bezár
 

zene

2008. 07. 25.
Zene az esőben - vendégszereplő magyarok a Városligetben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lendvay József hegedűművész volt a legelső, aki Stradivari-hegedűjét a hóna alá kapva menekült fedél alá az eső elől a vajdahunyadvári koncertsorozat egyik előadásán. "Nagyon vigyáznom kell erre a négymillió euró értékű hegedűre" - magyarázta az esőszünetben a muzsikus, aki külföldön él, így ritka alkalomnak számít, hogy Magyarországon "vendégszerepel".
 Az idei nyári városligeti zenei fesztiválon több koncerten lógott az eső lába, és már esőnapi előadást is be kellett iktatniuk a szervezőknek. A mostoha időjárás ellenére azonban csaknem teltházasak a koncertek, annyira közkedvelt a Vajdahunyadvár romantikus díszletei közötti zenei eseménysorozat. Lendvay József, a virtuóz hegedűművész egyike azoknak a zenészeknek, akik vonzzák a hallgatóságot, hiszen ritkán koncertezik Magyarországon.

"Négy éve Berlinben élek, a Sony-val van lemezszerződésem, és most készítjük el második lemezemet" - mesélte, miközben megmutatta a "csak használatra kapott" Stradivariját. "Az ilyen hangszer valakinek jó befektetés, évről évre többet ér a tulajdonosának, aki nekem adta oda használatra" - jegyezte meg, de a tehetős befektetőt, mecénást nem nevezte meg.

Lendvay József az év nagy részében német városok, Saarbrücken, Mannheim zenekaraival, vagy az Egyesült Államoktól Japánig külföldön koncertezik, és - mint mondta - ezért szinte kiesett a hazai zenei életből. Így neki is kiemelkedő alkalom, ha a Fesztiválzenekartól vagy, mint most, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekartól kap felkérést.     

"Itt születtem, szentimentális érzelmek ébrednek bennem, ha vajdahunyadvári koncerteken fellépek, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az itteni koncerten a hallgatóság 80 százalékát külföldiek teszik ki" - jegyezte meg a művész, aki Mozart két művében is közreműködött egy izgalmas ligeti koncerten. Az izgalom oka részben az a bizonytalanság volt, hogy, megrendezhető-e a koncert az esőre hajló időben, emellett azonban az is lázba hozta a közönséget, hogy Lendvay néhány perces gyakorlás után hegedűről brácsára váltott. "Kell egy kis idő, amíg az ember átáll a nagyobb méretű, nagyobb távolságokat követelő brácsára" - magyarázta a művész.

Berkes Kálmán - az egyik legsokoldalúbb magyar zenész, aki egyebek között kamarazenél, mesterkurzust tart és zenekart is vezet - szintén "kultúraközvetítő missziót" tölt be nyaranta: Japánból látogat haza és koncertezik szinte naponta. Tizenhét éve Japánban él, a Musashino zeneakadémia tanáraként, egyben az ottani zenekar vezetőjeként dolgozik.

Két ízben is elhozta Magyarországra a japán zenekart, emellett a 2001-ben alapított Tokyo-Budapest Ensemble fúvószenekarral is többször felléptek idehaza. "A +Budapest+ én vagyok az együttesben, amely fiatal japán fúvósokból áll"- mondta Berkes Kálmán, megjegyezve, hogy a magyar közönség nagyra értékeli fellépéseiket, méltányolja az európai zenét befogadó, a tökéletességre törekvő japán zenészek igyekezetét.

"Magam arra törekszem, hogy tanárom, Kurtág György szakmai igényességét képviseljem Japánban is, és mindenhol, ahol csak fellépünk" - hangsúlyozta Berkes Kálmán, aki azért hozzátette, hogy szeretne magyar zenekarokkal is komolyabb kapcsolatot kiépíteni, olyat, ami például most alakulhat ki a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarral. Mint mondta, akkor egyszer talán majd nem vendégszereplőként léphet fel a hazai zenei fesztiválokon.

A vajdahunyadvári koncertsorozatra még három hétig várják a közönséget hétfőnként és csütörtökönként. Népszerűnek ígérkezik a Budapest Ragtime Band és a Hot Jazz Band koncertje a Four Fathers együttes vendégszereplésével: az esten a ragtime-tól a swingen át a régi magyar slágerekig hangzanak el dalok július 28-án. Újdonság lesz a Budapest Szaxofon Kvartett fellépése a Mendelssohn Kamarazenekarral; a kvartett Rimszkij-Korszakov-, Bernstein- és Gershwin-átiratokat ad elő július 31-i koncertjén. Különleges zenei csemegével szolgál a Javier Galiana and Spice Berberechos klasszikus felállású spanyol dzsesszegyüttes is, amely flamenco zenével zárja augusztus 14-én a koncertsorozatot.

nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés