszani. A Kaleot Springerék mutatták, de azóta én is nagyon szeretem őket. A Black Magic Woman-t pedig egyszerűen imádjuk játszani.

Tim Atkins koncerten

PRAE.HU:Meghallgattok még valakit ma este?

Springerrel fellépünk még a Mongooz and the Magnet nevű zenekarral, azt mindenképpen megvárjuk. Éjfél körül lesz, addig még bóklászunk, bele-belehallgatunk mindenbe, igazából ahol van zene, arra kíváncsiak vagyunk.

PRAE.HU: Milyen magyar előadókat hallgattok szívesen?

Be kell valljam, hogy én egész életemben inkább angol és amerikai zenéket hallgattam. Most, amióta két éve ismét Pesten élek, elkezdtem az itteni underground zenéket hallgatni. Nyilván a Middlemist Redet és a Fran Palermot imádom, mind emberileg, mind zenei téren zseniális, amit csinálnak. Nagy kedvencem még a Meteo, szerintem Maxim hatalmas dolgokat alkot.

PRAE.HU: Van egy céged,a Budapest Open Mic Nights…ezt mikor kezdted el csinálni, honnan jött az ötlet?

Az egészet 2012-ben kezdtem. Angliában jártam suliba, nyaranként viszont hazajöttem, és nagyon nem vágtam, hogy milyen zenék vannak itthon, hol tudnék fellépni szólóban. Úgy gondoltam, hogy elkezdek egy koncertsorozatot, aztán amikor visszaköltöztem, sokkal több időt tudtam rá fordítani. Szerencsére úgy tűnik, hogy sok embernek bejön a koncepció - ami Angliában tényleg működő dolog -, mi azért egy kicsit másként csináljuk, az egész showcase jellegűbb, megválogatjuk a fellépőket. Próbálunk a tehetséges fiataloknak színpadot adni, azoknak is, akiknek esetleg nincs még egy full set-jük, csak három-négy számuk.

PRAE.HU: Még egy kérdés az Open Mic Nights-ról: lesznek mostanában egyestés, rövidebb koncertek, esetleg nyári fesztivál?

Most a suli és a Luckies mellett nincs rá olyan sok időm, reméljük, szeptembertől megint jobban beindul… két hetente vagy havonta lehetne valami kisebb klubban.

PRAE.HU: Szoktatok az egész együttessel koncertekre, vagy fesztiválokra járni?

Olyan fesztiválokra nem igazán szoktunk menni, ahol nem lépünk fel, már csak azért sem, mert nagyon fárasztó a fesztiválszezon, inkább otthon a csöndben meditálunk. Viszont koncertekre évközben járunk, a Parazollal nagyon jóban vagyunk, őket meg szoktuk nézni, Middlemist Red, Palermo, ami éppen van.

PRAE.HU: Mikor érzitek úgy, hogy tényleg nagyon jól sikerült egy koncert?

Ez több dologtól függ. Egy az, hogy mi mennyit hibázunk, bár ez szerencsére mostanában már egyre kevesebb, a másik meg maga a közönség. Nyilván az is számít, hogy mekkora a koncert, de fontosabb, hogy ők mennyire élvezik, mennyire táncolnak, éneklik a számokat. Mindig nagyon jó érzés látni, hogy tudják a szövegeket, amiket írtam. Mondhatjuk azt, hogy nagyobb színpadokon alapvetőek jobb zenélni, de ha van egy kisebb klub, ahol jó az atmoszféra, és érdekli az embereket, amit csinálunk, akkor azt is abszolút jónak könyveljük el.

PRAE.HU: Mi inspirálja a szövegeket, hogy írod őket?

Már akkor elkezdek énekelni a számra, amikor írjuk, aztán ha van valamilyen mondat, vagy sor, ami tetszik és illik a hangulatához, akkor azon dolgozom tovább. 

Fotó: Balogh Berta

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Franciska --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés