bezár
 

art&design

2008. 08. 06.
Sarló és kalapács: trend vagy politika?
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sarló és kalapács: trend vagy politika? Politikai véleménynyilvánítás, vagy egyszerűen öltözködési trend, Oroszországban mindenesetre terjed sarló-kalapács. A pólóra vasalt Che Guevara, vagy az Árpád-sáv "divatjához" hasonlít a jelenség? Az oroszok utánajártak.

prae.hu

A sarlót és kalapácsot, a letűnt szovjet rezsim jelképét mostanában olyan sok pólón és más ruhaneműn látni Oroszországban, hogy egy kutatóintézet szükségesnek látta tisztázni, vajon ez politikai hangulatot tükröz-e, vagy egyszerűen csak divat.

A felmérés eredményét a Novije Izvesztyija című lap ismertette kedden: eszerint a válaszadók 80 százaléka puszta divatot lát a szovjet jelképekben, s csupán 13 százalék véli úgy, hogy viselésük politikai véleménynyilvánítás. 

Jelena Baskirova, a kutatóintézet vezetője a felmérés eredményéhez hozzáfűzte: az egész világon divatba jött a sarló és kalapács, s az orosz fiatalok csupán erre a trendre reagálnak. Baskirova szerint a kommunista ideológiát Oroszországban nem sokan tekintik a magukénak, különösen nem a fiatalok, akik pedig a sarlós-kalapácsos holmik főleg viselői.

Na de mit szólnánk mi, magyarok, ha mondjuk piros-fehér csíkos póló kezdene terjedni, nem beszélve későbbi/korábbi átpolitizált szimbólumokról? Még hogy "divat"...
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés