bezár
 

film

2018. 05. 16.
Következő megálló: Miloš Forman tér
Teret neveznek el Milos Formanról Prága központjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Következő megálló: Miloš Forman tér Milos Forman térnek fogják hívni a prágai Óvárosban álló Intercontinental szálloda előtti teret. Az eddig csak piazetaként emlegetett, nem túl nagy terület elnevezéséről a városi tanács döntött keddi ülésén.

A cseh származású Oscar-díjas amerikai filmrendező 86 éves korában április 13-án hunyt el, Prága városa ezzel kíván tisztelegni emléke előtt.

Forman a Prágáról keletre fekvő Cáslav kisvárosban született, de élete és alkotásai leginkább a fővároshoz fűzik. A hatvanas évek elején Prágában végezte el a színművészeti főiskolát (FAMU), és első, egész estét betöltő játékfilmje, a Fekete Péter szintén a Moldva-parti metropoliszban játszódik.

"Már egy évvel ezelőtt a város tiszteletbeli polgárává választottuk, bár a címet sajnos már nem tudta személyesen átvenni. Ezért nagyon örülök, hogy legalább így tiszteleghetünk emléke előtt. Egész életében sokat tett Prága és a Csehország jó hírnevéért, ezért megérdemli, hogy a városközpont egy fontos tere a nevét viselje" - jelentette ki Adriana Krnácová, a város főpolgármestere.

Forman és Tom Hulce az Amadeus forgatásán

Milos Forman, aki a prágai tavaszként ismert 1968-as reformfolyamat erőszakos letörése után távozott Csehszlovákiából az Egyesült Államokba, jórészt Prágában forgatta az 1984-ben bemutatott Amadeus című filmjét is, amely nyolc Oscar-díjat kapott. Alkotásai Magyarországon is ismertek és népszerűek.

A világhírű filmrendező háromszor nősült. Első házasságából származó két fia, Petr és Matej ikrek, színházzal foglalkoznak és Prágában élnek.

nyomtat

További írások a rovatból

Zurbó Dorottya: Könnyű leckék
Interjú Nemes Jeles Lászlóval, az Oscar-díjas Saul fia és a Velencében bemutatott Napszállta rendezőjével
Luca Guadagnino: Suspiria – 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Rawson Marshall Thurber: Felhőkarcoló

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare leporolva Shakespeare leporolva
Beszélgetés Závada Péterrel színházi Shakespeare-átírásokról
art&design

A portéka portréja A portéka portréja
Vachter János: Market – Reloaded
irodalom

Marad a puszta hang Marad a puszta hang
JAK műfordító-tábor 2018, hetedik nap
art&design

Art Market, Budapest, 2018 Art Market, Budapest, 2018
Beszámoló Közép-Európa legjelentősebb művészeti vásárának sajtótájékoztatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés