bezár
 

zene

2011. 05. 16.
Lezajlott a Mute Fesztivál Londonban
Recoil, Nitzer Ebb és speciális vendégekkel kiegészült Erasure a Roundhouse-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lezajlott a Mute Fesztivál Londonban A kultikus Mute Records kiadó számos régi nagy és feltörekvő fiatal művésze adott egymásnak és a népes közönségnek a hétvégén randevút, a londoni Roundhouse-ban. A Short Circuit által szervezett fesztivál az év egyik zenei ínyencségének ígérkezett.
A Short Circuit Electronic Music Festival részét képező idei Mute Fesztivál már tavaly beharangozásra került az Interneten. Résztvevőinek impozáns névsorát pedig ez év februárjában ismerhették meg az érdeklődők, és az impozáns lista láttán az ínyencek már el is kezdhették nyalogatni a szájuk szélét. Olyan neveket olvashattunk ugyanis a tervezett line up-ban, mint a Recoil, a Nitzer Ebb, az Erasure, vagy a Laibach - hogy az élő fellépők díszes névsorát idézzem. Rajtuk kívül DJ-k (Daniel Miller /a kiadó feje/, Danny Briottet /Renegade Soundwave/), filmvetítések, installációk és beszélgetések voltak hivatottak a programot színesíteni.
Mute @ Roundhouse
Persze, sejteni lehett, hogy a "special guest"-ként feltüntetett Alison Moyet nem véletlenül lép fel pont egy napon Erasure-ös ex-kollégájával, Vince Clarke-kal, valamint az is várható volt, hogy a Mute kiadó legnagyobb "fejőstehene", a Depeche Mode is képviselteti magát - legalább egyik tagja révén - a rangos rendezvényen.

Ezek a sejtések szépen be is igazolódtak május 13-a és 14-e estéjén, a londoni Roundhouse-ban.

A királyi esküvő körüli felhajtást ugyan nem überelte a Mute-hívők találkozója a Camden városrészben található legendás Roundhouse koncerttermében, de így is rengeteg zenerajongó gyűlt össze az elektronikus zene nagyjait ünnepelni.

Az első este legemlékeztesebb momentuma egyértelműen az volt, amikor a nálunk is járt Recoil (Alan Wilder szóló-projektje) koncertjének fináléjába becsatlakoztak egy kis örömzenélésre a (szintén nemrég Magyarországon koncertezett) Nitzer Ebb tagjai.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/Qb6im4rP0uw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A DJ-pultban aznap éjjel Moby-t, Richie Hawtint és a Mute Records alapítóját, Daniel Millert üdvözölhették az egybegyűltek.

A szombat este elsősorban Vince Clarke egykor volt és most is élő projektjeiről szólt.

Beigazolódott a sejtés, hogy ha Alison Moyet és Vince Clarke ugyanaznap egy épületben tartózkodnak, akkor annak egy mini Yazoo-koncert lesz a vége. Így is történt.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/kB40hh_XNLo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A "Depeche Mode után is van élet" mottó jegyében tevékenykedő Clarke egy még kérész-életűbb projektjét, az Assembly-t is sikerült megidézni aznap a Roundhouse-ban. Az aranytorkú Feargal Sharkey sokak örömére és legalább akkora meglepetésére elénekelte a '80-as évek egyik népszerű balladáját, a Never Never-t.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/0ElL-0WtxDQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A frontember-főszerep persze Andy Bell-é volt, aki hamarosan a Popstar To Operastar című brit TV-műsor vendége lesz, az A-hás Morten Harkettel karöltve.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/jN8hdqle_B8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A szombati nap méltó zárásáról két "sztár DJ" gondoskodott - így Martin Gore és Andy Fletcher által a Depeche Mode jelenlegi tagsága is képviseltetve volt a Mute Feszten.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/4dWk1tYStIo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/pX0pqeAmK3Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A rövid összefoglalómban meg nem említett további fellépőktől, vendégektől ezúton is elnézést kérek, de igyekeztem a legunikálisabb momentumokat kiragadni erről a kétnapos fesztiválról, mellyel azt hiszem, méltóképpen ünnepelte meg bő 3 évtizedes fennállását a Mute Records.

Reméljük, még sok éven keresztül örvdendeztet meg minket Daniel Miller kiadója a jobbnál-jobb zenékkel. És persze, ezt a fesztivált is jó volna viszontlátni egy remek DVD-kiadvány formájában.
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés