bezár
 

art&design

2008. 08. 18.
Leonardo da Vinci házasságot közvetített?
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Leonardo da Vinci házasságot közvetített? Ha valaki 500 évvel az internetes párkeresés kora előtt született, aligha lehetett számára jobb lehetőség a "nagy Ő" felkutatására, mint hogy elkészíttette a portréját - például Leonardo da Vincivel.

prae.hu

Egy ismeretlen fiatal hölgy feltehetően éppen ezt tette: az őt ábrázoló rajzról, amelyet korábban ismeretlen német mesternek tulajdonítottak, most több szakértő is azt gondolja, hogy a nagy reneszánsz festő műve, s hogy a hölgy képét egy távolsági házassági ajánlathoz készítette el maga Leonardo.

A képet 1998-ban nem egészen 22 ezer dollárért vásárolta egy magángyűjtő egy New York-i árverésen - ha beigazolódik az alkotójára vonatkozó feltevés, dollármilliókat is érhet. Ezt Alessandro Vezzosi is megerősítette, aki a festő szülővárosának - Vincinek - a múzeumát vezeti, és egyike a képet elemző szakértőknek.

A balra tekintő nőalak reneszánsz öltözéket visel és ruhájának vállát az úgynevezett Vinci-csomók díszítik, mint Leonardo számos művét.

A 33,2x23,9 centiméteres alkotás feltehetően azért készült, hogy a közvetítők felmutathassák a szóba jövő vőlegényjelölteknek. A kép elemzése azt mutatja, hogy egy balkezes, tehetséges alkotó műve - a jellemzés illik Leonardóra.

A kép stílusa arra utal, hogy 1485 és 1490 között készült, abban az időben, amikor a mester (1452-1519) Milánóban élt. Az alkotást az a párizsi laboratórium is elemezte, amely korábban Leonardo da Vinci "Hermelines hölgy" című képét is azonosította, de a radiokarbonos vizsgálat a kép korának pontosabb meghatározására még hátravan.

Alessandro Vezzosi nem közölte, ki a kép tulajdonosa és megjegyezte: nincs tudomása arról, hogy el akarnák adni vagy ki szándékoznának állítani a nagyon finom vonásokkal megrajzolt alkotást.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés