bezár
 

zene

2011. 04. 12.
Clan of Xymox és Mesh
2011. május 21., Dürer kert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Clan of Xymox és Mesh Kulturális mumifikálódás helyett a hónap ajánlata ezúttal melankolikus aprítás és modern gótikus romantika, de vigyázat: a kórosan érzékeny rituális elektronika rajongók fokozottan veszélyeztetettek a rohamszerű haláltánc-produkálás miatt.
Meg kell nyugtatnom azokat, akik aggódtak, hogy 2011 nyári felezője felé közeledve a setét szintetizátorok és nyomott riffek vészes kiszáradása fenyeget. Ugyanis a Black Head Agency és a Pluswelt májusi nagydobásával a Dürer kertben fogadjuk a holland Clan of Xymox és az angol Mesh zenekarokat, minden kontinentális goth atyját illetve kedvenc szintipopját. Összesen fél évszázados tapasztalattal a hátuk mögött az idei tavasz élményekben egyik legvastagabb és legprofibb koncertje elé nézünk.

Noha a Clan of Xymox (korábban Xymox) személyi állományában és elektronikus adalékai híján nem ugyanaz az együttes, mint amely 1981-es megalakulásakor indult hódító útjára, Ronny Moorings betonbiztos viszonyítási pont a goth zene történetében. Legfőbb karakterisztikuma, hogy kiválóan csinál lágy, bánatos, ám íves rockzenét, ír szolid szuicid szövegeket és keveri ezt elektronikus/ambient elemekkel: összefoglalva mindent, amiért az érettebb setétruhás huszonévesek odavannak. Valljuk be, ez olyannyira erős, jellegzetes légkörrel bír, hogy feltételezem, ez a Black Head Agency-koncert sem lesz gyászosan egyszínű, sőt:

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/y47PxC9u6Kc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Clan of Xymox – Back Door

<iframe title="YouTube video player" width="420" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/scG0t8PXn4g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mesh – Leave You Nothing

A Meshről pedig pláne nem feltételeznénk a környezet melankolikus egysíkúságát: bánat és fenség mellett itt alkalmanként tomboló düh és tisztes adag feszültség is ül a zenén. Ami nem csak jó párosítást jelent, de alternatívát is a – reményeink szerint – sokszínűséget preferáló közönségnek. S ezzel itt fel van adva a feladat: az igényes zenéket kedvelőknek el kell jönniük, meg kell tapasztalniuk ezt is, azt is – a rajongókról pedig nem beszélek, nekik már úgyis megvan a jegyük.

Helyszín: Dürer kert, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Időpont: 2011. május 21., 20:00
Belépő: a helyszínen 6500 HUF, elővételben április 14-ig 3900 HUF, május 20-ig 4900 HUF
Elővételi helyek:
Metro-nóm, Ticketportal
Szervezés: Black Head Agency
nyomtat

Szerzők

-- Sárosi Ádám --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés