bezár
 

art&design

2008. 08. 03.
Német múzeum internetre tette Hitler műgyűjteményét
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Adolf Hitler művészeti gyűjteménye - amelynek a "Führer" saját múzeumot álmodott Ausztriában - most fölkerült az internetre.

prae.hu

A berlini Német Történeti Múzeum elhatározta, hogy a különleges "Linz Gyűjteményt" hozzáférhetővé teszi az érdeklődőknek online katalógus formájában. Ezzel segíti a nézőket, hogy megértsék több mű bonyolult és sokszor tragikus történetének hátterét - mondta Rudolf Trabold, a múzeum szóvivője. 

"A speciális Linz Projekt teljes festményadatbázisa most már az interneten található" - tette hozzá. Hitler ezeket a munkákat a késői 1930-as évektől a II. világháború végéig vásárolta, de leginkább családoktól eltulajdonította. Az volt a terve, hogy a gyűjteményt a háború után Ausztriába, Linzbe viteti, megfelelő múzeumot alapítva hozzá.

A Hitler-gyűjtemény egy sóbányában elrejtve vészelte át a háborút, majd a győztes szövetséges csapatok elkobozták az egészet. A szövetségesek lefotózták és katalogizálták mind a 4731 darabot: festményeket, szobrokat, bútorokat, porcelánokat, szőnyegeket. Az elmúlt 60 év alatt az anyag szétszóródott Németországban, vagy szerte Európában. Most, hogy minden fölkerült az internetre (www.dhm.de/datenbank/linzdb), tájékozódhatnak róla a művek esetleges tulajdonosai vagy helyi múzeumok.

A berlini múzeumi szóvivő szólt arról is, hogy ez a gyűjtemény különleges ablakot nyit a náci művészetpolitikára. Hitler a bécsi művészeti akadémia hallgatója volt és levelezőlapokat is illusztrált, javarészt XIX. századi német és osztrák festők műveit gyűjtötte össze.

A gyűjtemény több olyan német munkát tartalmaz, amely Hitler uralma idején született, de a korszak meghatározó festői, mint Max Ernst vagy Paul Klee alkotásai közül egyetlen darab sincs a kollekcióban, mert a nácik degeneráltnak tartották az ő művészetüket.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés