bezár
 

film

2008. 08. 05.
Kevés az esély a filmstúdió felépítésére Pécsett
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kevés az esély rá, hogy megépül a Sas Tamás nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió a volt mecseki szénosztályozónál Pécsett, mivel a területre egy másik befektető foglalót tett le a közelmúltban - mondta a vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója.
 A vevő a vagyonkezelővel már előszerződést kötött a héthektáros terület megvásárlására, és a közelmúltban 48 millió forintot kifizetett a 280 millió forintos vételárból. Azt tervezi, kómaközpontot építtet az ingatlanon. Ez azt jelenti, hogy a filmstúdió csak akkor épül meg Pécsett, ha a szerződés nem jön létre, vagy másik helyet találnak neki - mondta el Varga Péter.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy először két évvel ezelőtt került szóba a filmstúdió terve, ő maga egyszer találkozott Sas Tamással, aki 150 millió forintot ajánlott a területért. Ezen kívül azonban csak nyilatkozatok hangzottak el az elképzelésekről, "a vevő részéről érdemi megkeresés nem történt".

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere idén januárban jelentette be, hogy Filmstúdió és médiaközpont épül Pécsett: a mintegy kétmilliárd forintból, 2009-re megvalósuló fejlesztés színvonalas helyszínt biztosít a hazai és délkelet-európai filmgyártásnak.

Hozzátette, a beruházó, a Sas Tamás filmrendező nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió a volt mecseki szénbányák hét hektáros területén építkezik majd. Ennek keretében felújítja az egykori szénosztályozó és villamos üzem ingatlanait, s egy új kiszolgáló épületet is emel. A projekt költségeinek több mint a fele magántőkéből és hitelből, fennmaradó része a Pólus program európai uniós és hazai forrásaiból valósul meg.

Az új komplexum lehetővé teszi kisebb, független stábok működését, produkciók letelepülését, Pécs és környékének helyszínként való bevonását a forgatásokba. A stúdió a délkelet-európai filmgyártás egyik magas technikával felszerelt, színvonalas helyszínévé válhat, amely infrastruktúrát biztosít ahhoz is, hogy a magyar produkciók egyenrangú félként bekapcsolódjanak a globalizálódó nemzetközi filmiparba - jegyezte meg.

Tasnádi Péter szólt arról is, hogy a beruházó reményei szerint a filmstúdió vonzereje a nemzetközi versenytársakhoz képest a versenyképes, megbízható árakban, a magas minőségében, a külső környezet adottságaiban, a komplex szolgáltatásban és a környezettudatosság képviseletében rejlik majd. Kitért arra is, hogy a központ multifunkcionális terei forgatási időszakon kívül kulturális és egyéb rendezvényeknek adhatnak otthont.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés