bezár
 

építészet

2008. 08. 05.
Megkezdődött a 41. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött a 41. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem A történelmi városmagok közterületeinek megújítását állította szakmai előadásainak középpontjába a Szombathelyen hétfőn megkezdődött 41. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem.

prae.hu

A történelmi városmagok városaink identitásának fő hordozói, melyek azonban növekvő forgalmi terhelésnek vannak kitéve, és az értékes épületállomány nagyobb része is felújításra szorul - hívta fel a figyelmet köszöntőjében Meggyesi Tamás professzor, a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Tanácsának elnöke. Szavai szerint az idei témaválasztással "jó időben és jó helyen" irányítják rá a figyelmet a történelmi városcentrumok megújításának szükségességére.

Az európai városok többségében ezeken a helyeken csaknem mindenütt megoldották az átmenő forgalom kiiktatását, a közúti forgalom csillapítását, egyben jelentős rehabilitációs programokat valósítottak meg annak érdekében, hogy a városmagokat visszaadják a gyalogosoknak, élhetőbbé tegyék és értékeiket megőrizzék.

Magyarországon az utóbbi másfél évtizedben gyorsultak fel az ilyen jellegű programok, amelyek keretében számos városban nemcsak az épületállomány, hanem a közterületek, terek és utcák megújítására is sor került. A közterületek megújítása napjainkban már a legfontosabb városfejlesztési feladatok közé tartozik. A szakmai előadások keretében a résztvevők pécsi, debreceni, váci, kaposvári, szegedi és szombathelyi példákkal ismerkedhetnek meg.
 
A történelmi városközpontok rehabilitációjának témakörét a nyári egyetemen 150 résztvevő igyekszik körüljárni: építészek, városépítészek, polgármesterek, városigazgatatási- és városüzemeltetési szakemberek, valamint városvédő civil szervezetek képviselői. A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek immár hagyományosan több külföldi hallgatója is van, az idén  Olaszországból, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából és Szlovákiából érkeztek.

A szombatig tartó nyári egyetem nyitóelőadását Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára tartotta, aki elmondta: a város-rehabilitációnak nincsenek európai szabályai, egyfajta koordináció a szakminiszterek szintjén valósul meg. Ezzel együtt az unióban is kiemelt kérdésként kezelik a történelmi városmagok értékeinek megóvását.

Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke előadásában úgy fogalmazott: egy történelmi városmag esetében ugyanúgy megóvandó érték lehet a településrész utcaszerkezetének megőrzése, mint az utcakép, vagy az egyes épületek egyedi részletei.

A Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem hagyománya az is, hogy a résztvevők szakmai kirándulást tesznek egy-egy szomszédos országban. Pénteken Grazba látogatnak el, ahol a történelmi városmag rehabilitációját tanulmányozzák.

Bővebb információt a Nyári Egyetemről programjairól itt vagy itt talál.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés