bezár
 

art&design

2008. 08. 06.
Sarló és kalapács: trend vagy politika?
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sarló és kalapács: trend vagy politika? Politikai véleménynyilvánítás, vagy egyszerűen öltözködési trend, Oroszországban mindenesetre terjed sarló-kalapács. A pólóra vasalt Che Guevara, vagy az Árpád-sáv "divatjához" hasonlít a jelenség? Az oroszok utánajártak.
A sarlót és kalapácsot, a letűnt szovjet rezsim jelképét mostanában olyan sok pólón és más ruhaneműn látni Oroszországban, hogy egy kutatóintézet szükségesnek látta tisztázni, vajon ez politikai hangulatot tükröz-e, vagy egyszerűen csak divat.

A felmérés eredményét a Novije Izvesztyija című lap ismertette kedden: eszerint a válaszadók 80 százaléka puszta divatot lát a szovjet jelképekben, s csupán 13 százalék véli úgy, hogy viselésük politikai véleménynyilvánítás. 

Jelena Baskirova, a kutatóintézet vezetője a felmérés eredményéhez hozzáfűzte: az egész világon divatba jött a sarló és kalapács, s az orosz fiatalok csupán erre a trendre reagálnak. Baskirova szerint a kommunista ideológiát Oroszországban nem sokan tekintik a magukénak, különösen nem a fiatalok, akik pedig a sarlós-kalapácsos holmik főleg viselői.

Na de mit szólnánk mi, magyarok, ha mondjuk piros-fehér csíkos póló kezdene terjedni, nem beszélve későbbi/korábbi átpolitizált szimbólumokról? Még hogy "divat"...
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés