bezár
 

irodalom

2011. 09. 07.
Bezár a szentendrei Pest Megyei Könyvtár?
Civil szervezkedés a szentendrei Pest Megyei Könyvtár megmentéséért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén júniusban kapott szárnyra a hír, hogy a pest megyei közgyűlés előterjeszti a Pest Megyei Könyvtár dolgozói közel felének elbocsátását, a csökkentett nyitva tartást és a szolgáltatások körének szűkítését – mellyel tulajdonképpen el is lehetetlenítik a könyvtár működését. A súlyos következményekkel járó döntés hátterében az anyagi gondokkal küzdő, és anomáliáktól sem mentes Pest Megyei Önkormányzat, valamint a Szentendrei Önkormányzat régtől öröklött vitája áll.
Az Új Szentendrei Hírlap június 25-i számában közölték először a hírt, miszerint a Pest Megyei Önkormányzat arra kérte a szentendrei önkormányzatot, 37 millió forinttal járuljon hozzá a Pest Megyei Könyvtár (PMK) idei működési költségvetéséhez, hogy a költségek 50-50°%-os megosztásával közösen működtessék a könyvtárat. A kérésnek jogalapja is volt, hiszen közintézményrõl lévén szó, a városnak is törvényben rögzített kötelessége (az 1997. évi CXL. törvény alapján) ezt a szolgáltatást biztosítani. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény ugyanis előírja, hogy „A települési és a megyei könyvtári ellátás biztosítása a helyi önkormányzatok kötelező feladata.” (Ugyanakkor a vita hátterében más, még az 1975-ös megalakulás óta folyó jogi és tulajdonosi kérdések is állnak, melyről részletesen beszámolt a Szentendre Hírek.)
 
Ám a Szentendrei Önkormányzat a megye kéréséről elutasító határozatot hozott júniusban: indoklásuk szerint a könyvtár működtetésére nincs a költségvetésben fedezet. A kialakult patthelyzet komoly veszélybe sodorta a könyvtárat: válaszképp ugyanis a megyei gyűlés  augusztusi ülésén napirendre tűzte, hogy a könyvtár jelenlegi harminckettő dolgozója közül tizennégyet elbocsájtsanak, a nyitva tartás és a szolgáltatások körét pedig csökkentését – ezzel spórolva meg a hiányzó összeget.
 
Biczák Péter, az intézmény vezetője ezután több helyütt azt nyilatkozta, hogy ez a megoldás csupán látszólagos, hiszen a könyvtári feladatok színvonalas ellátásához már most is kevés az ember. A létszámcsökkentés és a szolgáltatások körének szűkítése tulajdonképpen a könyvtár ellehetetlenítését jelentené, nem beszélve arról, hogy a könyvtár épületében számos más kulturális esemény is zajlik egészen az esti órákig, melyek ezzel szintén veszélybe kerülnének. Nádor Ildikó, a PMK igazgatóhelyettese azt is elmondta, hogy így a könyvtárban már “Csak a kölcsönkönyvtári funkció maradna meg, nem folyna például tudományos munka, helytörténeti kutatás, és megszűnne a könyvtár információs központ funkciója” is. Pedig a közkönyvtárban, mely egyben szentendre helytörténeti gyűjteményét is gondozza, az egyre növekvõ internethasználat ellenére is évrõl évre nõ a beiratkozott olvasók száma. A tavalyi év statisztikája szerint 7019 regisztrált taggal rendelkezik, 160.000 dokumentumot kölcsönztek ki, és 119.026-an fordultak meg a könyvtárban.(Forrás: http://szevi.hu/archivum/szevi11_27.pdfA könyvtár teljes állománya több mint 170.000 dokumentum. Mintegy 160.000 könyv, 3500 videó, 6000 hanglemez, CD, hangkazetta, hangoskönyv, 900 CD-ROM, 1200 DVD található meg benne, s emellett jelentős az 1945 előtti megjelenésű könyvállomány is. (Forrás: http://www.facebook.com/pmkszentendre?sk=info)

Nyár közepén még az is lehetségesnek tűnt, hogy a könyvtárat Érdre költöztetik, ami nagy felháborodást keltett a 25.000 lakosú, több iskolával és gimnáziummal is rendelkező város lakóiban. Később a hírt cáfolta a megyeháza sajtófőnöke, Ambrus András. Ugyanakkor kiderült, hogy a könyvtári ingatlant mintegy 600 millió forintos banki keretbiztosítéki jelzálogjog terheli, a hitelszerződés pedig 2014-ben jár le.
 
Az elköltöztetés, majd a "racionalizálások" híre a forró nyár ellenére is aktivizálta a szentendrei és megyei könyvtárlátogatókat, akik Szentendre polgármesteréhez fordultak segítségért. A fórum után Dr. Dietz Ferenc polgármester is felemelte szavát a közgyűlésen, melynek hatására Pest Megye Közgyűlése azt a döntést fogadta el, hogy amennyiben 2011. szeptember 30-ig nem sikerül megegyezni arról, hogy a Pest Megyei Könyvtár működési költségének 2011. év hátralévő időszakára eső 50%-át, azaz 9.250.000.- Ft-ot a Közgyűlés megkapja, úgy végrehajtják a korábban már említett “racionalizálásokat” .
 
Természetesen a könyvtár nehéz helyzete már korábban is szembetűnhetett az olvasóknak, hiszen a központi telefon már hónapok óta ki van kapcsolva, helyette egy mobilszámon kérhettek segítséget a könyvtárosoktól. Emellett az eddig naprakészségéről és igényes gyermekkönyvtáráról is híres könyvtár az idei évben egyetlen könyvet sem tudott megvásárolni, az állomány növeléséhez az olvasókhoz fordult segítségért.

Hogy a könyvtár bezárása milyen nagy mértékű veszteséget jelentene a kistérség számára, jól mutatja a civil szféra aktivizálódása. A gyermek- és felnőttkönyvtár látogatói a város különböző pontjain aláírásgyűjtésbe kezdtek, Tóth Zsuzsanna szentendrei vállalkozó pedig pénzadományt ajánlott fel a Szentendrei Könyvtárkultúráért Alapítvány számára, mely a Pest Megyei Könyvtár alapítványa, ezzel is ösztönözve a többi lakost az anyagi tehervállalásra.

A kezdeményezésekhez csatlakozva Szentendre polgármestere, meghirdette az „Én könyvem a Mi könyvünk”, valamint a „Fogadj örökbe egy könyvet” programokat, továbbá felhívást tett közzé, melyben a kistérség és Szentendre lakosait arra ösztönözte: még többen iratkozzanak be a könyvtárba. Hamarosan jótékonysági estet is rendeznek, melynek bevételét a könyvtár további működésének biztosítására fordítják. S mivel a PMK a Kistérség több településén is mozgókönyvtári ellátást működtet, ezért Dr. Dietz Ferenc ezeket az önkormányzatokat is megkereste a segítségnyújtás érdekében.

 
Ugyanakkor félő, hogy a 2011. szeptember 8-i önkormányzati ülésen a képviseleti tagok a júniusi üléshez hasonlóan, költségvetési hiányra hivatkozva nem szavazzák majd meg a kialkudott 9.250.000 Ft-ot, ezt az összeget pedig a legelszántabb civil szervezkedés sem fogja tudni előteremteni. Akkor pedig nagy eséllyel bezár a szentendrei Pest Megyei Könyvtár. 

Ha csatlakozna a könyvtárbezárás elleni civil kezdeményezéshez, lájkolja a könyvtár Facebook-oldalát
nyomtat

Szerzők

-- Balázs Eszter Anna --


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés