bezár
 

art&design

2011. 10. 25.
A hónap műtárgya az MFM-ben egy madár alakú edényke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy gyermek deszkakoporsójából került elő az M43-as ásatáson az a madár alakú edényke, amely a hónap műtárgya lett a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás-sorozat célja, hogy a közönség folyamatosan láthassa az M43-as ásatáson előkerülő régészeti ritkaságokat, különleges kincseket.
Valószínűleg kultikus szertartás kellékeként került egy gyermek sírjába az a madár alakú, egyedi kerámiaedény, melyet a Móra-múzeum régészei tártak fel az M43-as ásatás során. A Szeged-Makó közötti szakaszon, Óföldeák határában megtalált edény a szarmata korból származik. Egy családi sírcsoport egyik sírjában, egy deszkakoporsóba temetett gyermek mellett leltek rá, a sírt a Kr. u. 4-5. század környékén áshatták.
A hónap műtárgya az MFM-ben egy madár alakú edényke
A különleges lelet korongon készült, és egy madarat formáz. Az edény letört feje az ásatás során nem került elő, azonban az állat testét sekélyen bekarcolt minta díszíti, ami a madár tollazatát imitálja. A madár alakú edények hasonló típusai rendkívül ritkaságnak számítanak, melyek szorosan kapcsolódtak a közösség hitvilágához.

A hónap műtárgya kiállítássorozat keretein belül minden hónapban egy-egy kiemelkedő tárgyat mutat be a Móra Ferenc Múzeum az M43-as ásatás leletanyagából. A kiállítás célja, hogy a régészeti feltárás során előkerülő kivételes tárgyakat, emlékeket is folyamatosan láthassa a nagyközönség.
nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés